Janne Vogel
Janne Vogel Columns 31 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Fam: ‘Kinderen: gaat heen en entertain uzelf’

Columnist Fam (what’s in a name) is getrouwd met Roger en heeft twee zoontjes: Lasse (5) en Perre (2). Is naast rasechte Limburgse (dus rijstvlaailover). Is docent Media en Marketing én communicatieadviseur. Neemt geen blad voor de mond en schrijft het liefste alsof ze praat met één van haar vriendinnen, zonder filter.

Column: ‘Kinderen: gaat heen en entertain uzelf’

De indoor speeltuin: kinderparadijs en ouderhel. Ze doen hun best om het de ouders ook steeds meer naar de zin te maken, maar het blijft natuurlijk triest dat ik mijn eigen kinderen niet altijd wil entertainen en daarom maar regelmatig dit redelijk nieuwe fenomeen opzoek. Althans, in mijn jeugd bestond dit niet.

Vermaak

Die waar ik vast klant ben heeft lekker eten, redelijke wijn en een groot peuterdeel. En tijdschriften, waar ik met hangen en wurgen af en toe daadwerkelijk in kan lezen. Dat komt doordat ik mijn kinderen daar gewoon laat doen wat ze willen, natuurlijk zonder daarbij henzelf of andere kinderen pijn te doen. Dan grijp ik heus wel in. Maar als je kinderen zichzelf niet kunnen vermaken in een indoorspeeltuin, gaat er denk ik wel iets mis. Dan blijf ik net zo lief thuis. Het hele punt is toch dat je kids het er fantastisch vinden, en jij niet, maar er is wijn dus het is goed?

Helikoptermoeders

Toch kun je ook in de indoorspeeltuin de ‘helikoptermoeders’ herkennen. Een voorbeeld: mijn oudste zoon had een van de felbegeerde loopfietsjes veroverd en legde deze bij mij neer zodat ik zou zeggen dat er geen andere kindjes op mochten gaan. Kon hij mooi even op de trampoline. Mooi niet dat ik daaraan meewerk. Gewoon na de trampoline op zoek naar een ander fietsje dat niet in gebruik is. Doei!

Gereseerveerd

Een andere moeder (kleuter rond aan het rennen, baby in draagdoek) pakt daarop het fietsje en gaat er naast de tafel waar zij aanzit in spreidstand boven staan om duidelijk te maken dat dit fietsje ‘gereserveerd’ is. Zeker een kwartier lang!!! Zodat de kleuter (als deze was uitgerend) nog even lekker op de fiets kon. Maar dat kind was zich dus prima aan het vermaken en taalde niet naar dat fietsje.

Ophouden please

Gaan wij, als moeders, dit soort dingen nu ook al regelen? Nee zeg ik. Ik ruim al elke dag de stapel schoenen naast de kapstok op, pak nog steeds hun brood in, strik veters, loop mee als ze niet om een rietje durven te vragen. Moet ik dan nu ook al regelen dat ze genoeg lol hebben in de indoorspeeltuin? Nee. Nee. Nee.
Zullen we afspreken dat we hier snel met zijn allen mee ophouden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Fam: ‘Kinderen: gaat heen en entertain uzelf’
Sluiten