Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kinderen 18 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Column Rick: ‘Soms zou ik de puurheid van dat lieve meisje in een doosje willen stoppen’

Columnist Rick Meijer (37) is vader van Lois (4) en baby Jani en getrouwd met Saskia. De band met zijn kinderen is bijzonder, maar maakt hem ook kwetsbaar. Hilarische, pijnlijke, ontroerende, maar soms ook verdrietige momenten die hij samen met hen meemaakt, zorgen ervoor dat die band steeds hechter wordt. Soms probeert hij dit onder woorden te brengen op papier. Lukt hem nog aardig ook.

Spider-man

‘Papa. Is Kristoff echt verliefd op Anna?’
Het is bijna drie uur in de nacht als er plotseling weer een meisje bij ons in de slaapkamer staat. In haar handen een knuffel van Spider-man, want die beschermt haar tegen al het kwade in haar dromen. Lois kon niet zo goed slapen. Ze bleef zichzelf maar afvragen of mensen in een tekenfilm óók van elkaar kunnen houden.
Heel even mag ze bij ons in bed liggen, en na een paar geruststellende woorden slingert ze samen met Spider-man weer naar haar eigen kamer.

Soms zou ik de puurheid van dat lieve meisje in een doosje vol met haar onschuld willen stoppen, zodat deze nooit verloren zou kunnen gaan. Dat ik deze kan openen en aan haar kan geven op elk moment dat ze het later nodig heeft.

Ontdekken

Hele dagen over Frozen of K3 praten, dansen op liedjes, zichzelf verliezen in het heelal van Disney en non stop in een bubbel leven. Wat is het heerlijk om daar af en toe samen in te zitten, om weg te dromen in een fantasiewereld alsof je jonge ik het allemaal opnieuw beleeft. En hoe mooi is het dat er voorlopig altijd een volgende luchtbel staat te wachten. Eerlijk gezegd, af en toe word ik er ook een beetje gek van als ik na een lange werkdag voor de zoveelste keer Een beetje bang van Kinderen voor Kinderen moet aanhoren. Maar dan baal ik van mezelf als ik haar afrem, terwijl zij alleen maar aan het ontdekken is.

Het journaal komt later wel

Het is soms best lastig om de weerspiegeling te negeren. Om haar gevoel te blijven delen, als ik zelf een rotdag heb gehad. Daar kan zij helemaal niets aan doen. Zij is op een ontdekkingstocht, waarin ze de normen en waarden in haar rugzak meeneemt, die wíj daar instoppen. Ook onze eigen nukkigheden komen daarin terecht. En hoe meer ze straks ontdekt, des te meer vragen zullen er dan komen. Vragen waarvan ik de antwoorden het liefst zo lang mogelijk probeer uit te stellen. Ik weet het, de luchtbel loopt langzaam leeg. Maar tot die tijd blijven we gewoon eindeloos dansen op Kinderen voor Kinderen, houden we dagenlang verkleedfeestjes en kijken we gewoon Frozen voor de 133ste keer. Het journaal komt later wel. En dan is Spider-man hard nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme