Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 2 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Waarom kunnen vrouwen maar moeilijk complimenten accepteren?

‘Wat een leuke schoenen heb je aan!’ ‘Ach, het was een uitverkoopje’. Het is één van de manieren waarop wij vrouwen reageren op een compliment. In plaats van een simpel dankjewel wuiven we complimentjes weg, geven we iemand anders de credits (‘mijn kapper is echt fantastisch’) of verschuiven de aandacht naar de persoon die het compliment geeft. Waarom kunnen we toch maar moeilijk complimenten accepteren?

Zelfspot als tool

Dat vrouwen op een vreemde manier omgaan met complimentjes is niet alleen mij opgevallen. Kijk maar eens naar de Amerikaanse comédienne Amy Schumer.

Ze maakte een heerlijk overdreven filmpje (met een nogal luguber einde) waarin ze complimenten uitdeelt aan haar knappe vriendinnen.

In plaats van dat ze dankbaar zijn reageren de vrouwen met een zucht of ‘hilarische’ zelfspot. Zo zegt een van de vrouwen – ik citeer: ‘Ik probeerde op Kate Hudson te lijken, maar nu lijk ik meer op een Golden Retriever’.

Oké, ik heb nog nooit een vriendin horen zeggen dat ze eruit ziet als een Golden Retriever, maar de manier waarop vrouwen in mijn omgeving met complimenten omgaan is redelijk vergelijkbaar. Gewoon bedanken voor een complimentje zit er vaak niet in.

Vrouwen versus mannen

Wetenschappelijk bewijs is er ook. Een studie gepubliceerd in de Journal of Language in Society keek naar 1062 situaties waarin complimenten werden gegeven en ontvangen door zowel mannen als vrouwen. En je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen: vrouwen accepteerden minder vaak een compliment dan mannen.

Opvallend was dat vrouwen maar in 22 procent van de gevallen complimenten accepteerden als het compliment afkomstig was van een andere vrouw.

De mannen waren wat makkelijker. Zij accepteerden in 40 procent van de gevallen een compliment van een andere man; bijna het dubbele dus. Weten vrouwen dan niet hoe ze een compliment moeten accepteren?

Blijkbaar weten we dat prima. Het grappige is namelijk dat vrouwen in 68 procent van de gevallen een compliment accepteerden als het compliment gegeven werd door een man.

Het lijkt er dus op dat niet het geslacht van degene die het compliment ontvangt van invloed is op hoe mensen reageren op een compliment, maar het geslacht van degene die het geeft.

Komt het door ons zelfbeeld?

Wat niet van invloed lijkt te zijn op het wel of niet accepteren van complimentjes, is het zelfbeeld dat vrouwen hebben. Zowel vrouwen met een hoog áls met een laag zelfbeeld vinden het vaak lastig hier dankbaar op te reageren. Hoe dat precies zit?

Volgens sociaal psycholoog Laura Brannon slaan vrouwen met een hoge zelfwaardering complimenten af omdat ze bescheiden willen lijken. Ze cijferen zichzelf liever weg.

Vrouwen die minder zelfvertrouwen hebben verwerpen complimenten omdat deze externe positiviteit botst met hun interne beeld van zichzelf, zegt Brannon. Als ze bijvoorbeeld een compliment over hun uiterlijk krijgen kunnen ze dit maar moeilijk geloven.

Bedankt hè

Waarom vrouwen slecht complimenten accepteren (en dan vooral van andere vrouwen) is niet helemaal duidelijk. Hebben we het idee dat we verwaand overkomen als we een compliment dankbaar accepteren? Of wuiven we complimenten weg omdat we zien dat anderen dit ook doen, en het de norm is?

Hoe dan ook: ik steek die complimenten voortaan met gepaste trots in mijn broekzak. Jullie ook?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom kunnen vrouwen maar moeilijk complimenten accepteren?
Sluiten