Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 18 sep 2018

Lia: ‘Soms is ze zelfs zo ontspannen, dat ze geen weltrusten meer kan zeggen’

Samen met haar vrouw voedt columnist Lia drie nieuwsgierige kinderen van 5, 3 en 2 jaar op. Door haar full time job als verpleegkundig specialist GGZ lijkt ze naar eigen zeggen soms op de ‘man die op zondag het vlees snijdt’. Haar missie? Laten zien hoe verschillend we allemaal hetzelfde zijn. Je vindt haar ook op haar eigen blog.

Column: Mindfulmannetje

Als we in de avond met zijn vijven naar boven gaan, ontvouwt zich steeds hetzelfde ritueel. Eerst gaat de man des huizes nog een laatste keer plassen op zijn potje, terwijl hij met zijn houten kraan auto´s optakelt en één van de mama´s hem een verhaaltje voorleest. Alle musketiers krijgen even een moment alleen met één van de mama´s. Een moment vol onverdeelde aandacht, vlak voordat ze naar dromenland gaan.

Taakverdeling

Als Oscar in bed ligt, zijn de grote zussen aan de beurt. Gelukkig hebben ze een duidelijke taakverdeling voor ons gemaakt. Aimee, onze middelste, heeft tijdens het avondritueel net zo´n sterke voorkeur voor mijn vrouw als Ninthe, de oudste, voor mij heeft. Af en toe mag er geswitcht worden of mag één van de mama´s zelfs beide dames in bed leggen. Maar meestal wordt er strikt vastgehouden aan deze verdeling. Als ik bij Ninthe op haar slaapkamer ben, spelen we vaak nog een spelletje uit een boek, we lezen samen iets of we oefenen nog even op haar gitaar. Daarna zing ik haar slaapliedje: een gepersonaliseerde versie van Claudia de Brei’s ‘Saar’. Daarna dek ik haar toe in bed.

Vragen des levens

Op die momenten komen de vragen des levens naar boven in haar hoofd. Ik denk te weten dat ze de timing kiest om tijd te rekken, maar ook dat deze vragen in haar hoofd leven. Vragen die ik moeilijk kan afwenden. Soms omdat ik haar graag antwoorden wil geven en soms omdat ik haar niet met zo´n vraag naar dromenlang wil laten gaan.

Ze vraagt bijvoorbeeld hoe mensen leren lopen als ze geen benen hebben, waar tijgers wonen en waarom er gejaagd wordt. Nog niet zo lang geleden vroeg ze ook of ik dood kon gaan. Een vraag die mij extra raakt, aangezien zij nu de leeftijd heeft die ik had toen mijn vader stierf. Ik kan dan niet anders dan haar antwoorden geven. Wetende dat de antwoorden ook nieuwe vragen uitlokken en ik toch ergens zal zeggen dat ze de vraag morgen overdag nog maar een keer moet stellen.

Mindful

Nu hebben we de laatste dagen iets anders bedacht. Het begon met een mannetje dat door Ninthe´s lichaam liep om daar alles te laten ontspannen. Mindfulness voor kinderen. Ninthe houdt ervan. Ze vraagt ernaar en gaat na het liedje extra lekker in bed liggen, zodat ik haar zachtjes en rustig vertel hoe een mannetje door haar lichaam loopt en bij iedere stap zorgt voor ontspanning. Of dat die een mooi, warm licht maakt in haar buik dat zich verspreidt over haar lichaam. Een enkele keer vraagt ze naar de stilzittende kikkers van Eline Snel (2017). Dan ga ik naast haar in bed liggen en luisteren we samen naar het geluidfragment. Zodra de oefening is afgelopen, ligt Ninthe in slaapstand in haar bed, met een hoofd zonder vragen. Soms is ze zelfs zo ontspannen, dat ze geen weltrusten meer kan zeggen. Een heerlijke overgang naar dromenland zo aan het einde van de dag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Lia: ‘Soms is ze zelfs zo ontspannen, dat ze geen weltrusten meer kan zeggen’
Sluiten