Redactie
Redactie Columns 22 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Columnist Heidi: ‘Als ik ‘t nu over zou kunnen doen, dan had ik veel meer de ballen uit mijn broek genoten’

Columnist Heidi (41) is zelfstandig coach in Haarlem en moeder van twee tieners. Goed voor jezelf zorgen is iets waar ze heilig in gelooft, en daar is ze – naar eigen zeggen – best goed in. Toch dondert ze zelf ook regelmatig in een van haar valkuilen. Daarover én over de uitdagingen van haar cliënten schrijft ze op Famme. Op haar site lees je wat ze voor je kan doen als coach. Volg haar op Instagram voor inspirerende en informatieve posts.

Column: RELAXTE MAMA. Oh nee, toch niet.

Lieve, leuke mama’s. Dat geshine op de socials (je weet wel, de eindeloze zonnige vakanties, de immer vrolijke kindjes en al die uitgeruste, slanke moeders die ook nog een heel gelukkig zijn met hun knappe man) dat ís niet de werkelijkheid! En ik kan het weten…

Toen ik deze foto (tien jaar oud) na jaren weer zag maakte mijn hart een sprongetje. Zo lief, mijn kleine Robijn, twee was ze hier. Zeger vierde deze vakantie zijn eerste verjaardag. De foto straalt een en al geluk uit. Alleen… wat je op deze foto niet ziet, is hoe ik me écht voelde. Je ziet immers een relaxte, bruine, jonge moeder.

 • Je ziet niet dat het hebben van twee mini’s een mega uitdaging was. Het voelde alsof ik dagelijks een marathon aan het rennen was
 • Je ziet niet dat ik al bijna twee jaar structureel (echt) slecht sliep. Het voelde alsof ik met mijn hoofd in een diep grijs wolkendek liep
 • Je ziet níet aan me dat mijn lontje meestal super kort was. Zo kort dat ik tijdens die vakantie een keer op het strand met volle strandtassen heb lopen smijten. Terwijl ik schreeuwend duidelijk maakte dat ik het maar een k*tvakantie vond. En dat ik er sch**tziek van was

Tropenjaren

Ja, dit waren onze tropenjaren. En ze waren zwaar. Maar inmiddels weet ik dat elke jonge moeder op haar eigen manier omgaat met het geleefd worden. Weinig slapen, ‘nergens’ aan toekomen en toch alles voor je kind perfect willen doen. De afgelopen weken ben ik veel in contact geweest met jonge mama’s. Ik wilde er weer even helemaal induiken: Wat leeft er? Hoe voelt dat? Welk effect heeft dat op je werk en op hoe je thuis bent?

De rode draad voor bijna elke vrouw met kleine kinderen:

 • Te weinig tijd voor mezelf
 • Weinig energie
 • Opladen lukt nooit en nergens
 • Hoge lat
 • ‘Is dit het dan’-gevoel

Mijn advies

Wat ik graag wil benadrukken vanuit mijn eigen ervaring en doordat ik veel jonge vrouwen tijdens de tropenjaren heb mogen/mag begeleiden in hun zoektocht naar meer balans en rust:

 • Wees kwetsbaar
 • Wees lief voor jezelf (je doet het goed!)
 • Relax en geniet (zorg net zo goed voor jezelf als je liefste kleintje
 • Bak een ei (dat gezonde maal komt morgen)
 • Accepteer je slechte nachten (het is wat het is en het gaat voorbij)
 • Geef aan wat je nodig hebt
 • Deel hoe je je voelt
 • Ik deed dat allemaal niet of nauwelijks. Als ik ‘t nu over zou kunnen doen, dan had ik veel meer de ballen uit mijn broek genoten. Dingen minder serieus genomen. En ik denk dat als ik af en toe even flink stoom had afgeblazen bij iemand die buiten mijn inner circle stond, dat ik dan vaker zonder tunnelvisie andere keuzes (mijn eígen keuzes) had durven maken. Dan was ik minder bezig geweest met hoe andere moeders het (ogenschijnlijk) perfect doen. Geloof me, ook al shinen ze op Insta van ons scherm af, zij twijfelen, stressen en schreeuwen ook 🙂

  Wil jij oprecht trotser zijn op jezelf en leren om vaker terug te schakelen zodat er meer ruimte komt om bewust te genieten? Ik help je graag om op een krachtige manier anders te leren omgaan met de uitdagende situatie waarin je zit.

  Liefs Heidi

  Lees ook:

 • Columniste Heidi: ‘Alles staat tegenwoordig in het teken van mijn kinderen. Alles.’
 • Columnist Heidi gaat offline: ‘Mijn leven ís heel leuk, daar hoef ik anderen niet van te overtuigen’
 • Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

  Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme