Sandra: ‘Lezen is ook in de vakantie belangrijk, dus maak het leuk!’
Sandra is getrouwd en moeder van een jongetje van 7 en meisje van 4. Ze werkt als vertaler en tekstfreelancer en is dol op boeken. Geen wonder dus dat het nu gaat over… boeken. En lezen.
Column: Lekker lezend de zomer door
Zoontje is nu net klaar met groep 3 en er wordt steeds maar gezegd dat het heel belangrijk is dat kinderen in de zomer blijven lezen. Het maakt niet uit of dat netjes op het AVI-niveau is dat ze hebben bereikt, of dat ze gewoon lezen wat ze leuk vinden. Sterker nog, ik zou vooral dat laatste aanraden. Dat kunnen strips en tijdschriften zijn, maar ook dunne of juist dikke boeken, e-books en vakantie(doe)boeken. Laat ze vooral zelf iets uitkiezen.
Lezen moet leuk zijn
Het is namelijk zo dat kinderen die in de vakantie helemaal niet lezen, de kans lopen om een (of meerdere) leesniveau(s) achteruit te gaan. En als je weet hoe hard ze hebben gewerkt om dat niveau te bereiken, dan weet je ook hoe jammer en zonde het zou zijn om dat te laten wegzakken. Maar of ze nou alle ingrediënten van een melkpak oplezen of liever in een Donald Duck bladeren of een avonturenboek pakken, dat maakt niet uit. Als ze het maar leuk vinden.
Let vooral op wat je kind interessant vindt. Informatieve boeken, dus non-fictie, zijn voor veel jonge kinderen reuze boeiend en zorgen voor uren kijk- en leesplezier. Ideaal voor op de achterbank, dus. Een kinderencyclopedie, of een boek vol weetjes over dinosauriërs, of over de ruimte, of een bepaalde periode in de geschiedenis. Voor alle interesses is er wel iets te vinden. Ga vooral ook samen met je kind kijken bij de boekhandel, bij een ander boekenverkooppunt of gewoon in de bibliotheek. Zelfs bij de voordeeldrogisten en supermarkten zijn regelmatig boeken te vinden, en voor leuke prijzen.
Kinderen vinden het ook helemaal geen punt om een boek meer dan eens te lezen. Vooral met strips merk ik dat ze keer op keer weer uit de kast worden gehaald en met regelmaat van kaft tot kaft opnieuw worden gelezen. Dat geldt ook voor de diverse kindertijdschriften die we hebben liggen, of ze nu vol staan met weetjes, moppen of verhaaltjes uit favoriete tv-series. En natuurlijk kun je ook gezellig samen lezen en voorlezen voor het slapengaan.
Vertellen over het boek
Bij ons in de klas had de juf een heel leuk systeem bedacht om bij te houden wat de kinderen lazen en of ze ook wisten wat ze hadden gelezen. Na elk gelezen boek moesten ze de juf kunnen vertellen waar het verhaal over ging. Als bleek dat ze het goed hadden begrepen, kregen ze een strookje. Daarop mochten ze de titel van het boek overschrijven, de voorkant natekenen en inkleuren welke woorden het best beschreven wat ze van het boekje vonden. En natuurlijk wilde iedereen graag zo’n strookje verdienen. Dat kun je thuis ook doen: laat je kind vertellen over het boek dat het leest, en laat het eventueel een tekening maken, of schrijf zelfs samen een bespreking. Een bespreking of recensie kun je plaatsen bij de onlinewinkel van de lokale boekhandel, de online boekhandel, op een eigen blog of op een website als ikvindlezenleuk.nl – zodat je andere mensen een boek kunt aanraden. (Of juist niet.)
Met zo’n recensie help je ook meteen de schrijver, want wie weet breng je andere mensen dan op het idee dat boek ook te gaan lezen of zelfs kopen. En hoe meer boeken een schrijver verkoopt, hoe groter de kans dat zij of hij verder mag schrijven aan een nieuw boek!
Gratis lezen bij de bibliotheek
Het is juli en dus is de vakantiebieb-app van de Bibliotheek weer in de lucht. Een gratis app met een behoorlijk breed aanbod aan e-leesboeken voor kinderen en volwassenen. Een ideale manier om heel wat boeken mee te nemen op vakantie zonder dat je er een hele koffer aan kwijt bent. Of beter gezegd: nóg een hele koffer…
En wist je dat je bij de meeste bibliotheken gratis lid kunt worden zolang je jonger bent dan 18 jaar? Dan kun je het hele jaar door gratis lezen. (Als je de boeken maar weer netjes op tijd verlengt of terugbrengt, natuurlijk!) Enneh… ook aan het uitlenen van een boek bij de bibliotheek heeft de schrijver iets, want daarvoor ontvangt hij/zij elke keer een kleine vergoeding.