Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 23 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Sandra: ‘Wat voor een kinderhand geldt, is ook van toepassing op het schoentje: het is zo gevuld’

Sandra is getrouwd en moeder van een jongetje van 7 en meisje van 4. Ze werkt als vertaler en tekstfreelancer en is dol op boeken.

Column: Schoencadeaus

Een vriendin van me die uit het buitenland komt, vroeg zich laatst af wat ze nou aan moet met dat hele Sinterklaasgedoe. Elke dag een schoen zetten? Moet daar dan elke dag een cadeau in?

Eigenlijk bepaal je dat gewoon zelf. Je spreekt af met je kind(eren) hoe vaak het zijn schoen mag zetten. Plak Sintstickers op de kalender (of print een Sinterklaaskalender, laat je kind er zelf een maken of versieren) en het weet precies wanneer de schoen weer gezet mag worden. Het hoeft echt niet elke dag, maar dat mag natuurlijk wel. En wat voor een kinderhand geldt, is ook van toepassing op het schoentje: het is zo gevuld.

Wie zoet is krijgt…

Een handjevol peper- of kruidnoten, een chocolademunt of die leuke pietenchocolaatjes die overal te koop zijn. Het hoeft niet veel te zijn, en houd rekening met wat je kind ook echt lekker vindt. Zo af en toe kan er dan een schoenletter van chocolade in, of iets anders bijzonders of groters.

Handige tip: kruidnootjes en pepernoten die de hele nacht in de schoen liggen zijn ‘s ochtends eigenlijk helemaal niet lekker meer. En als de kinderen voor het ontbijt toch niet mogen snoepen, laat ze hun eetbare buit dan in een koekblik of afsluitbaar bakje doen. Na een paar dagen zit dat vol genoeg om daar steeds weer je handjevol kruid- en pepernoten uit te halen zonder dat het opvalt, dan hoef je uiteindelijk niet zo heel veel keiharde pepernoten en taaie kruidnoten weg te gooien. En als ze ‘s middags ervan willen eten, geef je ze gewoon van de normale, eetbare voorraad.

Een kleinigheidje

Maar het hoeft niet altijd snoep te zijn. Af en toe een cadeautje is nog leuker – en geloof me, een kleinigheidje is al genoeg. De inhoud van een surprise-ei, een leuke gum, een bijzonder potlood, een stickervelletje, een klein schoencadeau-puzzeltje, haarspeldjes, een sleutelhanger… Je kunt het zo ingewikkeld en duur maken als je wilt. Ik vind het zelf ook wel leuk om af en toe een cadeautje neer te leggen dat voor beide kinderen samen is.

Creatief met steentjes

Bouwsteentjes (van diverse soorten en merken) zijn ook heel leuk – en je hoeft echt niet een hele doos per keer erin te leggen. Je kunt een wat grotere set makkelijk in diverse porties over de schoen verdelen: de ene dag het poppetje met wat steentjes, de andere dag een voertuig of net genoeg onderdelen van een huis om iets kleins van te maken (ook al is dat heel iets anders dan wat er op de doos staat). Aan het eind, als ze alles bij elkaar hebben, kun je altijd nog bedenken dat je er ook iets heel anders van kunt maken…

Handig, die adventkalender

Mocht je overigens van plan zijn voor Kerst een adventkalender (met van die chocolaatjes) te gebruiken, dan is dat begin december ook een leuk schoencadeautje. Of je neemt een echte adventkalender waar speelgoed in zit en gebruikt de inhoud ervan om de schoen te vullen. Dan heb je in een keer vierentwintig kleine cadeautjes – heel handig als je meerdere schoentjes moet vullen, dan krijgen ze ongeveer hetzelfde en kunnen ze mooi samen spelen.

Pakjesavond

En dan nog even over pakjesavond… ook dan hoef je niet per se groots uit te pakken met reusachtige of dure cadeaus. Zeker niet voor de hele kleintjes. Die zijn echt net zo blij met een paar vrolijke handschoenen, een muts of een sjaal. Die hebben ze vaak toch net nodig – en er is er vast een met hun favoriete personage erop (Paw Patrol, Frozen, Minions, Cars en ga zo maar door). En dan past het ook mooi bij de cadeaus die papa, mama, opa en oma krijgen. Een paar leuke, warme sokken past overigens ook prima in een schoen.

Vaak zijn de kleintjes zo opgewonden en gespannen dat ze na een half uur tot hooguit een uur cadeautjes uitpakken wel verzadigd zijn. Dan willen ze gewoon kunnen spelen met wat ze hebben gekregen. Uiteraard bepaal je alles helemaal zelf, maar je hóéft er dus geen heel circus van te maken. Het is zo al spannend genoeg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme