Redactie
Redactie Kids 24 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Crenova uit Malawi (16) kan slechts af en toe naar school: “Ik wil verpleegster worden.”

Crenova is 16 jaar en woont in Malawi; een land middenin Afrika. Haar vader Paulo voedt haar en haar twee zusjes alleen op. Haar moeder woont met twee broertjes heel ver weg en ze hebben weinig contact. Crenova kan vaak niet naar school omdat ze haar vader moet helpen op het land om het gezin van eten te voorzien. Voor de stichting Edukans en de Nacht van Het Kind vertelt ze over haar leven.

De Nacht van Het Kind is een initiatief van vier hulporganisaties (Kika, Edukans, Liliane Fonds en Het Vergeten Kind) die voor het eerst hun handen ineen slaan voor kinderen in nood. Wereldwijd liggen miljoenen kinderen wakker vanwege hun handicap, omdat ze ernstig ziek zijn, nooit naar school kunnen of vanwege hun onveilige thuissituatie. Wij roepen daarom zoveel mogelijk Nederlanders op om 1 juni tijdens de Nacht van Het Kind wakker te blijven en geld in te zamelen voor kinderen in nood. Om al die kinderen weer een goede nachtrust te geven en ze kind te laten zijn. Een van die kinderen is Crenova, dit is haar verhaal.

interview: Marinke van der Bend, foto: Jacco van Laar

Helpen op het land

De extreme droogte in Malawi heeft ervoor gezorgd dat gezinnen het moeilijker hebben dan ooit. Oogsten mislukken en vee sterft. Veel gezinnen lijden honger en dit heeft zijn weerslag op de ontwikkeling van kinderen. Kinderen stoppen met school om thuis te helpen de eindjes aan elkaar te knopen. Ook het gezin van Crenova heeft moeite om rond te komen. Soms gaat Crenova niet naar school zodat ze haar vader kan helpen op het land. Met het werken op de akker verdienen ze een klein beetje geld om eten te kopen.

Onderwijs bepaalt de toekomst

Omdat ze vaak lessen mist, loopt Crenova ver achter op school. Ze is 16 jaar en zit nog steeds op de basisschool. “Ik vind het heel erg als ik niet naar school kan.” zegt ze. Crenova’s favoriete vakken op school zijn Engels, wiskunde en natuurkunde. Crenova: “Mijn toekomst kan alleen goed zijn als ik onderwijs krijg. Later als ik groot ben wil ik als verpleegster in een ziekenhuis werken.”

Crenova met haar vader

Een paar dagen naar school

Vader Paulo vindt het heel erg als hij Crenova thuis moet houden om te werken. “Ik ben blij dat ze inmiddels weer een paar dagen naar school gaat, maar het is niet genoeg.” Paulo heeft zelf nooit de basisschool afgemaakt. Hij was al jong verantwoordelijk voor het opvoeden van zijn broertjes en zusjes, omdat zijn beide ouders overleden. Juist daarom wil hij dat Crenova betere kansen krijgt dan hij heeft gehad. “Ik hoop dat ze gaat studeren en op die manier een goed leven voor zichzelf opbouwt.”

Dromen waarmaken

Edukans zorgt ervoor dat meisjes als Crenova weer naar school gaan. Door te zorgen voor veilige gebouwen, leraren op te leiden om oog te hebben voor kinderen die uitvallen en ouders te betrekken zodat ze zien hoe belangrijk naar school gaan is. Onderwijs is de enige manier om te zorgen dat Crenova en andere meisjes in Malawi hun dromen waar kunnen maken en kunnen ontsnappen aan de armoede.

De Nacht van het Kind wil dat Crenova geen slapeloze nachten meer heeft. Doneer, haal geld op met een eigen georganiseerde actie, steun een van de vele acties, of sms KIND naar 1008 en kies een bedrag om te doneren. Voor meer informatie kijk op www.nachtvanhetkind.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Nacht van Het Kind

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Crenova uit Malawi (16) kan slechts af en toe naar school: “Ik wil verpleegster worden.”
Sluiten