Gina Koninkx
Gina Koninkx Gezondheid 26 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Consumentenbond waarschuwt: multivitaminen voor kinderen zijn echt niet altijd zo goed als we denken

De ‘r’ zit in de maand en dat betekent dat we extra goed voor onszelf en onze kleintjes moeten zorgen. Veel ouders doen dat door middel van vitaminesupplementen. Maar uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel van de multivitaminen voor peuters helemaal niet overeenkomt met hun behoeftes.

Meer dan de helft van het aanbod van multivitaminen voor peuters, bevat namelijk te weinig vitamine D. Een aantal merken bevatten zelfs een veel te hoge dosis vitamine A of foliumzuur!

Drie merken met een te hoge dosis vitamine A of foliumzuur

De Consumentenbond onderzocht 37 verschillende vitaminesupplementen voor kinderen tot 4 jaar. Hoewel de multivitaminen niet allemaal even goed waren, ontdekten ze drie producten die de gezondheid écht niet ten goede kwamen. Deze producten bevatten namelijk een onaanvaardbare dosis Vitamine A of foliumzuur, ook wel bekend als B11.

De dosis was hoger dan de bovengrens die vastgesteld is door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit. Een te hoge dosis heeft geen extra functie en kan zelfs slecht zijn voor de gezondheid. Er is namelijk kans op vitamine A-vergiftiging, en een teveel aan foliumzuur kan ervoor zorgen dat een mogelijk vitamine-B-tekort niet wordt opgemerkt.

Weinig multivitaminen bevatten ijzer

Slechts de helft van de multivitaminen die zijn onderzocht bevatten ijzer. En dat is opvallend, want jonge kinderen hebben nog wel eens een ijzertekort. De meeste gummies, druppels en sprays multivitaminen bevatten bijna nooit ijzer. Één merk lichtte toe dat de smaak en technische problemen hierbij een rol spelen.

Vitamine C: Groei van de botten

Deskundigen raden aan om kinderen tot het vierde levensjaar een supplement van vitamine D te geven. Jonge kinderen hebben vitamine D nodig voor de groei van hun botten. De meeste vitamine D wordt opgenomen uit het voedsel en zonlicht. Doordat Nederland niet gezegend is met veel zonuren, en kinderen daarnaast ook nog minder buiten zijn dan vroeger, is de aanmaak van vitamine D niet altijd meer voldoende.

Bijna de helft van de onderzochte multivitaminen bevatte minder vitamine D dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit is waarschijnlijk omdat aangenomen wordt dat kinderen al extra vitamine D binnenkrijgen via druppels of tabletjes. Dit betekent dus dat je in dit geval, naast het gebruik van multivitaminen, ook nog apart vitamine D moet blijven geven.

Hoewel multivitaminen een geruststelling kan geven, is het niet altijd nodig om extra vitamines te geven. Als een kind gezond eet, krijgt het namelijk alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Bekijk het volledige onderzoek en de resultaten op de website van de Consumentenbond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Consumentenbond

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Consumentenbond waarschuwt: multivitaminen voor kinderen zijn echt niet altijd zo goed als we denken
Sluiten