Anne Broekman
Anne Broekman Mind 28 sep 2017

7 x herken de control freak in jezelf (ook als mama)

Famme’s Anne zou heel graag een stoere, laidback chick zijn. Alles komt zoals het komt, de touwtjes lekker laten vieren en zich nergens druk over maken. Maar zo is ze niet, no way Jose! Ze is een rasechte controlfreak, en da’s alleen maar erger geworden sinds ze moeder is.

1. Planning is alles

Ik ben een absolute lijstjes-addict. De appel valt wat dat betreft niet ver van de boom. Vroeger schreef mijn moeder al op onze weekplanner die op de wc hing, het menu van de hele week. Dat deed ze A: omdat ze gek werd van het ‘maaaaaam, wat eten we vandaag?’ en B: ze wist zo precies wat ze in huis moest halen. Ik lachte er altijd een beetje om, maar nu snap ik haar. Heerlijk, zo’n overzicht van de week.

2. Geen verrassingen

Verrassingen trek ik maar slecht. Daarom geef ik altijd luid en duidelijk mijn wensen door als mijn verjaardag eraan zit te komen. Da’s gewoon voor iedereen het handigst: zij weten wat ze moeten kopen, ik word niet teleurgesteld. Mijn vrijgezellenfeestje had ik het liefst zelf willen plannen, maar die vlieger ging niet op. Wel heb ik afgedwongen dat ik op z’n minst wist wanneer het was. Dan zou ik tenminste niet door mijn girl squad overvallen worden terwijl ik nog in pyjama op de bank zat.

3. Lang leve de geplande keizersnede

Bevallen heb je niet in de hand. Je kunt de eerste weeën krijgen met 37 weken, maar ook met 42 weken. Het kan ‘s nachts gebeuren, in de auto of als je in een vergadering zit. Kortom: horror, voor een neuroot als ik. Daarom was ik best opgelucht, toen duidelijk werd dat ik met 38 weken een geplande keizersnede kreeg. Ik wist precies de dag en zo ongeveer het tijdstip waarop ik mijn dochter voor het eerst zou zien. Het maakte de voorpret eigenlijk alleen maar groter.

4. Vaste gewoontes

Een stedentripje doe ik het liefst in Brugge of Parijs. De zomervakantie gaat naar Spanje of Griekenland. De bedden verschoon ik op zaterdag, de was doe ik op maandag en bijna elke woensdag loop ik met mijn dochtertje in de wagen even de stad in voor een chai latte – in een vast lunchtentje, uiteraard. Vaste gewoontes; ik vaar er wel bij.

5. Goede voorbereiding

Ook als jonge, ‘wilde’ student was ik een controlfreak. Zomaar wat spullen in een backpack gooien, een ticket kopen en wel zien op welke full moon party ik zou belanden? Geen haar op mijn hoofd! Voor reizen maakte ik een dagplanning (want anders zat dat leuke hotel al vol) en mijn studieopdrachten werden trouwens ook keurig op tijd ingeleverd. Ook nu nog bereid ik dingen graag grondig voor. Zoals ik al zei: ik hou niet van verrassingen.

6. Altijd trouw

Ik ben al twintig jaar bij dezelfde man. Ken mijn beste vriendin al dertig jaar. Ga al eeuwen naar dezelfde kapper en kwam laatst tot de ontdekking dat ik al achttien jaar geregeld in mijn lievelingsrestaurant kom. Fijn, als je precies weet wat je kunt verwachten. Never change a winning team, is mijn motto.

7. Overbezorgd zijn

Mijn dochtertje is nu twee jaar en het liefst zou ik haar in een beschermende bubbel willen stoppen. Bij ieder kuchje van haar ren ik het liefst naar de huisarts en mijn hart krimpt ineen bij de gedachte dat ze later weleens gepest zou kunnen worden. Maar hoe ouder ze wordt, hoe meer ze haar eigen leven zal hebben, waar ik echt niet altijd controle over heb. Wat zeggen ze toch altijd? Opvoeden is loslaten. Slik.

Elk nadeel heb z’n voordeel: Ben jij een controlfreak? Dan leef je waarschijnlijk langer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
7 x herken de control freak in jezelf (ook als mama)
Sluiten