Redactie
Redactie Columns 16 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Deze 5 to do’s met kids lonen ook na Corona!

Laura is moeder van drie kleintjes, Elliot, Amelia en Phoebe. En tijdens haar vele slapeloze nachten, haalde ze troost uit verhalen van andere moeders en besloot ze deze troost door te geven via haar eigen verhalen. Op haar blog Mommoiselle deelt ze haar ervaringen met de wereld.

Als Belgische mama van drie, kwam het nieuws van de Coronamaatregels donderdagnacht wel even binnen. Ik zie m’n kindjes doodgraag, maar het zal een hele klus worden ze bezig te houden met een minimum aan uitjes en contact met anderen.

Kansen in moeilijke tijden

Hoewel, ik ook kansen zie in het vertragen van ons haastige leven. Samenzijn en de focus op ons eigen gezin mogen/moeten leggen, … we zijn het in onze drukke tijden niet meer gewend. Deze weken hoeven lang geen tijdverspilling te zijn. Deze vijf dingen bijvoorbeeld, weerhouden je ervan je kids achter het behang te plakken én hebben ook voordelen die na Corona zullen lonen.

1. Zindelijkheidstraining

Het belangrijkste aan potjestraining is timing, en met minimaal drie weken thuis in het vooruitzicht, is dit je kans! Je wil namelijk consequent zijn en meteen kunnen doorzetten, enkele dagen thuis zijn hier anders moeilijk voor uit te trekken. Nu lukt dat dus wel!

Wij geloven in de cold turkey aanpak: wij zeggen luiers (luierbroekjes ook) definitief vaarwel en laten de kindjes in hun blote billetjes rondlopen. Draai de verwarming maar lekker hoog, allesreiniger spray en keukenrol in de aanslag en let’s go!

Of misschien wil je je kindje aanleren ’s nachts zonder luier te slapen. Ook hier krijg je met rustigere dagen misschien nu meer de kans toe.

Lees ook: Zindelijkheidstraining: zo weet je wanneer je kind er klaar voor is

2. Herbruikbare items

Ken je die insta accounts die wasbare natte doekjes, wattenschijfjes en herbruikbare luiers in de picture zetten en waarvan jij altijd dacht ‘Tja, als ik de tijd had dan zou ik het wel eens proberen’. Ha! Je kans is er.

Plaats wat online bestellingen en leer jezelf nieuwe, ecologische gewoontes aan. Wist je dat er ook huurpakketten van wasbare luiers bestaan? Ze komen met alles erop en eraan en zo kan je een maand lang zien of het iets voor jullie is. Benieuwd naar groene familietips? Lees hier dan meer over wat wij thuis aan wasbare alternatieven gebruiken.

3. Een nieuwe gewoonte aanleren

Een nieuwe gewoonte leren neemt tijd en die heb je nu! Het kunnen kleine dingen zijn, zoals de kinderen aanleren hoe ze kunnen opruimen na het spelen, of ze na een yoghurtje het bakje zelf te leren weggooien en het lepeltje in de vaatwas te laten stoppen.

Maar ook grotere dingen kan je nu onder hun aandacht brengen. Plooi Marie Kondogewijs samen de was met je kids, of leer ze dat als er was op de trap ligt, hem mee te nemen. En toon ze hoe ze hem in hun kast kunnen wegleggen. Neem samen hun kleerkast onder handen zodat ze zelf kleren kunnen uitkiezen en zich aankleden.

Of waarom niet samen koken en gezonde soepjes invriezen? Oefen op jasjes zelf aandoen, veters knopen en andere dingen die hun zelfstandigheid vergroten. Met wat geluk blijven enkele van deze dingen plakken wanneer het drukke gezinsleven zich weer inzet en ontlasten ze je dan van enkele taken.

4. Slapen

Ben je niet tevreden met de slaapgewoonten van je kindje? Dan kan je dit als een kans beschouwen: het leven is zo goed als stilgelegd. Misschien betekent dat ook voor jou dat je dagen minder veeleisend zijn en je het wel aankan om een nachtje (of 2, 3) krijgerstrepen op te schilderen en bijvoorbeeld die nachtvoeding af te leren.

Of misschien ben je nu overdag thuis en kan je even volledig het schema van je kind volgen en hem/haar leren om dutjes te doen op gezette tijden. Ik slaagde er bijvoorbeeld nu pas bij kindje drie in om Phoebe zelfstandig te laten indutten en dit zonder huilen! Ik wist niet dat dit kon!

5. Poetsen

Zit je met peuters of kleuters dan is de kans groot dat ze poetsobsessed zijn. Maak hier gebruik van! Die kinderwagen waarvan niet enkel de wielen maar ook de zonnekap eens dringend een beurt van nodig had? Laat je kindje hem buiten onder handen nemen.

De legoblokjes of playmobile die er toch best wel schmützig uitzien? Geef die samen een bad, plezier verzekerd! Of die ene eet- of autostoel die stond te wachten op een poetsbeurt vooraleer op zolder gestockeerd te worden? Sponsje in de handen en alweer een half uurtje plezier!

Ook de zolder kan je met de kindjes uitmesten. Misschien kan je wel kleertjes uitsorteren om weg te geven? Of was het net tijd om eens in de kleertjes van broer of zus te rommelen voor dat grotere maatje? Ook tupperwarekasten staan vast te springen om heringedeeld te worden! En die doos met losse vakantiekiekjes, laat de kindjes helpen om ze in een boek te plakken.

Als je graag meer ideetjes opdoet om deze weken thuis door te komen, neem dan zeker een kijkje op mijn Instagram account. Ik deel andere mama’s hun ideetjes en organiseer ook live voorleessessies elke dag, zodat jouw kindjes mee kunnen genieten van een verhaaltje. Komaan, dames, let’s flatten this curve together!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze 5 to do’s met kids lonen ook na Corona!
Sluiten