Pamela Teodosieva - Reinbergen
Pamela Teodosieva - Reinbergen Columns 7 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Columnist Pamela: ‘Het is bevrijdend om in een leger appartement te wonen en te ‘ontspullen”

Onze columnist Pamela (27 jaar) is getrouwd met haar Bulgaarse man Samuil (28 jaar) en moeder van hun acht maanden oude baby Joël. Sinds 2017 wonen ze samen in Ruse, Bulgarije, waar Sam vandaan komt. Deze week vertelt ze in haar column over de verhuizing die steeds dichterbij komt.

Column: Ontspullen

Yes, we gaan bijna verhuizen! Drie jaar lang hebben we aan ons huis geklust en inmiddels is de eerste etage bijna klaar. Iedere keer als we naar het huis gaan om te klussen, nemen we een aantal tassen bagage mee die kant op.

Ik vind het een heerlijk proces. Niet alleen omdat de dag van verhuizing zichtbaar dichterbij komt. Het is bevrijdend om in een leger appartement te wonen en te ‘ontspullen’.

Overvloed

Soms bedenk ik me dat ik ontzettend veel (overbodige) spullen bezit. De eerste keer dat ik me ervan bewust werd was na een werkvakantie in Afrika. Ik kwam thuis, keek mijn tienerkamer rond en vroeg me af waarom ik zo ontzettend veel had. Na te hebben ervaren hoe anderen het met zoveel minder moeten doen, voelde ik me ongemakkelijk omgeven door al mijn spullen.

Blij met minder

Dit gevoel van ongemak was van korte duur. Het is makkelijker wennen aan rijkdom dan aan armoede. Dit merkte ik ook toen ik in Bulgarije kwam wonen. Sinds die tijd koop ik veel minder dan voorheen, want we hebben het budget er niet voor.

Het was lastig om te wennen dat leuke shirtje of die leuke kaars niet te kunnen kopen. Toch mis ik het uitgebreide shoppen helemaal niet nu ik eraan gewend ben met minder blij te zijn.

Delen en dankbaarheid

Het is een rijkdom te hebben wat je nodig hebt. De vraag is of het nog steeds rijkdom is als je méér bezit dan nodig. Langzaam wordt mijn verzameling spullen uit Nederland minder. Hij zal niet meer worden aangevuld als voorheen. Ik ben gelukkiger met een minimalistischer leefstijl en geniet ervan onze overvloed te delen met de mensen om ons heen.

Ik heb nog genoeg te leren, zo is mijn kieskeurigheid hardnekkig. Maar ik ben op de goede weg en ik hoop dat Joël door onze leefstijl leert tevreden, dankbaar en vrijgevig te zijn met wat hij heeft.

LEES OOK: Columnist Pamela: ‘Sam keek me aan, keek naar het papier, keek weer naar mij en vervolgens naar m’n buik’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme