Redactie
Redactie Persoonlijk 22 nov 2019

Columniste Heidi: ‘Alles staat tegenwoordig in het teken van mijn kinderen. Alles.’

Columnist Heidi (41) is zelfstandig coach in Haarlem en moeder van twee tieners. Goed voor jezelf zorgen is iets waar ze heilig in gelooft, en daar is ze – naar eigen zeggen – best goed in. Toch dondert ze zelf ook regelmatig in een van haar valkuilen. Daarover én over de uitdagingen van haar cliënten schrijft ze op Famme. Op haar site lees je wat ze voor je kan doen als coach. Volg haar op Instagram voor inspirerende en informatieve posts

Column: Vrijheid

Selma (37) mailde me een tijdje terug: “Ik heb vorig jaar een pittige burn-out gehad. Ik heb bijna een jaar niet gewerkt en therapie gehad. Inmiddels ben ik weer aan het werk, we hebben thuis een en ander anders geregeld (een dag extra opvang en mijn moeder kookt twee avonden per week) en ik dacht echt dat ik mijn oude leven weer kon oppakken. Sporten, afspreken met vriendinnen en weer wat vaker naar ons vakantiehuisje in Friesland. Maar het lukt me gewoon niet……”

Radicale verandering

Dit was een grote teleurstelling voor Selma. En ik begreep dat. Nadat ik haar telefonisch had gesproken voelde het alsof ik haar goed kende. Energiek, ondernemend en vrolijk. Ze vertelde over haar leven voor haar kinderen: ze was lang single geweest en had veel gereisd. Als freelancer kon ze werken waar ze wilde. En nu, vier jaar later en twee kinderen verder, was alles anders. En hoe radicaal haar leven in korte tijd ook was veranderd, daar had ze de afgelopen jaren nauwelijks bij stilgestaan. Was niet nodig, dacht ze. Want ze had nu toch wat ze altijd zo graag wilde? Een lieve vriend, een leuk huis én twee kinderen. Haar freelance baan had ze nog steeds, maar haar vrijheid was weg. Foetsie. Nergens meer te vinden. Althans, dat dácht ze.

Selma had geen zin meer in lange, diepgaande gesprekken. Die had ze meer dan genoeg gevoerd met haar therapeut. Maar ze wilde wel begrijpen waarom ze zich zo gevangen voelde in haar leven. Ze was gelukkig, dat wist ze. Maar ze voelde het niet. En daar moest zo snel mogelijk verandering in komen.

Alles voor de kids

Op een zonnige dinsdag ontving ik Selma voor haar One Day Magic. Ze had zich thuis goed voorbereid en dat zorgde vrijwel meteen voor een doorbraak in de voor haar complexe situatie. De eerste vraag die ik haar stelde zorgde ervoor dat ze brak: ‘Alles staat tegenwoordig in het teken van mijn kinderen. Alles.’ Ha, dit was dus haar hete hangijzer. Ze deed het met veel liefde en passie, dat zorgen voor haar kleintjes. Maar vergat ondertussen te doen wat zij wilde. Sterker nog, ze kwam er maar niet uit toen ik haar vroeg: wat zou je het liefst straks gaan doen, als alles kon?

Veranderen kost tijd

Na een hele mooie en krachtige visualisatie, die ik vaak inzet wanneer mensen niet weten wat hun behoefte is, was het voor Selma veel makkelijker om met een open vizier te kijken naar wat ze nodig had. Alles stroomde. De ideeën bleven komen. Ik vatte alles voor haar samen en maakte notities op een canvas. Deze brainstorm wisselde ik af met een andere krachtige oefening, de zogenaamde Voice Dialogue: welk stemmetje vertelde Selma de hele dag dat ze er vooral voor moest zorgen dat het haar kinderen goed zou gaan? Die kritische stem had ze nodig om een goede moeder te zijn en ze mocht er zeker naar blijven luisteren. Maar hé, wie fluisterde in haar oor dat ze ook best voor zichzelf mocht kiezen? Exact dat fluisterstemmetje wilde ik graag wat luider en vaker horen. We oefenden hiermee.

En dat oefenen moest ze blijven doen. Want veranderen kost tijd. En energie. En is een kwestie van vallen en opstaan.

Follow-up

Drie weken na de One Day Magic van Selma sprak ik haar tijdens een follow-up focussessie. Hoe hing de vlag erbij? Ik was zo benieuwd.

Ze vertelde dat ze na de sessie bij mij in Haarlem meteen had besloten om drie dagen alleen naar haar vakantiehuis te gaan. “Ik wilde even los zijn van alle verplichtingen. Dit was de eerste keer sinds ik moeder ben. Tijdens die dagen in Friesland heb ik voor mezelf de balans opgemaakt. Ik begrijp nu dat aandacht aan mezelf geven juist nodig is om in balans te blijven. Ik ga nog regelmatig de fout in maar doordat ik me daar nu bewust van ben, kan ik mezelf makkelijker terugfluiten.”

Zo mooi. Door de oefeningen en gesprekken heeft Selma echt gevoeld hoe belangrijk die vrijheid voor haar is. En nu ze weet wat de consequentie is wanneer ze daar geen gehoor aan geeft (een burn-out…), is het makkelijker om wél voor zichzelf te kiezen.

Zelf aan de slag…

Heb jij ook moeite met kiezen voor jezelf? Deze tips helpen je om zonder schuldgevoel voor jezelf te kiezen.

  1. Plan tijd voor jezelf in: wandelen, sporten, een massage, alleen koffiedrinken. Noteer het in je agenda. Net zoals de zwemles van je kind ook in je agenda staat. Stem eventueel met je partner af wat een geschikt moment is.
  2. Realiseer je dat je een leuker mens zult zijn wanneer je voor jezelf kiest. Opladen. Bijtanken. We hebben het allemaal nodig om te geven wat we willen.
  3. Schrap dingen in je agenda. Het is niet erg om zo nu en dan iets te missen. Kijk kritisch naar je ‘verplichtingen’. Misschien is tijd voor jezelf de komende week wel veel belangrijker dan meepraten over het straatfeest?

Meer nodig? Je bent altijd welkom voor jouw unieke One Day Magic: In 1 dag helderheid voor vrouwen die vastlopen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Columniste Heidi: ‘Alles staat tegenwoordig in het teken van mijn kinderen. Alles.’
Sluiten