Redactie
Redactie Gezondheid 26 nov 2017

5 x dingen die je doet als je je arelaxt voelt (maar die juist contraproductief werken)

Weinig dingen werken zo goed na een pittige ruzie met je vriend als een reep Tony Chocolony. Dat je je, zodra de reep compleet verorberd is niet per se beter voelt, is bijzaak. Welke dingen die je doet als je je arelaxt voelt werken contraproductief?

We hebben allemaal last van stress. Ruzies, irritaties en moeheid zijn daar onlosmakelijk mee verbonden, zo niet de oorzaak. Bij wijze van verwerkingsmechanisme doen we allemaal dingen om daar beter mee om te gaan. Sommige effectief, sommige iets minder. Maar er zijn ook coping mechanisms die ronduit contraproductief zijn, waaronder:

1. TV kijken

Even lekker je gedachten verzetten tijdens RTL Boulevard of Suits heeft niet het ontlastende effect dat je zou hopen of denkt. Sterker nog: recent onderzoek (uitgevoerd door Nederlandse en Duitse wetenschappers) wijst uit dat mensen zich vooral schuldig voelen wanneer ze tv kijken, omdat er van binnen een stemmetje brult dat ze deze tijd ook nuttiger zouden kunnen besteden. Kortom: minder ontspanning, meer stress.

2. Er even een nachtje over slapen

Dat zeggen we vaak als we ergens over piekeren: ‘ik ga er even een nachtje over slapen’. Of, erger: ‘ik laat het even bezinken’. Niet doen, lieve mensen, dat bezinken is funest. Er in bed over nadenken staat gelijk aan veel (extra) gepieker en ‘overdenken’. En, zo stelt de wetenschap: van overdenken is nog nooit een goede oplossing gekomen.

3. Er tot in den treure met vriendinnen over praten

Grappig weetje: als je met vriendinnen over een probleem praat, stijgt je hormoonspiegel. Mede dankzij kritische vragen of observaties van je gesprekspartners houdt zo’n onderonsje vooral in dat een moment volledig overgeanalyseerd wordt, elke blik besproken en elk detail op de weegschaal gelegd. Tot in den treure. Als je echt wil dat je je minder arelaxt voelt over een situatie, doe je er beter aan om het één keer goed te benoemen, en dan meteen door te gaan naar het hoofdstuk ‘oplossingen’.

4. Slapen, slapen, slapen

In de categorie dingen die je doet als je je arelaxt voelt: naar bed gaan, dekens over je hoofd en zo snel mogelijk gaan slapen zodat je er even niet aan denkt. Niks mis mee, toch? Wel dus. Het klinkt ons wat vergezocht in de oren, maar het schijnt toch echt zo te zijn: van teveel tijd in bed kan een mens lethargisch worden, waardoor je minder goed in staat bent je te concentreren en je problemen aan te pakken.

5. Comfort food eten

Ook al voel je je op het moment dat je de Snickers tot je neemt beter, op de lange termijn werkt ook snacken niet tegen stress of irritatie.

Dit werkt wél: Bakken voor anderen is dé manier om te ontstressen

Reader's Digest

Reageer op artikel:
5 x dingen die je doet als je je arelaxt voelt (maar die juist contraproductief werken)
Sluiten