Sophie Nortier
Sophie Nortier Columns 10 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Columnist Heidi: ‘Laat los! Misschien word je wel een veel leuker mens…’

Columnist Heidi (41) is zelfstandig coach in Haarlem en moeder van twee tieners. Goed voor jezelf zorgen is iets waar ze heilig in gelooft, en daar is ze – naar eigen zeggen – best goed in. Toch dondert ze zelf ook regelmatig in een van haar valkuilen. Daarover én over de uitdagingen van haar cliënten schrijft ze op Famme. Op haar site lees je wat ze voor je kan doen als coach. Volg haar op Instagram voor inspirerende en informatieve posts.

Column: Hoe streng ben je voor jezelf?

Ik zie het zo vaak… mensen die veel te streng zijn voor zichzelf. Ik zie daarentegen ook mensen die de lat níet zo hoog leggen. Niet dat ze niet kritisch zijn, maar gewoon relaxt in het leven staan. Af en toe zeggen ‘genoeg!’. En dan achterover leunen. Alles loslaten. Gaan doen waar ze echt zín in hebben.

Wanneer je dat kunt, ervaar je over all minder stress, leef je meer met de dag en is het leven leuker. Dus voor de lezers die van zichzelf al lang weten dat ze meer mogen loslaten, veel trotser op zichzelf mogen zijn en vooral minder streng die lat elke dag weer zo hoog leggen, deze blog…

Te streng

Ben je streng voor jezelf? Leg jij de lat eigenlijk altijd net iets te hoog? En heb je weer een hysterisch drukke week voor de boeg? Wil je alle open eindjes op je werk afmaken? Móeten je kinderen elke dag spik en span, schoongeboend en de haren netjes, voor de dag komen? Sta jij uren in de keuken wanneer vrienden komen eten en is een verse soep en goede wijn alleen nooit genoeg? En word je zelfs misschien al moe bij alleen al de gedachte, hóe deze week moet doorkomen?

Perfectionisme kan je veel opleveren en heeft je wellicht veel gebracht. Promotie op je werk. Cum laude geslaagd. ‘Perfect’ opgevoede kinderen. Maar realiseer je je dat je jezelf door altijd alles goed te willen doen, je jezelf ook veel vrijheid ontneemt? Ik daag je uit om het komende week anders te gaan doen.

Loslaten

Laat los! Leun iets meer achterover. Vertrouw erop dat alles ook dan goed komt. Observeer in elk geval eens wat er gebeurt wanneer jij minder hard werkt. En zie vooral ook welk effect dat op jou heeft. Misschien word je wel een veel leuker mens…

‘Oké, ik wil ook meer loslaten’, denk je nu misschien. Maar hoe dan? Nou, ik zal je dit vertellen: ik loop zelf ook zo vaak tegen die hoge lat aan. Maar, ik heb inmiddels zelf al een paar hele mooie inzichten opgedaan die ik graag met je deel.

Probeer het eens zo…

Door anders naar jezelf te kijken en perfectie (vaker of meer) los te laten, zal je heel snel meer ademruimte ervaren. Meer ‘lichtheid’ en vooral meer ontspanning en plezier. Daar word je niet alleen voor jezelf, maar ook voor mensen in je omgeving een veel leuker mens van!

Wake up: Perfectie bestaat niet. Niemand kan alles perfect doen. Jij dus ook niet. En wees nu eens eerlijk: wie verwacht van jou dat je alles tot in de puntjes goed doet of voor elkaar krijgt? Nou…?

Laat los: makkelijker gezegd dan gedaan. Maar doe wat je doen moet en niet meer dan dat. Stel dat er iets, in jouw ogen misgaat, hoe groot is de ‘ramp’ dan? Relativeer.

Wat is perfectie? Je hebt een project op je werk afgerond. Alles is gegaan zoals je je van tevoren hebt voorgenomen. Je ligt er nu alleen wel helemaal af. Je sliep slecht de afgelopen weken. Je hebt een aanvaring gehad met een van je leukste collega’s. Eigenlijk kijk je niet met een voldaan gevoel terug op hoe je hebt gewerkt.

Stel je nu eens voor dat je je perfectie iets meer had losgelaten. Dat je wat fouten hebt gemaakt, die niet zo erg bleken, maar waar je wel van hebt geleerd. Je hebt veel gelachen en ook gewoon je koffie gedronken en echt fijn samengewerkt. Mensen vinden het fijn om in jouw omgeving te zijn. Je inspireert ze met hoe jij omgaat met het halen van een deadline. Nou, stel je dat eens voor…? Wil je het een keer proberen?

Stof tot nadenken hoop ik. Geniet van deze week. En laat een van je voornemens vanaf nu zijn dat jouw persoonlijke groei boven perfectie staat. Liefs.’

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Columnist Heidi: ‘Laat los! Misschien word je wel een veel leuker mens…’
Sluiten