Gina Koninkx
Gina Koninkx Columns 30 sep 2019

Gaby: “Mijn duidelijke instructies waren ineens verdwenen uit het hoofdje van de tienjarige”

Gaby is eetcoach, moeder van Lars (13) en Lotte (9), getrouwd en haar boek ‘Expat mama in Finland’ is sinds april verkrijgbaar.

Column: Hebben, hebben, hebben!

Heb je dat ook wel eens? Dat je jaloers bent als iemand mooi piano kan spelen? Of als een deelnemer van de “Voice of Holland’ zichzelf begeleidt op een gitaar?

Op mijn bucketlist staat dan ook: Muziek instrument leren bespelen. Zelf kom ik totaal niet uit een muzikale familie. Mijn vriendinnen daarentegen speelden klarinet, hobo of dwarsfluit. Jaloers zat ik dan te kijken als ze het mondstuk aan het schoonmaken waren óf als ze niet konden buiten spelen omdat ze moesten oefenen. Zo bleef het jarenlang op mijn lijstje staan, totdat ik een workshop ‘Ukelele spelen op het strand’ tegenkwam. Hoe idyllisch!

Een workshop van twee uur met een soort van garantie dat je na afloop een liedje kon spelen. Een perfecte workshop dus en ik zag mezelf al in gedachten romantisch bij alle toekomstige kampvuren in mijn leven ( want die heb ik natuurlijk bijna iedere week..) dé hit van de avond zijn. Anderen zouden nu eens jaloers naar mij kijken. Een briljant plan!

Nu vonden mijn vriendinnen het meer hilarisch dan briljant en dus opperde ik bij Lotte of zij misschien met mij mee wilde. Nu is zij altijd in voor iets nieuws en ook zij zag zichzelf al helemaal ‘the bomb’ zijn op komende schoolvoorstellingen. Als twee blije-eitjes gingen wij ons aanmeldformulier invullen toen bleek dat kinderen pas welkom waren met twaalf jaar. Wat een teleurstelling. Maar zo snel lieten wij onze nieuwe droom niet uiteenspatten! Na een mail aan de organisatie dat mijn tienjarige Lotte echt heel serieus was, kregen we groen licht, maar als iemand er naar vroeg dan moest ze wel zeggen dat ze twaalf was. Ok, maar dat zal vast niet gebeuren dachten we.

Workshop geboekt! De voorpret kon beginnen en zo namen Lotte en ik een kijkje in de webshop van de cursusleidster. De prachtigste én dure ukeleles waren te koop. Niet alleen via de webshop, maar ook ná de workshop. Dat was me nu net iets te veel van het goede, aangezien ik hele leuke ukeleles had gezien voor eenvijfde van dat bedrag. Mochten er toch iets minder kampvuren in de toekomst zijn, zeg maar.

Dus ik instrueerde Lotte dat als het ‘verkooppraatje’ zou beginnen, dat ons antwoord dan zou zijn; ‘Prachtig, maar op dit moment even niet.’ Zelfs tijdens de autorit richting strand hebben we dit nog heel duidelijk besproken. “Prachtig, maar op dit moment even niet.’ De workshop zelf was echt fantastisch! Als we even het feit vergeten dat mijn dochter dus in staat is om zonder enige moeite keihard te liegen over haar leeftijd tegenover een hele groep mensen. We hebben met onze tong uit onze mond zitten oefenen op de vier noten die we leerden en uit volle mond erg vals gezongen, maar het was heerlijk en bevrijdend. Een daverend succes! Totdat het verkoop gedeelte begon.

Mijn duidelijke instructies waren ineens verdwenen uit het hoofdje van de tienjarige en het enige wat ik hoorde was:’ Ah, mam, zullen we deze doen?’ “ ik wil hem, ik wil hem, ik wil hem!” Haar handen helemaal om de ukelele heen. Mijn strenge blik deed helemaal niks. Dus moest ik toch met mijn woorden Lotte duidelijk maken dat we het prachtig vonden, maar NU even NIET. Zo eindigde de fantastische workshop in een gênante vertoning. Naast mij zat een journaliste van een bekend vrouwenweekblad. Dus mocht je in de komende tijd een artikel lezen over ‘Ukelele spelen op het strand’ met daarin een alinea over een gênante vertoning. That’s us! In de tussentijd hebben wij een goedkope Ukelele besteld en wachten we met smart op onze eerste uitnodiging voor een kampvuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Gaby: “Mijn duidelijke instructies waren ineens verdwenen uit het hoofdje van de tienjarige”
Sluiten