Redactie
Redactie Persoonlijk 16 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Suzan: ‘Twee kinderen verloren, en toch elke dag je bed uitkomen’

Suzan Hilhorst is naast auteur, ambassadeur van Metakids. Hoewel ze vijf jaar geleden nog maar weinig wist over metabole ziekten, weet ze dat nu maar al te goed. Haar dochters Sara en Liv overleden aan een nog onbekende metabole ziekte.

Ze is dankbaar dat ze als ambassadeur van Metakids meer kan doen om aandacht te krijgen voor deze groep ziekten. Hoe meer aandacht, hoe meer onderzoek. Maandelijks lees je een column van Suzan op Famme

Column: Sterk, sterker, sterkst

Er is vaak verbazing. Soms een vleug verbijstering. Twee kinderen verloren, en toch elke dag je bed uitkomen. Plannen maken voor de toekomst. Lachen met het kind dat leeft. Dan moet je wel heel sterk zijn.

Regelmatig krijg ik reacties van mensen die daar bewondering voor hebben. Ze luisteren met ingehouden adem. Weten even niets te zeggen. Schudden hun hoofd in ongeloof. Ze zeggen: hoe doe je dat?

Maar ik heb geen antwoord. Want sterk zijn is een misverstand. Ik ben niet sterk. Geen overwinnaar. Ik weet niet hoe zoiets moet. Hoe wij het doen. Soms is het gewoon maar doorleven, tot diep geluk je overvalt. Want dat is wat wij mensen doen. Soms.

Zo zijn er ouders die hetzelfde hebben meegemaakt, of er middenin zitten. Ouders die het helemaal niet meer zien zitten, en toch doorgaan, omdat het niet anders kan. Mensen zijn het. Gedreven door liefde.

Sterk zijn is een eigenschap geworden die je mag vieren. Een ranking. Van zwak naar sterk. En dan nog sterk, sterker en sterkst. Terwijl de waarheid is, dat geen mens alleen maar sterk kan zijn. Precies dat mag ook gezegd.

En laten we dat dan geen zwakte noemen. Want zwakte klinkt als iets dat er niet mag zijn. Terwijl juist zwakte de ideële basis is. Zwakte openlijk omarmen maakt misschien kwetsbaar, maar kwetsbaar is een voorwaarde voor sterk.

Voor meer informatie over metabole ziekten kun je terecht op de website van Metakids. Vragen? Neem contact op.

Lees ook Suzan haar andere columns

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Suzan: ‘Twee kinderen verloren, en toch elke dag je bed uitkomen’
Sluiten