Columnist Pamela: “Het is gelukt! Ik heb zes maanden borstvoeding gegeven”

Onze columnist Pamela (26 jaar) is getrouwd met haar Bulgaarse man Samuil (27 jaar) en moeder van hun zes maanden oude baby Joël. Sinds 2017 wonen ze samen in Ruse, Bulgarije, waar Sam vandaan komt. Deze week vertelt ze over het bereiken van een persoonlijke mijlpaal: zes maanden borstvoeding geven aan Joël.

Pamela schrijft wekelijks een column over haar ervaringen met het moederschap en het gezinsleven in een ander land. In deel 9 van haar columnreeks vertelt Pamela over hoe het geven van borstvoeding haar afging.

Zes maanden borstvoeding

‘Het is gelukt, ik heb zes maanden borstvoeding gegeven! Voor mij is dat een mijlpaal, want mijn hoop is altijd geweest Joël in elk geval zes maanden borstvoeding te geven. Mede door mijn ervaringen als verloskundige weet ik dat borstvoeding geven niet vanzelfsprekend is. Ik voel me dan ook bevoorrecht dat we deze mijlpaal hebben kunnen bereiken.’

Succesvolle start

‘Vanaf het begin loopt de borstvoeding redelijk makkelijk, letterlijk en figuurlijk. Na Joëls geboorte in Bulgarije werd mij het advies gegeven minimaal zes uur te wachten alvorens hem aan te leggen zodat ik kon rusten. Maar ik zag ernaar uit Joël te voeden en bovendien was rusten met een hoop adrenaline in mijn lichaam en een schattig klein baby’tje naast me ongeveer onmogelijk. Toen Joël zo’n twee uur na zijn geboorte wakker werd besloten Sam en ik daarom te proberen of hij wilde drinken. Het aanleggen ging heel makkelijk – Joël opende zijn mondje gelijk en begon krachtig te zuigen. De borstvoeding kwam op gang.’

Hard werken

‘Het vergde wel wat werk om dit succes te behouden. Regeldagen zijn bij Joël meer regelweken. Een vast drinkpatroon is daardoor maar van korte duur. Ook merkte ik dat de hormoonwisselingen van het ontzwangeren van invloed waren op de melkproductie en het toeschietreflex. Joël werd tijdens die periodes vreselijk kwaad dat hij harder moest werken om de melkstroom op gang te krijgen. Met doorzettingsvermogen, flexibiliteit en geduld en zijn we de moeilijke momenten doorgekomen. Gelukkig waren er ook genoeg periodes waarin alles goed verliep. Moeilijke periodes of niet, ik vind borstvoeding ideaal: het is gratis en je hebt het altijd bij je op de juiste temperatuur. Ik ben dan ook blij dat we voor borstvoeding hebben gekozen en de zes maanden hebben behaald.’

Langzaam afbouwen

‘Hoe lang ik borstvoeding blijf geven weet ik nog niet. Ik geniet ervan Joël te voeden, maar vind het persoonlijk toch wel een vreemd fenomeen. Vooral nu Joël ouder wordt en ons nieuwsgierige sterke mannetje steeds meer kan en snapt. Hij tijgert de hele kamer rond en eet met veel smaak zelf van een lepeltje, tegelijkertijd krult hij zich tegen me aan om uit mijn borst te drinken. Nu hij newborn-af is, vind ik het op een of andere manier een beetje onnatuurlijk dat hij bij mij drinkt. Ik zie ernaar uit dat hij steeds meer vast voedsel gaat eten en minder melk nodig heeft. Ik denk dat ik langzaam afbouw, zodat onze kleine grote man binnen een paar maanden mama’s borsten niet meer nodig heeft.’

Meer lezen?

Columnist Pamela: “Ik heb moeite met mijn veranderde lichaam na de zwangerschap”

Columnist Pamela: “Het is zo gek nog niet om full-time moeder te zijn”

Columnist Pamela: “In Bulgarije komt niemand de eerste 40 dagen in de buurt van je baby”

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Columnist Pamela: “Het is gelukt! Ik heb zes maanden borstvoeding gegeven”
Sluiten