Pamela Teodosieva - Reinbergen
Pamela Teodosieva - Reinbergen Columns 20 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Columnist Pamela: “Het is niet altijd mijn plan geweest op mijn 26e moeder te worden”

Onze columnist Pamela (26 jaar) is getrouwd met haar Bulgaarse man Samuil (27 jaar) en moeder van hun zes maanden oude baby Joël. Sinds 2017 wonen ze samen in Ruse, Bulgarije, waar Sam vandaan komt. Deze week vertelt ze over hoe het is om een ‘jonge’ moeder te zijn.

In eerdere columns over het moederschap schreef Pamela over hoe ze haar lichaam na de zwangerschap opnieuw moest leren accepteren, hoe ze min of meer zonder er zelf voor te kiezen fulltime moeder werd en hoe de kraamtijd er in Bulgarije uit ziet. Ze is als 26 jarige moeder in ieder geval heel gemiddeld, voor Bulgaarse begrippen.

Jonge moeder

“In vrijwel alle landen van Europa stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen. Voor Nederlandse begrippen ben ik met mijn 26 jaar jong moeder geworden, hier worden vrouwen namelijk gemiddeld met 29,9 jaar voor het eerst moeder. Voor Bulgaarse begrippen zit ik met 26 jaar echter precies op het gemiddelde. Ik voel me eerlijk gezegd ook gemiddeld, met al een beetje levenservaring en tegelijkertijd nog vele jaren voor me. Jong, oud of gemiddeld: ik ben blij met de leeftijd waarop ik moeder ben geworden.”

Genoeg gefeest en gereisd

“Ik was er klaar voor om moeder te worden, want naar mijn idee heb ik alles uit mijn kinderloze jaren kunnen halen. Ik heb genoten van mijn vrijgezelle studentenjaren, waarin ik alle tijd en vrijheid had om de hele dag (en nacht) met vrienden op pad te zijn of me volledig op mijn studie te storten. Ik heb veel kunnen reizen en in België, Ghana en Engeland gewoond. Toen ik in Engeland mijn huidige man ontmoette, wende ik er langzaam aan te leven met iemand naast me. Na ruim drie jaar alle tijd te hebben gehad om gezellig samen met Sam door te brengen kregen we onze zoon. Terugkijkend denk ik dat de jaren zelfontwikkeling en de stabiele relatie met Sam bijdragen aan een gezonde basis voor Joël.”

Levensloop

“Het is niet altijd mijn plan geweest op mijn 26e moeder te worden, eerder of later moeder worden zou ik ook prima hebben gevonden. Ik kan me goed voorstellen dat je jonger moeder wordt, bijvoorbeeld als je een stabiele relatie hebt vanaf je 15e, een full-time baan op je 20e, het je droom is jong moeder te worden of je ongepland zwanger raakt. Ook kan ik me voorstellen dat je op een latere leeftijd moeder wordt, bijvoorbeeld als je eerst carrière wilt maken, je je droompartner nog niet gevonden hebt, je woonsituatie nog niet optimaal is, zwanger worden niet vanzelfsprekend is of je gewoonweg nog niet toe bent aan een kindje. Het leven is zo gelopen dat ik nu moeder ben en voor mij was mijn eerste kind krijgen met 26 jaar de perfecte timing. Jong, oud, gepland of ongepland moeder, ik denk dat het weinig uitmaakt wanneer je ervaart hoeveel geluk een kind aan je leven toevoegt.”

Meer lezen?

Columnist Pamela: “Ik heb moeite met mijn veranderde lichaam na de zwangerschap”

Columnist Pamela: “Het is zo gek nog niet om full-time moeder te zijn”

Columnist Pamela: “In Bulgarije komt niemand de eerste 40 dagen in de buurt van je baby”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Columnist Pamela: “Het is niet altijd mijn plan geweest op mijn 26e moeder te worden”
Sluiten