Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 31 jul 2017

Man zegt dat ‘ze haar handen altijd vol zal hebben’ – moeder heeft krachtige reactie

Als ouder krijg je soms ongevraagd advies van vreemden. Soms goedbedoeld, maar niet altijd bemoedigend. Courtney Lester, moeder van drie, kan erover meepraten. Onlangs nog kreeg ze van een man in de supermarkt de opmerking: ‘Zo, met die drie zal je je handen er wel vol aan hebben.’ Een steek in haar hart.

De 23-jarige Courtney uit Kentucky wil andere ouders in soortgelijke situaties steunen en deelde het voorval op social media. En daar kreeg ze veel bijval. Haar bericht is inmiddels 22 duizend keer geliked en gedeeld.

Medelijden

Courtney legt uit dat ze boodschappen deed met haar man en hun drie kinderen. Een onbekende man hield zijn pas in en zei: ‘Ach meid, wat heb ik medelijden met je. Wat zal je je handen vol hebben aan al die kinderen!’

LEES OOK: ‘Waarom wordt er zoveel aan mom bashing gedaan?’

Miskramen

Dat stak Courtney. Op dat moment was ze te verbijsterd om iets terug te zeggen, maar vond na een poosje toch de behoefte en juiste woorden om haar reactie te delen:

‘Ten eerste, ik had mijn handen helemaal vrij zoals je kon zien (moest ik gewoon even zeggen ;-)).

Wat je niet kon weten is dat ik al twee kindjes verloren heb tijdens mijn zwangerschappen, dus onwijs dankbaar ben voor de twee die daarna kwamen. Als je medelijden met me wil hebben, zou dat de enige reden zijn.

Mijn kinderen zijn een godsgeschenk. En het zijn kinderen, dus ze zijn soms luid ja, ze gedragen zich niet altijd en hebben zo af en toe hun driftbuien. Maar die kant heb je niet eens van ze gezien. Wat je wel zag was een jong stel met een 4-jarig zingend meisje, een 2-jarig meisje dat keurig in de kar zat en een pasgeboren baby die vredig in de draagzak sliep. Als dat jouw definitie is van ‘je handen vol hebben’, maak ik me eerder zorgen om jóu.

En natuurlijk heb ik het druk. Soms kan ik niet wachten tot het bedtijd is. Ik loop regelmatig op m’n tenen voor ze en altijd heeft eentje me wel nodig, maar ik heb ze nooit als een last of ongemak ervaren. Zelfs op dagen dat ze niet willen luisteren, een woedeuitbarsting hebben of als niets goed genoeg voor ze lijkt te zijn. Ik heb nooit medelijden hoeven hebben. Heb dat dus alsjeblief niet, mijn hart zit namelijk voller dan mijn handen ooit zullen zijn.’

Nooit oordelen

‘Een opmerking van een ander heeft me nog nooit zo dwarsgezeten. Als je medelijden hebt is dat uiteraard niet slecht, maar houd het liever voor je. Zeker als je de situatie niet kent en niet weet hoe lang het misschien wel heeft geduurd om een kindje te krijgen of adopteren – en diegene misschien dolgelukkig is en niet zielig gevonden wil worden – heeft zo’n opmerking geen toegevoegde waarde.’ Een glimlach is voldoende.

‘Want hoewel opvoeden niet altijd een feestje is, hoeft niemand (extra) roet in het eten te gooien. Je weet nooit wat een gezin al heeft meegemaakt,’ sluit Courtney af.

En Courtney is niet alleen. Dit is het wáre verhaal achter deze ‘perfecte’ foto van een gelukkig gezin

Babble

Reageer op artikel:
Man zegt dat ‘ze haar handen altijd vol zal hebben’ – moeder heeft krachtige reactie
Sluiten