Redactie
Redactie Persoonlijk 13 mrt 2020

Lonneke: ‘Met een flexitarische levensstijl heb je een positieve impact op mens, dier én milieu’

Lonneke (41) is vinoloog (wijnexpert) en is moeder van drie dochters (11 en een tweeling van 8). Samen met haar man is ze eigenaar van een restaurant en omdat haar leven zo hectisch is, vindt ze het heerlijk ontspannend om met een gezonde dosis sarcasme en zelfspot over haar jongleerkunsten als moeder te schrijven op mamadrinktwijn.nl. En hier op Famme, natuurlijk.

Column: Waarom ik minder vlees ben gaan eten

Soms worden je de ogen geopend door iemand van wie je het nooit zou verwachten. Een eigenwijs kind van zeven jaar bijvoorbeeld. Als de dag van gisteren hoor ik haar bloedserieus verkondigen dat ze nooit meer een hap vlees zal gaan eten. Indertijd lachten we daar hartelijk om. De allergrootste worstenbroodjes en knakworstjes liefhebster gaat geen vlees meer eten? Tuuuuuurlijk!

Twee jaar geleden was haar keuze om vegetariër te worden nog lachwekkend voor ons. Nu niet meer. Haar weigering om vlees te eten en haar beweegredenen daarvoor, heeft ook ons aan het denken gezet. Het heeft ons geïnspireerd. Op eigen houtje besloot ze om het welzijn van dieren en behoud van natuur en milieu een handje te helpen. En dat deed ze op de enige manier waarop ze dacht dat het daadwerkelijk verschil maakte: door geen vlees meer eten. En daarin had ze trouwens gelijk.

Hoewel geheel vegetarisch eten voor mij persoonlijk een stap te ver is, hebben we tóch een oplossing gevonden. Ons gezin eet inmiddels, net als vele andere families flexitarisch, 2-3 dagen per week geen vlees. Ook hebben we de formule van ons restaurant drastisch omgegooid: van een culinair Frans restaurant naar een biologisch restaurant met een flexitarische menukaart waarop 50% vegetarische wereldgerechten staan. En mijn dochter, de trendsetter, heeft sinds die ene dag inderdaad geen hap vlees meer gegeten.

Flexitarisme – de trend in cijfers

Flexitarisme is volgens Wikipedia een voedingspatroon waarbij men meerdere dagen in de week geen vlees eet. Het is dé foodtrend van nu. Onderzoek heeft aangetoond dat één op de drie Nederlanders in 2018 minder vlees is gaan eten.

Ook het jaarlijkse onderzoek Vegamonitor van vegetariersbond.nl naar de staat van vegetarisch eten in Nederland laat zien dat 41% van de volwassenen nu minder vlees eet dan 5 jaar geleden. En 37% van de mensen volgt tegenwoordig een flexitarisch dieet.

De belangrijkste redenen die hiervoor worden opgegeven zijn:

  1. Milieu minder willen belasten
  2. Dierenleed voorkomen
  3. Gezonder willen leven

Des te opvallender is dat de vleesconsumptie in Nederland al een paar jaar stabiel is. Een onderzoek naar de vleesconsumptie in Nederland gepubliceerd in november 2018 door Wageningen Universiteit Research en RIVM in opdracht van Wakker Dier wijst uit dat dat in 2017, per hoofd van de bevolking 77 kg vlees (karkas gewicht) geconsumeerd wordt. Wat vrijwel gelijk is aan 2015 en 2016.

Dit laatste onderzoek is dan ook gebaseerd op objectieve cijfers van de vleesproducten en niet op antwoorden van consumenten. Dit opvallende verschil maakt duidelijk dat alle ondervraagde mensen ervan overtuigd zijn dat minder vlees eten sociaal wenselijk is (een trend dus), maar moeite hebben om het in de praktijk te brengen.

Duurzaam eten voor een beter milieu

Mijn persoonlijke reden om flexitarisch te eten is voor het milieu. Minder vlees eten wordt ook wel een duurzaam voedingspatroon genoemd; een lage milieu druk die bijdraagt aan voedselzekerheid en gezondheid voor toekomstige generaties. Vlees, met name rundvlees, heeft een hoog CO2 score omdat veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. Dieren zorgen ook voor veel uitstoot van broeikasgassen door boeren, scheten en mest. De milieu impact van peulvruchten, eieren en noten is veel lager en bovendien ook beter voor je gezondheid.

Nederlanders eten gemiddeld ruim 750 gram per week. Voor elke 100 gram die je per week minder eet, verlaag je je broeikasemissie / CO2 uitstoot met bijna 10%. Ik probeer met mijn gezin onder de 450 gram per persoon per week te blijven, waarvan maximaal de helft rood vlees. Een makkelijk haalbaar streven met een onvoorstelbaar positieve impact op het milieu. Met een flexitarisch levensstijldraag je bij aan een betere toekomst voor nieuwe generaties en het is ook nog goed voor je gezondheid!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Lonneke: ‘Met een flexitarische levensstijl heb je een positieve impact op mens, dier én milieu’
Sluiten