Pamela Teodosieva - Reinbergen
Pamela Teodosieva - Reinbergen Columns 15 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Columnist Pamela: ‘Ik stuit dagelijks op verzet van de mensen om mij heen en Montessori toepassen zou nog radicaler tegen hen ingaan’

Onze columnist Pamela (27 jaar) is getrouwd met haar Bulgaarse man Samuil (28 jaar) en moeder van hun acht maanden oude baby Joël. Sinds 2017 wonen ze samen in Ruse, Bulgarije, waar Sam vandaan komt. Deze week vertelt ze over haar eigen opvoedmethode en de manier waarop ze werd geïnspireerd door Montessori.

Column: Geïnspireerd door Montessori

Geïnspireerd

Indrukwekkend hoe Facebook ogenschijnlijk uit het niets opkomt met passende suggesties. Pas stond tussen de mogelijkheden voor lidmaatschap de groep ‘Montessori at home’. Ik heb me nooit verdiept in opvoedingsmethoden, maar kon dit keer mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen.

Ik werd lid van de groep om meer te weten te komen over Montessori en voor ik het wist struinde ik het hele internet af om me in de methode te verdiepen. Een hardcore Montessori-mom zal ik nooit worden, maar ik ben wel degelijk geïnspireerd.

Onze opvoedmethode

We zijn altijd op zoek naar manieren om de kleine man zo zelfstandig mogelijk te laten spelen en leren. Inmiddels kan hij heerlijk zelf spelen. Zolang er iemand binnen zicht is vermaakt hij zichzelf goed. Vooral alles wat geen speelgoed is vindt hij interessant. Af en toe vraagt hij om aandacht door een knuffel te komen halen. De eetmomenten vindt Joël een feestje. Hij drinkt water uit een normale beker en eet zelfstandig een boterham.

Joël speelt graag met andere kinderen. Hij geniet van sociaal contact en geeft duidelijk aan wanneer hij even tijd voor zichzelf nodig heeft. Hij slaapt (inmiddels wel weer bij ons op de kamer) stukken beter dan voorheen en helpt zich vaak zelf terug in slaap wanneer hij wakker wordt. Hij ontwikkelt zich als een speer en is een blije baby.

De Montessori methode

De Montessori methode sluit goed aan bij de manier waarop we Joël opvoeden. Zoals hier mooi wordt beschreven is ‘Help mij het zelf te doen’ de centrale gedachte achter de Montessori-methode. De methode heeft me goede ideeën gegeven om Joël te blijven stimuleren te leren van de wereld om hem heen.

We geven Joël al vrijheid zelf te kiezen waarmee hij wil spelen, Montessori heeft me aangemoedigd zijn speelgoedaanbod bescheiden en educatief te maken. Ik denk dat we voor zijn verjaardag duurzaam, educatief houten speelgoed vragen. Een ander idee dat ik heb opgedaan is Joël meer te betrekken bij mijn bezigheden. Ik probeer hem altijd om me heen te laten spelen, maar meneer is vaker geïnteresseerd in de spullen waar ik mee bezig ben dan zijn speelgoed. Montessori leert me dat hij niet te jong is om onderdeel te zijn van mijn dagelijkse taken.

Toepassing in Bulgarije

Onze opvoedstijl gaat tegen de Bulgaarse opvattingen in. Ik kan Joël beter niet laten kruipen, want dan worden zijn handen vies. Hij kan beter niet staan, want stel dat hij valt. Uit een normale beker drinken is niet goed, want stel dat hij zich verslikt. Zelf zijn speelgoed kiezen is niet de bedoeling, want hij moet leren met de pluchen hond te spelen in plaats van de houten trein.

Ik stuit dagelijks op verzet van de mensen om mij heen en Montessori toepassen zou nog radicaler tegen hen ingaan. Toch heb ik de hoop dat de mensen om me heen onze manier meer zullen accepteren als er een officiële methode/naam aan vasthangt. Wie weet worden zij ook geïnspireerd en gaan ze Joël meer vrijheid geven zich op zijn eigen manier te ontwikkelen.

LEES OOK: Columnist Pamela: ‘Ik wist dat Joël me herkende als moeder, maar veel kon ik er niet van merken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Columnist Pamela: ‘Ik stuit dagelijks op verzet van de mensen om mij heen en Montessori toepassen zou nog radicaler tegen hen ingaan’
Sluiten