Redactie
Redactie Gezondheid 27 okt 2017

Cravings tijdens ongesteldheid: dit is waar de meeste vrouwen zin in hebben

Is het je ooit opgevallen dat je cravings tijdens ongesteldheid altijd in de richting van chocola duwen? Duh, natuurlijk is dat je opgevallen.

Je pikt ze er in de supermarkt zo uit: vrouwen die vlak voor het aanschuiven in de rij nog even langs de snoepsectie lopen en hun mandje volstouwen met een klein leger aan Oreokoekjes, BonBonBloc en een paar zakken wokkels. Of er nou een pakje tampons naast ligt of niet, je weet het sowieso: hartstikke ongesteld.

Waarom is het zo dat ongesteldheid vrijwel altijd leidt tot een verhoogde inname van eten, en dan met name chocola? Die vraag werd voorgelegd aan een intelligente Amerikaanse dokter.

Cravings tijdens ongesteldheid door overactieve hormonen

EOPs heten ze, afkorting van endogenous opioid peptides: hormonen in het vrouwelijk lichaam die tijdens je ongesteldheid de boel in de war schudden. Waar ze normaliter redelijk rustig in het lijf bewegen, zijn ze tijdens die week – evenals tijdens een zwangerschap – overactief. Het gevolg: het lijf krijgt bovengemiddeld veel zin in eten. Veel vrouwen ervaren deze cravings overigens nog meer de dagen in aanloop naar hun ongesteld, meer nog dan tijdens de ongesteldheid zelf.

Dat dit ‘eten’ zich vooral uit in zoetigheid, heeft dus ook te maken met je hormoonhuishouding die, eenmaal in de war, specifiek zin heeft in bepaalde voeding. En dat dat geen komkommers zijn, dat is nou eenmaal een cynische speling van het lot.

Nog maar een reep dan

Onderzoek onder een heleboel ongestelde vrouwen wijst uit dat het grootste voorkeursvoedsel toch echt chocola en chips is. Wetenschappers beweren dat dit komt doordat cacao een grote hoeveelheid magnesium bevat, waar een lichaam dat ongesteld moet worden juist minder van aanmaakt. Waarom we dan ook zo’n zin hebben in chips, daar is het antwoord nog niet op gevonden. Hoe dan ook, alles om de boel weer in balans te krijgen, toch? Afijn, pak er vooral nog een blok BonBonBloc bij, zouden wij zeggen.

Lees ook: 6 x bizarre dingen die gebeuren met je lichaam als je ongesteld bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Women's Health

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Cravings tijdens ongesteldheid: dit is waar de meeste vrouwen zin in hebben
Sluiten