Gaby: ‘De kracht van Instagram gaat 2 kanten op. Persoonlijk vind ik het voor jonge meiden gevaarlijk’

Gaby is eetcoach, moeder van Lars (11) en Lotte (8), getrouwd en haar boek ‘Expat mama in Finland’ is sinds april verkrijgbaar.

Column: De kracht van Instagram

Voor mijn werk als eetcoach voor moeilijke en selectieve eters heb ik een Instagram account. Nu doe ik daar niet heel veel mee, maar zo af en toe plaats ik als ‘eetiklekkerwel’ een reactie onder een post die over voeding en eetproblematiek gaat. Zo ook een paar weken geleden. Ik reageerde op een post van een meisje wat de eetstoornis anorexia had overwonnen. Zij sprak vol lof over het boek van Marit Brugman ‘Friet in de kliniek’ en hoe haar dat geholpen had. Marit beschrijft in haar boek haar verhaal en hoe zij in de kliniek belandde en hoe vreselijk het
was dat er iedere week friet op het menu stond. Vele jaren later maakte Marit samen met het team Dylan Haegens een video wat een week McDonalds eten met je lichaam doet. Enorm educatief en als je het verhaal van Marit kent, dan kun je je voorstellen dat dit de ultieme overwinning van anorexia is.

Selectieve en moeilijke eters

Maar wat heeft anorexia nu te maken met selectieve en moeilijke eters? In mijn werk als eetcoach voor kinderen leer ik kinderen om bepaalde voedingsmiddelen weer veilig in hun hoofd te maken. Waardoor ze deze weer kunnen nuttigen en er weer rust in het gezin komt. Zo komen er meisjes mijn praktijk binnen met hun ouder als selectieve eter, maar waar uiteindelijk na een aantal consulten blijkt dat het meisje geen selectieve eter is, maar een ‘beginnende’ eetstoornis heeft. De reden? Soms zijn het meiden die geloven dat alle foto’s op Instagram echt zijn en zij moeten voldoen aan dit ideaalbeeld. Vriendinnen die allemaal ‘bikiniproof’ willen zijn, een moeder die altijd aan het lijnen is, maar soms ook meisjes die moeten dealen met stiefouders, 2 huizen, nieuwe broertjes en zusjes. Die voor hun gevoel nergens meer de controle over hebben, behalve over wat ze eten. Vaak begint het onschuldig, maar wordt het een gewoonte en kunnen ze niet meer stoppen. De ‘eetstem’ is er en verdwijnt helaas meestal niet zonder hulp van buitenaf.

Privebericht

Zo ontving ik na mijn post op het meisje die de eetstoornis had overwonnen een DM. Een privé bericht in Insta taal. Het was een bericht van een 16 jarig meisje wat graag wilde weten van mij of ze een eetstoornis had. Op dat moment begonnen alle radertjes in mijn hoofd te draaien. Hoe kan ik haar helpen zonder haar weg te jagen, face to face is natuurlijk heel anders dan via een DM. Ik gaf haar mijn email adres en mijn telefoonnummer met de mededeling dat ze me altijd kon mailen of bellen. Ze koos voor de veilige whats-app functie. Zo stuurde ze me haar lengte, gewicht en vertelde dat ze zo bang was om dik te worden. Boven de 40 kilo kon echt niet. Zo hebben we dagenlang berichtjes gestuurd en kreeg ik steeds meer informatie over haar situatie.

Mijn doel was dat ze het haar moeder zou vertellen. Pas dan kon er echte hulp komen. Heel voorzichtig hielp
ik haar om in te zien dat een leven zonder eetstoornis zoveel leuker is dan mét. Dat ze energie zou
hebben, kon shoppen met vriendinnen en experimenteren met make-up. Dat mama’s juist heel graag willen weten als het niet goed gaat met hun dochter, want mama’s willen niets anders dan dat hun dochter blij en gelukkig is. Welke woorden het zijn geweest is me niet geheel duidelijk, maar geleidelijk aan ging ze het vriendinnen en nichtjes vertellen. Ze was haar ‘taboe grens’ over, want iedereen raadde haar aan om het haar moeder te vertellen.

And she did! Gisteren kreeg ik een berichtje dat ze het haar moeder had verteld en dat zij heel lief en bezorgd had gereageerd. Ze gingen samen op zoek naar gepaste hulp. Wat een heerlijk bericht! De kracht van Instagram gaat 2 kanten op. Persoonlijk vind ik het voor de jonge meiden een heel gevaarlijk social media platform. Mijn advies is altijd: voor 1 super slank model of idool, volg ook een curvy model of een volslanke actrice.

Deze keer was de kracht van Instagram dankzij Marit, haar boek, de post van een andere ex-anorexia patiënt en mijn reactie daarop het meest krachtige middel voor dit mooie meisje om hulp te krijgen die ze nodig heeft.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Gaby: ‘De kracht van Instagram gaat 2 kanten op. Persoonlijk vind ik het voor jonge meiden gevaarlijk’
Sluiten