Redactie
Redactie Verhalen 14 jun 2019

Columnist Heidi gaat offline: ‘Mijn leven ís heel leuk, daar hoef ik anderen niet van te overtuigen’

Columnist Heidi (40) is zelfstandig coach in Haarlem en moeder van twee tieners. Ze is opgegroeid in het hoge Noorden, dus nuchter en praktisch ingesteld. Goed voor jezelf zorgen is iets waar ze heilig in gelooft, en daar is ze – naar eigen zeggen – best goed in. Toch dondert ze zelf ook regelmatig in een van haar valkuilen. Daarover én over de uitdagingen van haar cliënten schrijft ze op Famme. Op haar site lees je wat ze voor je kan doen als coach. Volg haar op Instagram om op de hoogte te blijven van

Column: Digitale detox

‘Mam…..’ verzucht mijn zoon van tien. ‘Jij zeurt de hele tijd dat ik niet zoveel op een scherm mag, maar jij doet dat zelf de hele dag!’ Huh? Wat? Terwijl ik Insta voor de zoveelste keer check, hoor ik Zeger ergens in de verte tegen me praten. Ook al ben ik met mijn gedachten ergens anders (bij een #fitgirl die laat zien hoe je bolle billen kweekt), realiseer ik me des te meer meteen dat hij gelijk heeft. Mijn iPhone en ik zijn één. Mijn telefoon gebruik ik voor dingen die écht moeten of belangrijk zijn – werk, cadeaus voor kinderpartijtjes afstemmen, mailen met juf via de schoolapp, een afspraak inplannen met de aannemer etcetera… Maar Instagram lonkt enorm. Ik vraag me voortdurend af of ik ‘genoeg’ likes heb gekregen op mijn nieuwste post. Worden mijn stories goed bekeken? Irritant, want ik realiseer me heus wel dat we aandacht tegenwoordig als ruilmiddel zien. Aardig, al die hartjes die we online uitdelen, maar wat is deze vorm van aandacht waard? Ik wil meer investeren in dingen waarmee ik echt het verschil kan maken.

Offline: dáár gebeurt het

Even voor de goeie orde: ik ben in balans. Ik sport veel, ik heb geweldig werk, ik werk alleen onder schooltijd zodat ik mijn kinderen veel zie, ik probeer mijn vriend alle ruimte te geven die hij nodig heeft voor zijn geweldig leuke baan, ik zie mijn vriendinnen regelmatig en heb een goede band met mijn familie. Ik wíl mijn leven veel meer offline leven. Want dáár gebeurt het. En ik weet dat ik het kan. Ik ben al vaker langere tijde zoveel mogelijk offline geweest. En dan ontstaat er meteen meer ruimte. Voor anders denken, voor andere dingen doen en meer aandacht voor wat er gebeurt of wat aandacht verdient. Het is heerlijk. En beter. Voor mezelf en voor de mensen om me heen.

Nadat Zeger mij heeft geconfronteerd met de te innige band die mijn telefoon en ik hebben (en ik zag het meteen voor me, zo’n moeder die er wel is, maar niet écht) besluit ik om meteen in te grijpen. Ik schrijf allereerst een post op Instagram (duh) over mijn ‘social sabbatical’. Dat is voor mij de perfecte stok achter de deur: mijn plan delen op de plek waar al mijn kostbare tijd verloren gaat. Ik zet zelfs in mijn bio dat ik een tijdje ‘heerlijk offline’ ben.

Mijn leven ís leuk

De Moments-app wordt de komende tijd mijn beste vriend. Deze app houdt bij hoeveel tijd je op je telefoon spendeert en hoe vaak je ‘m oppakt (en geloof me, dat is shocking). Als coach weet ik dat het super belangrijk is om na te denken wat het je gaat opleveren wanneer je je doel hebt bereikt. In mijn geval komt er tijd vrij. Tijd voor dingen die ik belangrijk vind, maar waar ik niet aan toekom vanwege dat online gedoe. In mijn geval: eindelijk iets doen aan de vindbaarheid van mijn website. Boeken lezen die al een tijdje keurig op een stapeltje liggen te wachten, fotoboeken maken, voetballen met mijn zoon, de slaapkamer van mijn dochter ‘middelbareschool-proof’ maken, koffiedrinken met mensen die ik bewonder en die me inspireren op werkgebied. Zonder dat alles te delen op Insta. Want waarom zou ik? Mijn leven ís heel leuk. Daar hoef ik anderen niet van te overtuigen, zeg ik voortdurend tegen mezelf. En het helpt.

Ik was bang voor afkickverschijnselen. Maar ik heb ze niet. Ik voel me vooral lichter en frisser. Ik heb zin om dingen weer op te pakken. Ik heb mijn kast opgeruimd, en direct kleding op Marktplaats gezet. Ik heb gewoon voor me uit zitten staren terwijl ik op de trein aan het wachten was. In de tussentijd tuurt iedereen om me heen op zijn scherm. Bizar, herkenbaar en vooral zonde. Want echt, offline gebeurt het.

Ben je overtuigd en wil je ook een digital detox houden? Lees hier hoe je dat kunt doen! 

 

 

 

Reageer op artikel:
Columnist Heidi gaat offline: ‘Mijn leven ís heel leuk, daar hoef ik anderen niet van te overtuigen’
Sluiten