Redactie
Redactie Gezondheid 4 apr 2019

6 manieren om je ouders een comfortabele oude dag te geven

Of we het nu willen of niet: ook onze ouders worden een dagje ouder. Hoewel jij in je hoofd waarschijnlijk altijd zestien bent gebleven en je ouders nooit ouder dan vijftig lijken te zijn geworden, merk je op een dag toch dat fysieke gebreken een rol beginnen te spelen. Hoe zorg je voor een comfortabele oude dag voor je ooit zo fitte ouders?

1. Zorg voor een veilige badkamer

Het is mogelijk om een bad in zijn geheel te verwijderen omdat het voor veel ouderen niet prettig blijkt te zijn om de hoge instap te gebruiken. Overweeg de douchecabine aan te passen met ingebouwde klapstoel en handgrepen voor extra comfort en veiligheid. Voor de meeste badkamervloeren zijn er verschillende antislipcoatings verkrijgbaar en matten met reliëf aan te schaffen. Een badkamervloer die niet glibberig wordt in combinatie met water en zeep kan letterlijk een lifesaver zijn.

2. Investeer in een traplift

Ook als je ouders nog zelf de trap op kunnen kan het verstandig zijn om alvast een traplift te installeren. Voorkom een val van de trap en eventuele oververmoeidheid door het steeds zwaarder worden van de klim omhoog en investeer op tijd in een traplift. Een traplift plaatsen is goedkoper dan verhuizen naar een gelijkvloerse woning of een dure verbouwing. Bij 123trapliften zijn hele goede tweedehands trapliften verkrijgbaar die in perfecte staat zijn. Je ouders kunnen zich met een traplift vrij blijven bewegen in huis en worden minder afhankelijk van anderen voor het pakken en opruimen van spullen.

3. Verwijder drempels

De meeste ongelukken die ouderen meemaken komen door een val in huis. Dit soort ongelukken zijn in veel gevallen te voorkomen door gevaarlijke obstakels met vooruitziende blik te verwijderen. Het weghalen van drempels of laten egaliseren van een vloer kan dus een slimme zet zijn. Voorkom een gebroken heup of pijnlijke hoofdwond door op tijd na te denken over wat eventuele ‘struikelblokken’ in huis zouden kunnen zijn.

4. Videotelefoon of intercom voor de voordeur

Het installeren van een videotelefoon of intercomsysteem met video voor de voordeur is aan te raden. Op deze manier kunnen je ouders altijd zien wie er voor de deur staat zonder de deur open te hoeven doen. Voorkom enge situaties en wees dieven te slim af. Raad je ouder wordende ouders sowieso aan om nooit iemand binnen te laten die geen bekende is of niet vooraf een afspraak heeft gemaakt.

5. Maak de keuken veilig

Een heel belangrijk item in een veilig huis is een rookdetector of rookalarm. Mochten je ouders deze nog niet gemonteerd hebben dan is het aan te raden om dit zo snel mogelijk te doen. Een rook- en koolmonoxidemelder kan hele gevaarlijke situaties doen voorkomen. Als het mogelijk is om van een gasfornuis over te stappen op elektrisch koken met een inductiekookplaat dan is dit ook een hele veilige keuze. Mochten je ouders dan een keer in slaap dommelen terwijl de kookpit nog aanstaat is er geen man overboord: de pit schakelt vanzelf uit als er een tijdje geen pan op staat.

6. Zorg voor een verhoogd bed

Een bed in- en uitstappen kan best een gedoe zijn voor een ouder wordend lichaam. Zomaar een hoog bed aanschaffen is natuurlijk niet voor iedereen een optie. Een simpele oplossing kan zijn om het huidige bed op te hogen met klossen, dezelfde die vrouwen voor een bevalling kunnen huren om hun bed op te hogen voor de kraamperiode.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 manieren om je ouders een comfortabele oude dag te geven
Sluiten