Rick Meijer
Rick Meijer Columns 16 november 2017

Rick: ‘Haar prachtige grote bruine ogen vertellen me dat ze gelukkig is’

Columnist Rick Meijer (37) is vader van Lois (4) en baby Jani en getrouwd met Saskia. De band met zijn kinderen is bijzonder, maar maakt hem ook kwetsbaar. Hilarische, pijnlijke, ontroerende, maar soms ook verdrietige momenten die hij samen met hen meemaakt, zorgen ervoor dat die band steeds hechter wordt. Soms probeert hij dit onder woorden te brengen op papier. Lukt hem nog aardig ook.

Papalois-dag

De hele week gaat het nergens anders over. In de ochtend, op school, bij het avondeten, en zelfs midden in de nacht is het nu ook al raak. Plotseling gaat de deur van onze slaapkamer heel voorzichtig open. De maan die door de gordijnen heen schijnt, licht een klein meisje op. Het is Lois. ‘Papa?’ vraagt ze zachtjes. Ik wrijf eens door mijn ogen. ‘Lieverd, wat is er?’ Lois doet een stapje naar voren. ‘Gaat morgen papalois-dag nog door?’ Mijn hart drukt de irritatie dat ik wakker wordt gemaakt met gemak aan de kant. Saskia gaat morgen met Jani naar haar zus en Lois en ik zijn dus alleen thuis. ‘Tuurlijk, meid.’ Dan gaat de deur weer zachtjes dicht. Ik glimlach een keer en val daarna weer in slaap.

Kinderyoga

De volgende dag word ik wakker met een springend kind op bed. Het is 06.45 en ik ben kapot. ‘Papa we gaan eerst naar de kinderyoga, hé?’ Ik ben instant wakker. Dat is waar ook. Onze buurvrouw is kindercoach en blijkbaar heb ik ja-gezegd zonder er zelf van af te weten. En zo wil het dat ik een paar uur later bewegingen zit te maken waarvan ik ten zeerste betwijfel of deze wel medisch verantwoord zijn. Lois giert het uit van het lachen.

Ik begin me lichtelijk zorgen te maken of ik haar nog meer dingen heb beloofd

De deadline van de uitgever heeft me namelijk behoorlijk opgeslokt deze week. Nadat mijn spieren aanvoelen als uit elkaar getrokken elastiekjes lopen we naar huis. ‘papa, ik doe mijn aardbeien-badpak aan.’ Ah, zwemmen It is. In de auto zet ik Dire straits erop en in de binnenspiegel zie ik Lois genieten. ‘harder, pap.’ Langzaam vergeet ik alles om me heen.

Let it go

En ook al is het net een mierenhoop in het zwembad, het lijkt alsof dat kleine meisje met die zwembandjes en ik daar helemaal alleen zijn. Ze geniet van mijn volledige aandacht en ik geniet van alles wat ze doet. Ze kijkt me aan.

Haar prachtige grote bruine ogen vertellen me dat ze gelukkig is

De retorische vraag of we zo een ijsje zullen gaan halen wordt met gejuich ontvangen. In de auto terug naar huis heeft Dire straits plaatsgemaakt voor de ijzige stem van Elsa. Met het oog op de film die we straks gaan kijken is het natuurlijk wel belangrijk om Let it go voor de honderdduizendste keer aan te horen. Samen schreeuwen we het refrein als een stel Disney-groupies door de auto heen. Dat mensen ons raar aan staan te kijken bij het stoplicht boeit ons voor geen meter.

Frietjes

Als ik de auto heb geparkeerd draai ik me om. ‘Weet je waar ik zin in heb?’ Lois kijkt me hoopvol aan. ‘Frietjes?’ Ik stap snel uit de auto en haal Lois uit haar zitje. ‘Ga je mee?’ Lois knikt ongeveer twintig keer met haar hoofd. ‘Gaan we nu dan naar de frietjeswinkel?’ Ik pak haar hand vast en samen rennen we naar de meneer die zulke lekkere frietjes bakt.

Een uur later liggen we met een volle buik van patat en ijs uitgeteld op de bank. Ik met mijn trainingsbroek, Lois in haar Anna-jurk. Het is bijna bedtijd. Lois vraagt of ik nog een boekje wil voorlezen. Ze legt ‘Niets Gebeurd’ voor me neer. Een prentenboek over twee kindjes die zeggen dat ze een hele saaie dag hebben gehad, terwijl ze eigenlijk de wildste avonturen hebben meegemaakt. Lois legt haar hoofd tegen die van mij aan.

‘Ach, er is niet zoveel gebeurd’

Als ik het geluid van een sleutel hoor, weet ik dat ik in slaap ben gevallen. Lichtelijk verdwaasd kijk ik om me heen. Dan voel ik hoe het hoofd van Lois op mijn borst rust. Ze slaapt half. ‘Hoi schatjes.’ fluistert Saskia. ‘Hoe was het vandaag?’ Ik kijk naar Lois en geef haar een knipoog. ‘Ach, er is niet zoveel gebeurd.’

Meer Rick? Al z’n columns vind je hier.

Reageer op artikel:
Rick: ‘Haar prachtige grote bruine ogen vertellen me dat ze gelukkig is’
Sluiten