Columnist Pamela: “In Bulgarije beland je voor een loopneus al bij een specialist”

Onze columnist Pamela (26 jaar) is getrouwd met haar Bulgaarse man Samuil (27 jaar) en moeder van hun zes maanden oude baby Joël. Sinds 2017 wonen ze samen in Ruse, Bulgarije, waar Sam vandaan komt. Deze week vertelt ze over hoe een simpele verkoudheid in Bulgarije wordt aangepakt.

Waar we in Nederland gewend zijn om gewoon door te werken met een flinke verkoudheid, wordt in Bulgarije al ingegrepen zodra er sprake is van een loopneus. Pamela vertelt hoe het eerste virusje van haar zoon in Bulgarije wordt opgevangen.

Ziekenboeg

“We hebben een ziekenboeg thuis, mijn beide mannen zijn ziek. Sam kwam drie dagen terug thuis met een kriebelhoest en koorts. Joël en ik voelden ons toen topfit en ik bedacht me dat Joël sinds zijn geboorte nog niet echt ziek was geweest. Tot nu, want ook Joël heeft inmiddels koorts en hoest niet meer alleen zijn vermakelijke nephoestje. Naast dat ik het heel fijn vind voor Joël dat hij niet vaak ziek is, ben ik stiekem ook blij dat we nog niet veel met Bulgaarse dokters te maken hebben gehad. Ik deel graag met jullie waarom.”

Overbezorgd Bulgarije

“Wanneer je in Nederland een verkoudheid hebt opgelopen neem je hooguit een paar dagen vrij om thuis uit te zieken. Meer dan kopjes thee met honing, een neusspray en eventueel een huisartsbezoek is vaak niet nodig. In Bulgarije gaat het anders. Zodra je merkt dat je een loopneus hebt ga je naar de huisarts, die je op zijn beurt doorverwijst naar een specialist. Het is van belang dat je een ‘fatsoenlijke’ behandeling krijgt. In sommige gevallen word je compleet met de halve apotheek naar huis gestuurd, maar de meeste Bulgaren belanden in het ziekenhuis aan een infuus met antibiotica.”

Financieel voordeel

“Naast het feit dat dokters hun patiënten regelmatig een onnodige behandeling voorschrijven omdat ze oprecht denken dat dit in het belang van de patiënt is, zit er voor dokters en het ziekenhuis ook een financieel voordeel aan verbonden. Voor iedere doorverwezen patiënt krijgt de dokter een vergoeding, voor iedere dag dat een patiënt langer opgenomen blijft ontvangt het ziekenhuis geld. Van dit systeem wordt helaas misbruik gemaakt. Zo had Joël na zijn geboorte redelijk lang last van een hoog bilirubinegehalte (geelzucht). We werden naar een specialist doorverwezen en via haar direct naar het ziekenhuis gestuurd voor minimaal vijf dagen behandeling. We vroegen ons af of het inderdaad nodig was ons zeven weken oude zoontje tussen zieke kindjes te laten behandelen. We besloten een andere arts te bezoeken voor een second opinion en daar werd ons verteld dat de enige die baat had bij Joëls opname de dokter zelf was. Gelukkig konden we Joël dus weer veilig mee naar huis nemen.”

Moeilijke keuzes

“De cultuur en de manier waarop de gezondheidszorg in elkaar steekt maken het extra ingewikkeld te weten hoe we Joël het beste helpen als hij ziek is. Familie en vrienden die horen dat hij ziek is, ondernemen gelijk actie. Kruidige thee en zelfs medicatie die alleen voorgeschreven mogen worden door een dokter zijn ons aangeboden. Dat we het aanbod afslaan wordt gezien als onverantwoord. Toch is ingaan tegen de stroom adviezen van familie relatief makkelijk, keuzes worden moeilijker wanneer we een dokter zouden moeten bezoeken. Wat zijn de risico’s als we Joël onnodig behandelen met verschillende voorgeschreven medicatie? Wat is het motief van de dokter in het geval we naar het ziekenhuis verwezen worden? Het is lastig onderscheid te maken tussen de behandeling die Joël nodig heeft en de behandeling die de dokter een voldaan gevoel of een gevulde portemonnee geeft. We zijn dankbaar voor mijn medische achtergrond en de connecties die we hebben in Nederland. Indien een doktersbezoek nodig is, kunnen we daar bij twijfel op terugvallen.”

Meer lezen?

Columnist Pamela: “Het doorslapen is voorbij: Joël wordt ineens ieder uur wakker”

Columnist Pamela: “Het is zo gek nog niet om full-time moeder te zijn”

Columnist Pamela: “In Bulgarije komt niemand de eerste 40 dagen in de buurt van je baby”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Columnist Pamela: “In Bulgarije beland je voor een loopneus al bij een specialist”
Sluiten