Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Algemeen 15 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Consumentenbond test babydoekjes met schokkend resultaat

Babydoekjes, waar zouden wij moeders zijn zonder deze fantastische uitvinding? Maar let wel op, want de Consumentenbond testte 32 verschillende soorten babydoekjes en kwam tot een schokkende ontdekking.

Met een pasgeboren baby en een tweejarige in mijn huishouden gaan er aardig wat pakjes natte doekjes doorheen. Meestal zijn dat die heerlijk geurende doekjes uit het gele pakje. Logisch, want welke moeder is er nou bestand tegen die geur? Maar vandaag las ik een artikel over de samenstelling van billendoekjes en vooral over de vragen die dat opriep bij de Consumentenbond. Het zette mij aan het denken.

Lekker even aan je baby snuffelen

Enge woorden

In meer dan de helft van de geteste babydoekjes zit parfum. Heel lekker, maar totaal onnodig om baby’s hieraan bloot te stellen. In ruim 78% van de doekjes zitten conserveringsmiddelen zoals phenoxyethanol. Een eng woord voor een stof die ervoor zorgt dat producten langer houdbaar zijn en dat die lekkere geur van het product wordt vast gehouden.

LEES OOK: 16 hilarische foto’s van baby’s die gewoon nodig moesten

Het irriteert de huid

Helaas heeft gebruik van phenoxyethanol als mogelijke bijwerking onder andere dat het de huid kan irriteren en door zijn ontvettende werking kan het de huid uitdrogen en daardoor roodheid kan veroorzaken. Iets wat je met babydoekjes nou juist tegen wilt gaan. Bovendien irriteert inademing de luchtwegen en kan het in ernstige gevallen het zenuwstelsel aantasten. Nou hoeft de gebruikte hoeveelheid phenoxyethanol per doekje niet direct tot paniek te leiden, maar als je gemiddeld drie jaar lang natte doekjes gebruikt dan stel je je kind wel bloot aan een aardige hoeveelheid van dit goedje.

Poetsen met schimmels

Een ander opvallende bevinding: hoe meer ingrediënten de babydoekjes bevatten hoe meer conserveringsmiddelen er aan toegevoegd zijn. Logisch, want conserveringsmiddelen zorgen ervoor dat schimmels en bacteriën geen kans krijgen. En het laatste dat we willen is onze baby’s poetsen met beschimmelde doekjes toch?
Jammer genoeg hebben die conserveringsmiddelen ook een keerzijde: omdat ze slecht zijn voor die micro-organismen zijn ze dat waarschijnlijk ook voor jouw baby. De meeste conserveringsmiddelen staan dan ook ter discussie omdat ze schadelijk kunnen zijn. Hoe schadelijk precies? Dat is niet duidelijk, maar feit dat allerlei experts zich al jaren over deze vraag buigen zegt wat mij betreft genoeg.
LEES OOK: snelcursus etiketten scannen

Ouderwetse washandjes

Moeten we dan stoppen met babydoekjes en weer overgaan op de ouderwetse natte washandjes? Nou nee, want wat een gemak om op de commode de poohnamie enigszins in toom te kunnen houden met 2,3 of zelfs 20 natte doekjes. Maar lees wel even aandachtig onderstaande lijst met ingrediënten door en neem dan een beslissing die je gevoel en je portemonnee aan kunnen. Want dat de beste doekjes ook meteen de duurste zijn is helaas (nog) wel een feit.

De lijst geeft op alfabetische volgorde aan hoeveel en welke ingrediënten in de producten zijn gevonden. De doekjes die vermeld staan in het groene gedeelte hebben de voorkeur van de consumentenbond gekregen.
Poohnami te lijf? Lees dan eerst even dit artikel, dat scheelt straks een hele hoop ellende.

Tip

Even googelen leert ons dat je online vaak hele goede aanbiedingen hebt om jouw favoriete doekjes in huis te halen. Voor mij is deze lijst reden om over te stappen op een ander merk. En die verslavende geur van mijn huidige doekjes spuit ik wel een beetje door de slaapkamer als de baby beneden is. Een moederneus wil ten slotte ook wat.

Dat vaders heel anders met vieze luiers omgaan dan moeders bewijst dit geestige artikel over de smelfie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Consumentenbond test babydoekjes met schokkend resultaat
Sluiten