Pamela Teodosieva - Reinbergen
Pamela Teodosieva - Reinbergen Columns 24 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Columnist Pamela: “Wij voeden ons kindje drietalig op”

Onze columnist Pamela (26 jaar) is getrouwd met haar Bulgaarse man Samuil (27 jaar) en moeder van hun zes maanden oude baby Joël. Sinds 2017 wonen ze samen in Ruse, Bulgarije, waar Sam vandaan komt. Deze week vertelt ze over de ontwikkeling van haar kindje Joël.

Het eerste lachje, de eerste stapjes en haar eerste woordjes leggen we allemaal vast. De ontwikkeling van je kleintje volgen is voor iedere ouder prioriteit. Het liefst leg je het vast op camera en knutsel je een mooi mijlpalen boekje in elkaar voor later. Pamela vertelt over de ontwikkeling van haar baby Joël.

Van baby naar kind

Eén van de leukste kanten van het moederschap vind ik het volgen van Joëls ontwikkeling. Ik had hier nooit bij stilgestaan toen we nog geen kinderen hadden, maar wat is het genieten om te zien hoe je kind zich als een speer ontwikkelt. Wat is er veel veranderd in de afgelopen zeven maanden, er zijn maar weinig overeenkomsten tussen de pasgeboren baby van toen en het interactieve kindje van nu.

Vlotte motorische ontwikkeling

Joël vindt het geweldig zichzelf uit te dagen iets nieuws te proberen en zijn krachten te testen. Al toen hij een paar weken oud was kwam deze eigenschap naar boven toen hij als klein baby’tje grommend op ons probeerde te klauteren. Hij daagt zichzelf uit met succes, want Joëls motorische ontwikkeling gaat veel sneller dan de meeste leeftijdgenootjes. Met 14 weken rolde hij van buik naar rug, een paar weken later draaide hij naar beide kanten.

Joël begon met tijgeren toen hij 5 maanden oud was en had het kruipen en zitten met 6,5 maanden onder de knie. Op de dag dat hij 7 maanden oud was trok hij zichzelf op zodat hij kon staan in zijn ledikantje en inmiddels loopt hij rondjes langs de salontafel. Ik zie al helemaal voor me hoe we binnenkort de hele dag achter hem aanrennen en hem moeten leren dat niet alles en iedereen een klautertoestel is.

Drietalige verbale vaardigheden

Joëls taalontwikkeling loopt gelijk met zijn leeftijdsgenoten. De eerste maanden na zijn geboorte liet hij een aandoenlijk gegrom horen als reactie op spraak of aanraking. Later liet hij steeds meer klanken horen. Joël zegt sinds hij een paar maanden oud is iets wat op ‘Hi’ lijkt tegen iedereen die binnenkomt en laat regelmatig zijn schaterlach horen. De laatste ontwikkeling is dat hij enthousiast ‘dadadadada’ brabbelt.

Over het algemeen is Joël redelijk stil, maar het interessante is dat hij altijd op muziek reageert. Zodra ik zing of een muziekje opzet brengt Joël een repertoire aan verschillende klanken ten gehore. We weten dat Joël in de eerste jaren van zijn leven misschien extra tijd nodig heeft om zijn talen te ontwikkelen. We voeden hem namelijk drietalig op: ik spreek Nederlands met Joël, Sam Bulgaars en onderling spreken Sam en ik Engels. Het zal interessant zijn om te horen wat Joëls eerste woordjes worden.

Nog zoveel meer te ontdekken

Het is zo leuk te weten dat er nog zoveel over Joël te ontdekken is. Zodra hij meer begrijpt en zich beter kan uiten zullen steeds meer van zijn karaktereigenschappen naar voren komen. Ik ben ook benieuwd naar wat zijn interesses zijn en hoe hij er over een aantal jaar uitziet. Ik geniet van het mannetje dat hij nu is en zie ernaar uit zijn ontwikkeling op de voet te blijven volgen.

Meer lezen?

Columnist Pamela: “Het doorslapen is voorbij: Joël wordt ineens ieder uur wakker”

Columnist Pamela: “Het is niet altijd mijn plan geweest op mijn 26e moeder te worden”

Columnist Pamela: “Ik heb moeite met mijn veranderde lichaam na de zwangerschap”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme