Columnist Pamela: “In Bulgarije is een kinderfeestje ook een feestje voor de ouders”

Onze columnist Pamela (26 jaar) is getrouwd met haar Bulgaarse man Samuil (27 jaar) en moeder van hun vijf maanden oude baby Joël. Sinds 2017 wonen ze samen in Ruse, Bulgarije, waar ze momenteel voorbereidingen treffen om voor een paar jaar naar New York te verhuizen. Het bedrijf waar Sam werkt opent daar een distributiecentrum waarvoor ze de grote oversteek maken.

Pamela schrijft wekelijks een column over haar ervaringen met het moederschap en het gezinsleven in een ander land. In deel 5 van haar columnreeks licht Pamela een van de vele cultuurverschillen tussen Nederland en Bulgarije uit.

Ouderloze vrijheid

Zoals ik in deel 2 van de columnreeks al eens beschreef, zijn er grote culturele verschillen tussen Bulgarije en Nederland in opvoedingsstijl. Regelmatig beschouw ik verbaasd hoe anders het hier gaat. Zo kwam ik er al redelijk snel achter, dat een kinderfeestje er totaal anders uitziet. Waar je in Nederland je kind bij de jarige dropt, ga je in Bulgarije als ouder met je kind mee naar het feestje. Het leek me eerlijk gezegd niks, ik vond de ouderloze vrijheid als kind juist zo leuk.

Nederlands kinderfeestje

Wat was ik blij als de dag van mijn kinderfeestje eindelijk aanbrak. Wanneer alle genodigden binnengedruppeld waren, begonnen we steevast met een verstopspel voor de cadeautjes. Nadat de cadeautjes waren gevonden en uitgepakt, was het tijd om cakejes te versieren. Slagroom, hagelslag, smarties en jam: hoe voller je cakeje, hoe beter. Vervolgens waren we de hele middag zoet met het spelen van spellen. Zaklopen, koekhappen, ei-op-je-lepel estafette, spijkerpoepen en stoelendans stonden regelmatig op het programma. Ook zette mijn moeder een speurtocht uit in de wijk en gingen we lintjes en pijlen volgend op zoek naar de schat – vaak een ingegraven doos met iets lekkers. Na de speurtocht vielen we uitgehongerd aan op de patat en snacks, waarna iedereen gewapend met een tasje snoepjes keurig thuis werd gebracht.

Bulgaars kinderfeestje

De pret herinnerend van de kinderfeestjes zoals ik ze ken, had ik bijna medelijden met de kinderen hier. En Joël moest er al vroeg aan geloven, afgelopen week had hij namelijk zijn eerste kinderfeestje. Zoals het een goede moeder hier betaamt, ging ik met hem mee. Het partijtje was op een locatie speciaal opgezet voor kinderfeestjes. Aan de ene kant van de zaal had je alles wat een kind blij maakt: een ballenbak, een trampoline, een bouwhoek, klimtoestellen, fietsjes en meer. Aan de andere kant van de zaal stonden tafels met lekkernijen klaar. Terwijl de kinderen de tijd van hun leven hadden aan de ene kant, konden de ouders gezellig socializen onder het genot van een hapje en drankje aan de andere kant. Ik moet bekennen, zo kindonvriendelijk was het niet. Sterker nog, het was ook best leuk voor de ouders.

Rust of socializen

Voor beide manieren is wel iets te zeggen. Ik denk dat de kinderen het in beide gevallen enorm naar hun zin hebben, of ze nou een speurtocht doen of een springkussen onveilig maken. Voor de ouders is er wel een verschil. In Nederland ben je als ouders van de jarige als duizendpoten het hele feestje bezig de kinderen te vermaken, terwijl de ouders van de genodigden even rust in huis hebben. In Bulgarije is er geen sprake van rust, wel heb je de kans om andere ouders te spreken en zelf ook een beetje feest te vieren. Maar of het nou leuk is voor de kinderen om je ouders op een paar meter afstand te hebben, daar ben ik nog niet helemaal over uit..

Meer lezen?

“In Bulgarije komt niemand de eerste maanden in de buurt van je baby”

“Ik weet het zeker. De onze is de mooiste.”

Reageer op artikel:
Columnist Pamela: “In Bulgarije is een kinderfeestje ook een feestje voor de ouders”
Sluiten