Pamela Teodosieva - Reinbergen
Pamela Teodosieva - Reinbergen Columns 10 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Columnist Pamela: “Het doorslapen is voorbij: Joël wordt ineens ieder uur wakker”

Onze columnist Pamela (26 jaar) is getrouwd met haar Bulgaarse man Samuil (27 jaar) en moeder van hun zes maanden oude baby Joël. Sinds 2017 wonen ze samen in Ruse, Bulgarije, waar Sam vandaan komt. Deze week vertelt ze over de eerste gebroken nachten sinds de geboorte van Joël.

In eerdere columns beschreef Pamela hoe de kraamtijd er in Bulgarije uit ziet, hoe ze bijna naar New York emigreerde voor het werk van haar man en vervolgens toch in Bulgarije bleef en daar thuisblijfmoeder werd. Deze week vertelt ze over hoe de doorkomende tandjes van Joël zorgen voor slaapgebrek bij het hele gezin.

Slaapproblemen

“Joël heeft slaapproblemen en dat is iets nieuws. We hebben maanden kunnen genieten van lange nachten zonder onderbreking, maar het is uit met de pret. Van het ene op het andere moment kreeg Joël moeite met zowel het inslapen als het doorslapen. De eerste dagen dacht ik dat het een kortdurende fase zou zijn en hij snel weer op zijn oude patroon zou terugvallen. Maar helaas, voor het eerst sinds Joëls geboorte worden ons geduld en doorzettingsvermogen behoorlijk op de proef gesteld.”

Zijn eigen kamer

“Zodra ik merkte dat Joel moeilijk in slaap kwam en makkelijk wakker werd, dacht ik dat het hem goed zou doen zijn eigen kamer te hebben. Aangezien onze woon- en slaapkamer één ruimte is, hebben we een slaaphoek in de keuken gemaakt. Dit heeft geholpen, want overdag slaapt Joel weer makkelijker. We stoppen hem op vaste tijden in bed en na even spelen en/of huilen valt hij binnen enkele minuten in slaap. Ook buitenshuis valt hij op deze tijden uit zichzelf in slaap. De nachten zijn een ander verhaal.”

Consequent zijn

“De eerste paar nachten in de keuken waren drama. Joel schreeuwde de longen uit zijn lijf zodra we de kamer verlieten. Dit duurde niet enkele minuten, hij leek geen stop te hebben en werd steeds hysterischer. Sam en ik spraken af regelmatig naar binnen te gaan om hem gerust te stellen, maar hem niet uit bed te halen. Eén keer konden we ons niet inhouden en haalden we hem wel uit bed. We hebben het geweten, daarna was het nog veel moeilijker om hem in slaap te krijgen. Inmiddels lukt het Joel redelijk makkelijk in te slapen, maar sinds een aantal dagen wordt hij bijna ieder uur van de nacht wakker.”

Oorzaak achterhalen

“Om Joel te helpen in- en door te slapen proberen we altijd te achterhalen wat de oorzaak is van de slapeloosheid. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is hier zowel overdag als ’s nachts warm en Joel heeft hier waarschijnlijk last van. Daarnaast begrijpt hij inmiddels dat huilen een reactie bij ons oproept en kan hij heel koppig zijn. Ook lijkt hij de laatste tijd eenkennig, sinds kort wil Joël soms alleen bij mij en huilt hij zodra iemand anders hem pakt. We denken dat de hoofdoorzaak een doorkomend tandje is. Dit zou ook het extra huilen, wakker worden en de eenkennigheid kunnen verklaren. Maar zeker zijn we niet en veel kunnen we er niet aan doen om hem te helpen.”

Even doorbijten

“We voelen ons regelmatig machteloos. We willen ons mannetje graag helpen goed te slapen op een manier dat wij zelf ook de nodige rust krijgen. We hebben een ventilator in de keuken om het koeler te houden en altijd een koude bijtring bij de hand als hij last van doorkomende tandjes lijkt te hebben. Gelukkig gaat het inslapen zowel overdag als ‘s avonds nu goed. We hopen maar dat Joël het doorslapen ’s nachts binnenkort ook onder de knie heeft. Tot die tijd slapen we wat minder en hebben we ’s nachts extra quality time met onze zoon.”

Meer lezen?

Columnist Pamela: “Ik heb moeite met mijn veranderde lichaam na de zwangerschap”

Columnist Pamela: “Het is zo gek nog niet om full-time moeder te zijn”

Columnist Pamela: “In Bulgarije komt niemand de eerste 40 dagen in de buurt van je baby”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Columnist Pamela: “Het doorslapen is voorbij: Joël wordt ineens ieder uur wakker”
Sluiten