Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Verhalen 24 nov 2017

Roos: ‘Twee van hen zijn per ongeluk zwanger geraakt, van een one night stand of scharrel’

Leuke mannen genoeg. Ze verrijkten haar leven een nachtje of een paar jaar. Maar niks hield stand. Nu is Roos vijfendertig, een single vrouw met een vurige kinderwens. Die kinderwens is hard op weg in vervulling te gaan, want Roos is inmiddels 29 weken zwanger van zaaddonor Floris.

Zwanger: 29 weken


‘Er staan allerlei zwangerschapsactiviteiten op stapel deze week. Mijn wekelijkse zwangerschapsyoga, controle bij de verloskundige, een eerste les hypnobirthing én een zwangerschapscursus voor alleenstaande moeders. Het wordt wel steeds echter zo. Niet dat het niet al behoorlijk echt is nu ik op driekwart van mijn zwangerschap zit en er een volledig ingericht kinderkamertje in mijn huis te vinden is, maar het thema bevalling was tot nog toe nog een klein beetje een ver van mijn bed show. Dat begint nu langzaam maar zeker te veranderen.

Sommige vrouwen moeten er niet aan denken om hun moeder bij de bevalling te hebben

Door een samenloop van omstandigheden komt de verloskundige die de hypnobirthing les geeft, bij mij thuis de cursus geven. Een privéles hypnobirthing, samen met mijn moeder, die ik gevraagd heb om bij mijn bevalling aanwezig te zijn. Sommige vrouwen zullen er niet aan moeten denken om hun moeder erbij te hebben op zo’n intiem en intens moment. Maar mijn moeder, die wil je er gewoon bij hebben. Of beter gezegd, die wil ík er gewoon bij hebben.

Helse bevalling

Mijn moeder is en heeft alles wat steunend voor me voelt. Al bijna 36 jaar is ze in mijn leven. Negen maanden lang droeg ze me, voedde ze me van binnenuit. We maakten pas echt kennis nadat ik haar een helse bevalling had bezorgd. Ze kent me als geen ander. Mijn maffe buien, mijn grapjes, mijn sombere periodes, mijn gemopper. Ze heeft me zien dansen en zingen, heeft me samen met mijn broertje zien lachen tot de tranen over onze wangen rollen, maar me ook meegemaakt in diepe wanhoop in de tijd waarin ik dag in dag uit alleen maar kon huilen. Ze is lief, zorgzaam en warm en tegelijkertijd sturend en duidelijk wanneer het nodig is. Ze kan prachtig en genuanceerd verwoorden wat ze voelt en denkt en kan daarnaast luisteren als geen ander. In stressvolle situaties raakt ze niet in paniek maar ze houdt haar hoofd koel met een scherp oog voor wat er moet gebeuren. En naast deze eigenschappen die ervoor zorgen dat ik me veilig en gedragen voel met haar in de buurt, wil ik haar graag de kans geven om aanwezig te zijn bij de geboorte van haar eerste kleinkind, als dank voor haar nimmer aflatende liefde en steun.

het focust op positiviteit en op vertrouwen in een mooie en natuurlijke geboorte

Zij op haar beurt vindt het bijzonder maar ook behoorlijk spannend om erbij te zullen zijn als ik ga bevallen. Wil me graag zo goed mogelijk kunnen steunen, maar, zo zegt ze heel aandoenlijk, ‘Ik ben wel het één en ander vergeten in al die jaren’. Gelukkig is er geen enkele reden tot zorgen, want met mijn ervaren doula die erbij zal zijn en deze hypnobirthing als extra bagage, weet ik zeker dat ook zij met vertrouwen mijn bevalling tegemoet kan gaan. Ik had al veel positieve ervaringen gehoord over hypnobirthing maar in de loop van de uren van deze eerste les voel ook ik hoe het aansluit bij wat ik fijn en belangrijk vind. Omdat het focust op positiviteit en op vertrouwen in een mooie en natuurlijke geboorte. Door middel van oefeningen om tot een diepe staat van ontspanning te komen. Door aandacht voor verschillende manieren van ademhaling die je kunnen ondersteunen in het geboorteproces. Met behulp van audiobestanden die je meenemen in een verhaal om je tot rust te laten komen, die ‘affirmaties’ bevatten, positieve zinnen die door ze vaak te herhalen, zich nestelen in je systeem en op die manier je vertrouwen doen groeien. Natuurlijk kan niemand voorspellen hoe de bevalling echt zal lopen. We krijgen een geboortefilm te zien die, ondanks dat het me ook tot tranen toe roert, niets aan de verbeelding overlaat. Bevallen is heftig. Bevallen is intens. Bevallen is niet sprookjesachtig. En even voel ik een siddering door mijn lijf gaan. Moet het echt?

Alleenstaande moeders

Twee dagen later zit ik met vier andere zwangere vrouwen zonder partner bij elkaar voor een zwangerschapscursus die zich speciaal richt op alleenstaande moeders. En wat ik me van tevoren onvoldoende gerealiseerd had, is dat de term ‘alleenstaande moeder’ niets zegt over de manier waarop je zwanger bent geworden. Twee van hen zijn per ongeluk zwanger geraakt, van een one night stand of een vaste scharrel. En zeker bij de eerste vrouw gaat de zwangerschap zichtbaar gebukt onder alle stress die dit met zich meebrengt.

Vanuit haar vooral een stroom van negatieve energie

De man in kwestie die woest is dat ze het kindje houdt, zij zelf die vrij laat ontdekte zwanger te zijn en nog niet op het punt aangekomen is dat ze er van lijkt te kunnen genieten. Ongetwijfeld speelt dit allemaal mee, maar als we het hebben over de bevalling komt er vanuit haar vooral een stroom aan negatieve energie. Aan de gedachte van het kind dat komen gaat lijkt ze langzaamaan te wennen, maar dat er eigenlijk ook iets moet gebeuren om dat kindje naar buiten te laten komen, daar lijkt ze nogal sceptisch over. Het liefste al in de taxi richting ziekenhuis aan de ruggenprik en als het even kan een keizersnee.

Rust en ontspanning

Ik sta niet in haar schoenen dus oordelen kan en wil ik niet. Maar o, wat voel ik het duidelijk. Ik wil mijn bevalling echt anders tegemoet gaan omdat ik oprecht geloof dat rust en ontspanning, binnen alle heftigheid, het geboorteproces positief beïnvloeden. Noem me zweverig, noem me dromerig, noem me wat je wilt. Nog steeds kan het zijn dat er op het moment suprême complicaties optreden of dat ik uitscheur van hier tot Tokyo. Maar wat er ook komt, ik ga het tegemoet met positiviteit en vertrouwen. Met twee geweldige vrouwen aan mijn zij. En met als rots in de branding mijn lichaam, mijn eigen mooie vrouwenlichaam, dat hiervoor gemaakt is.

Heb je de vorige columns van Roos gemist? Hier kun je ze allemaal teruglezen.

Reageer op artikel:
Roos: ‘Twee van hen zijn per ongeluk zwanger geraakt, van een one night stand of scharrel’
Sluiten