Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 15 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Peter: ‘Ik prijs mezelf ontzettend gelukkig dat we ze dat samenzijn ook kunnen bieden, zonder complicaties of gespannen sfeer’

Columnist Peter (34) is man van Katharina en vader van Robert en Jack. Bij de geboorte van zijn oudste zoon Robert kwam het zo uit dat hij thuis blijft met de baby: de beste beslissing die hij ooit genomen heeft. Hij vertelt graag over de niet-alledaagse rolverdeling bij hem thuis.

Column: De Feestdagen

Het lijkt vorige week dat we nog lekker op het terras zaten te BBQ-en, maar inmiddels liggen de pepernoten alweer een tijdje in de winkel, is de oliebollenkraam geïnstalleerd in het winkelcentrum en als je je wild-keuze nog niet hebt doorgegeven dan wordt het toch weer gewoon gourmetten. Kortom: de feestdagen komen eraan.

Dat brengt natuurlijk wat vragen met zich mee: wat gaan we vieren, waar gaan we het vieren, met wie gaan we het vieren en vooral hoe gaan we het vieren.

Eerst de logistiek maar even behandelen. Wij zijn nog gewoon bij elkaar en ook onze ouders van beide kanten zijn gewoon nog getrouwd. Dus we hoeven de maand december niet op 34 verschillende manieren in te delen omdat de vader van de ene kant niet met de nieuwe vriendin van de moeder van de andere kant aan één tafel kan zitten zonder dat het tot vechten komt. Ook zijn er geen extra of ongewenste kinderen uit ongelukkige 3e huwelijken die gefaciliteerd hoeven te worden. Enige puntje van aandacht is dat mijn ouders in Nederland wonen en de ouders van mijn vrouw in Duitsland. Maar dat is beide kanten op minder dan 1,5 uur rijden, dus dat is verder een non-issue.

Dan de vraag wát we gaan vieren. Ook dat is bij ons eigenlijk best makkelijk geregeld. Kerst doen we bij de Duitse kant van de familie, omdat dat iets beter werkt met de planning van de overige familieleden daar. Meestal zijn we dan op wintersport, maar dit jaar gewoon lekker thuis. Sinterklaas doen we bij opa en oma NL samen met ook nog mijn zusje erbij.

Met die twee zaken afgehandeld is het zaak om te bedenken hoe we een en ander gaan vieren. In het verleden is het nog wel eens een beetje een cadeau-overload festijn geweest. Van beide kanten zijn onze kinderen de eerste kleinkinderen, dus de opa’s en oma’s gingen nog wel eens los als het op cadeautjes aankwam. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar de cadeaus hebben we flink afgezwakt, want cadeautjes zijn natuurlijk een onderdeel van de feestdagen, maar wij vinden niet dat het de ervaring moet domineren. Klinkt vast heel belerend, maar uiteindelijk zijn de jongens ook ontzettend blij met een pak printpapier en een grote doos om mee te spelen. Dus het formaat, prijs of aantal pakjes maakt helemaal niets uit.

Wij willen als gezin vooral veel gezelligheid met elkaar en met onze beide kanten van de familie hebben. Lekker eten, tijd nemen voor elkaar en genieten van het samenzijn met z’n allen en misschien ook wel een beetje dankbaarheid over hoe goed we het toch stiekem hebben.

Onze jongens van 4,5 en 1,5 jaar genieten zichtbaar van het samenzijn met de families tijdens de feestdagen en ik prijs mezelf ontzettend gelukkig dat we ze dat samenzijn ook kunnen bieden, zonder complicaties of gespannen sfeer.

Ik hoop dat iedereen zich verheugd op de komende feestdagen en dat het vooral een leuk familiefeest kan worden voor iedereen, ook voor de families waar het misschien ietsje lastiger is dan bij ons op sommige gebieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme