Courgetti & meatballs zoals in Lady en de Vagebond

Een tof receptje voor kinderen: courgetti & meatballs! Zeg maar een gezondere variant van de spaghetti met gehaktballen uit Lady en de Vagebond, die niet inboet op smaak. In plaats van een paar grote gehaktballen, maken we een heleboel kleine gehaktballetjes. Hoeven ze daar ook niet meer om te vechten aan tafel. Dit recept kun je ook prima maken samen met je kinderen.

Courgetti is niets meer of minder dan courgettes die in lange slierten zijn gesneden. Het valt in hetzelfde vakje als bloemkoolrijst. Enorm populair en daarom in de meeste supermarkten wel verkrijgbaar (check de koeling op de groente-afdeling). Heb je een spiraalsnijder in huis, dan kun je het ook zelf maken van courgettes.

Ook lekker: Recept voor gevulde courgette met gehakt, paprika en kaas

Courgetti en meatballs
Fotografie: Nancy van Batenburg

Het recept

Ingrediënten voor 2 tot 4 personen:

  • 500 gram gehakt (rund of half om half)
  • 400 gram courgetti
  • 400 gram passata (tomatensaus)
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 eetlepel gedroogde dille
  • 2 takjes rozemarijn
  • Verse basilicum
  • Geraspte Parmezaanse kaas, naar smaak
  • Olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper

Zo maak je courgetti & meatballs

Stap 1

Leg de courgetti in een vergiet en strooi er een halve theelepel zout overheen. Meng het met je handen. Dit onttrekt vocht aan de courgette, zodat je pastasaus straks niet te waterig wordt.

Stap 2

Hak de uien en de knoflook fijn. Dat kan gewoon met een mes, maar ook in de keukenmachine. Doe de helft van de uien en de helft van de knoflook in een grote schaal, samen met het gehakt. Voeg de gedroogde dille toe, een flinke snuf zout en véél zwarte peper. Kneed door elkaar en verdeel het gehakt daarna in vier porties. Draai van elke portie vier gehaktballen en leg ze op een bord.

Stap 3

Verhit wat olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballen rondom bruin en schep ze uit de pan op een bord.

Stap 4

Zet het vuur laag en bak de andere helft van de ui en knoflook in vijf minuten zacht. Schenk de tomatensaus erbij en breng zachtjes aan de kook.

Stap 5

Leg de gehaktballen in de pan met de tomatensaus en laat ze daarin nog een minuut of 8 zachtjes garen.

Stap 6

Zet ondertussen een volle waterkoker aan. Giet het gekookte water over de courgetti in het vergiet. Laat uitlekken.

Stap 7

Verdeel de courgetti over de borden, of maak alles op in één grote schaal, in Lady en de Vagebond-stijl. Schep de tomatensaus en de gehaktballen erop. Maal er nog flink wat zwarte peper overheen. Bestrooi met de verse basilicum en rasp er tot slot Parmezaanse kaas overheen.

Reageer op artikel:
Courgetti & meatballs zoals in Lady en de Vagebond
Sluiten