Columnist Pamela: “3,5 jaar geleden kochten we een huis, of eigenlijk: een bouwval”

Onze columnist Pamela (26 jaar) is getrouwd met haar Bulgaarse man Samuil (27 jaar) en moeder van hun zes maanden oude baby Joël. Sinds 2017 wonen ze samen in Ruse, Bulgarije, waar Sam vandaan komt. Deze week vertelt ze over het realiseren van hun droomhuis.

In eerdere columns beschreef Pamela hoe de kraamtijd er in Bulgarije uit ziet, hoe ze bijna naar New York emigreerde voor het werk van haar man en vervolgens toch in Bulgarije bleef en daar thuisblijfmoeder werd. Deze week vertelt ze hoe ze het huis dat ze in vervallen staat kochten tot droomhuis proberen om te toveren.

Project droomhuis

“Precies 3,5 jaar geleden kochten Sam en ik een huis. Of zoals mijn zusje het noemde: een bouwval. Toen we deze bouwval voor het eerst zagen waren we direct enthousiast. Het heeft namelijk de potentie om ons droomhuis te worden. Niet alleen is het huis ruim genoeg om een gastenverblijf te maken voor alle familieleden en vrienden die ons komen bezoeken, het heeft ook een geweldig uitzicht op een meer en staat op bijna 1000 vierkante meter grond. We konden het huis voor een prikkie op de kop tikken en hebben grootse plannen om het om te toveren tot een paleisje.”

Onaangename verrassingen

“Vol vertrouwen startten we ruim twee jaar geleden met de renovaties. We begonnen met het vernieuwen van het lekkende dak. Met de aannemer bespraken we tot in detail wat we wilden en voor welke prijs. We waren dan ook verbaasd toen we een compleet andere kleur dak en een veel hogere rekening afgeleverd kregen. Dit was de eerste, maar zeker niet de laatste verrassing die we voor onze kiezen kregen. Toen we na het duur uitgevallen dak besloten om in de kelder een gastenverblijf te maken, zodat we in elk geval tijdelijk daar konden intrekken, kwamen we erachter dat de fundering versterkt moest worden. Opnieuw waren we extra budget en tijd kwijt aan iets dat we niet vooraf ingecalculeerd hadden. Nadat het fundament versterkt was en we aan de badkamer begonnen, verdween de vooraf betaalde klusser van de een op andere dag en liet hij een onafgemaakte, schimmelende badkamer achter. Inmiddels is het gastenverblijf bijna klaar en hopen we er voor de winter in te kunnen trekken. De komende jaren gaan we door met de renovaties van de verdiepingen erboven: nieuwe ramen, elektriciteit, nieuwe waterleidingen, centrale verwarming, betere isolatie, nieuwe vloeren en muren – het einde is nog niet in zicht.”

Met goede moed vooruit

“Ondanks alle tegenvallers hebben we geen spijt van onze aankoop. Het feit dat er nog geen bewoonbaar plekje in het huis te vinden is, mag de gezelligheid niet drukken. Regelmatig komt er een team van familie en vrienden meeklussen in ruil voor een gebarbecuede lunch in de tuin. Ook weten we nu dat alle overeenkomsten in Bulgarije mondeling worden gesloten, met als gevolg dat het eindresultaat regelmatig anders is dan vooraf besproken. We staan flexibeler in de verbouwing en genieten van iedere ontwikkeling. We zullen nog veel energie, geld en tijd investeren en regelmatig onze plannen moeten aanpassen. Maar uiteindelijk hebben we over een paar jaar ons droomhuis met een prachtig uitzicht en een grote tuin, voor een lagere prijs dan een gerenoveerd driekamer-appartement.”

Meer lezen?

Columnist Pamela: “Ik heb moeite met mijn veranderde lichaam na de zwangerschap”

Columnist Pamela: “Het is zo gek nog niet om full-time moeder te zijn”

Columnist Pamela: “In Bulgarije komt niemand de eerste 40 dagen in de buurt van je baby”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Columnist Pamela: “3,5 jaar geleden kochten we een huis, of eigenlijk: een bouwval”
Sluiten