Peter Doesburg
Peter Doesburg Columns 27 nov 2017

Peter: ‘Kinderen hebben een vader net zo hard nodig als een moeder’

Columnist Peter (34) is man van Katharina en vader van Robert en Jack. Bij de geboorte van zijn oudste zoon Robert kwam het zo uit dat hij thuis blijft met de baby: de beste beslissing die hij ooit genomen heeft. Hij vertelt graag over de niet-alledaagse rolverdeling bij hem thuis.

Column: Respect

Wanneer ergens ter sprake komt dat ik thuisblijfvader ben, is het meestal aftellen totdat iemand zegt: ‘Wow, respect zeg, dat moet wel een hele opoffering zijn om dat te doen’. Dit irriteert mij mateloos en het gesprek wordt daarna vaak snel ongemakkelijk als ik vraag waarom het zo’n opoffering is om voor je kinderen te zorgen als man. Van vrouwen wordt dit (ook in 2018) eigenlijk gewoon verwacht. Als je zegt dat je thuisblijfmoeder bent kijkt er niemand vreemd op. Meestal komt er dan iets vaags over carrière maken, mannen en werk of vrouwen die beter zijn met kinderen als antwoord.

Blijkbaar zijn de meeste mannen dusdanig onmisbaar op hun werk dat het niet mogelijk is langer dan een week thuis te zijn na de geboorte van een kind om het daarna vooral snel over te laten aan de vrouw, die het blijkbaar veel beter kan. Vakantiedagen opnemen? Vaderschapsverlof? Gevoelige onderwerpen.

Samen opvoeden

Persoonlijk vind ik dit absolute onzin. Carrière? Een uitzondering daargelaten, hebben de meeste mannen rond de leeftijd dat ze aan kinderen beginnen een midden-level functie waar het echt niet heel veel uitmaakt of ze er wel of niet zijn. Vrouwen zijn beter met kinderen? Opvoeden doe ik vooral sámen met mijn vrouw, maar dat kan aan mij liggen. Dat is niet on-mannelijk of zo. En de baby poept toch wel, ongeacht wie z’n luier verschoont.

En wat is dan het plan? Voor het ontbijt weg, nog snel even een bedtijd-kusje als het meezit, zaterdag uitslapen en zondag voor het voetballen even met de kiddo’s spelen? ‘Sorry baby, maar papa had een héél belangrijke vergadering, dus vanavond kom ik je niet voorlezen, maar volgende keer…’ ‘Sorry lieverd, papa moet het weekend doorwerken, dus ik ga niet met je naar de speeltuin, maar volgende keer…’ Vind ik een mismatch van prioriteiten.

Thuisblijven met mijn beide zoons is, by far de beste beslissing die ik ooit gemaakt heb. Is het heel spannend om de baby te voeren of mijn grote naar de peuterspeelzaal te lopen? Zeker niet. Maar daar gaat het niet om. Het is namelijk ook niet spannend om de powerpoint presentatie voor de kwartaalcijfers op je werk te maken.

Belangrijkste meeting

Kinderen hebben een vader net zo hard nodig als een moeder voor liefde, rolmodel en gewoon een papa die er is voor de kleine dingen van luiers wisselen tot samen in bad. Ik ben er ontzettend trots op dat ik alle kinderen op de peuterspeelzaal bij naam ken en weet wie mijn zoons vriendjes zijn. Mijn kleine z’n prakje voeren en samen onze tenen tellen zou ik voor geen goud willen missen en s’avonds een verhaaltje lezen is mijn belangrijkste meeting van de dag.

Papa zijn is een de beste baan die er is. Dit is geen opoffering en ik hoef er geen ‘respect’ voor. Vraag de volgende keer misschien hoe ik het doe en ik help je graag om het óók te doen.

Reageer op artikel:
Peter: ‘Kinderen hebben een vader net zo hard nodig als een moeder’
Sluiten