Redactie
Redactie Persoonlijk 12 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Columnist Marie-Claire: ‘Het moederschap is iets magisch, laten we elkaar steunen’

MarieClaire (29) is moeder van Noah en schrijft échte en eerlijke verhalen over haar avonturen rondom het moederschap. Naast moeder is zij ook eigenaresse van het mom-bag label ‘Studio Noos’. Je kan haar naast Famme, ook volgen via instagram @demoedervannoos en haar verhalen lezen op haar blog www.demoedervannoos.com.

Column: Instalife vs Real life

Man, man, man… Waar zijn we nou eigenlijk allemaal mee bezig?

Het begon allemaal toen we op Ibiza waren, onze eerste vakantie met zijn drietjes. Noah lag al op één oor in het hotel met een babyfoon op zich gericht en wij zaten naast het hotel nog wat te borrelen. Ik zat even vlug te scrollen door Instagram en daar was het; de post die mij blijkbaar zoveel deed dat ik in huilen uit barstte. Op de foto was een mooie moeder te zien die haar baby borstvoeding aan het geven was. Het straalde één en al zen uit en onder deze foto stond een tekst in de trant van; ‘als ik mijn dochter borstvoeding geef, is mijn geest stil en fluister ik enkel lieve woordjes naar mijn dochter.’ Ik barstte in huilen uit en er kwam de vlaag aan onzekerheden en frustraties. Hoe kan het dat zij zo zen is en ik aan het eind van elke dag in elkaar stort en alleen maar wil slapen en vaak ook nog wil huilen? Pascal zei toen de volgende magische woorden: ‘Marie, dít is social media!’

Nu wil ik niet zeggen dat alle succesverhalen en mooie foto’s met modelmoeders onzin zijn, maar waar zijn de échte verhalen? Hoe kan het dat je zó vaak alleen maar ‘I woke up like this’-moeders ziet op roze wolken en opgeruimde huizen, terwijl ik in de eerste 9 maanden verdronk in de wasmand en geen idee had wat ik aan het doen was? Ik was zo’n moeder die dacht dat ik aan het falen was, omdat ik elke dag struggelde terwijl ik werd doodgegooid met deze posts van mijn mede instamoeders.

Toen, op dat moment, dacht ik; ik ga beginnen met bloggen over mijn avonturen als moeder en alleen maar échte verhalen delen. Al leest maar één mama dit en krijgt zij hierdoor een goed gevoel en het idee dat iédere moeder dit doormaakt, dan heb ik mijn doel al bereikt. Daarnaast vind ik het hartstikke leuk om te schrijven dus
stel dat helemaal niemand het leest, dan heb ik het in ieder geval lekker van mij afgeschreven.

En tuurlijk, het liefst word ik ook als een hele knappe alleskunner gezien, maar in werkelijkheid ben ik ook nog minstens 7 kilo te dik, is ons huis nooit meer zo opgeruimd en schoon als dat ik zou willen en heb ik vaak ook geen idee wat ik aan het doen ben. Dus ja, wie houd ik nou eigenlijk voor de gek als ik meedoe aan die poppenkast?

Ik had bakken met ervaring als het gaat om kids en alsnog was ik in shock door alles wat bij het moederschap komt kijken. Ik had geen idee, écht geen idee! Dus bij deze voor alle mommies: het is heel normaal om het gevoel te hebben dat de tijd (en de was) je inhaalt, er geen tijd meer is voor jezelf, je overwhelmed wordt met emoties en heel vaak het gevoel hebt dat je het niet begrijpt of denkt het niet goed te doen.

Het wordt beter, echt waar!

Na 9 maanden had ik namelijk zelf pas het idee dat ik het allemaal een beetje begreep en ‘onder controle’ had. Het moederschap is iets magisch, laten we elkaar steunen en vooral allemaal even een partij normaal doen en eerlijk zijn.

Instagram is een platform dat ons namelijk ook kan verbinden! Het draait niet alleen om winacties, sponsordeals en filters. Het is natuurlijk heel normaal dat we allemaal de beste versie van onszelf laten zien op dit platform. Ik bedoel, ik zou ook niet zo snel met een hoofd zonder make-up en als ik net wakker ben een foto posten, maar ik denk dat we juist door alleen maar succesverhalen te delen een soort van constante fomo creëren, en daarnaast ook nog eens een heleboel depressies, burn-outs en falende gevoelens oproepen.

Ik ga met veel liefde schrijven over mijn avonturen als moeder met alle ondervindingen, vraagstukken, succesverhalen en al het andere wat daarbij komt kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Columnist Marie-Claire: ‘Het moederschap is iets magisch, laten we elkaar steunen’
Sluiten