Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Kids 6 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

6 tips om cyberpesten bij kinderen tegen te gaan, die je als ouder móet kennen

Vroeger stopte pesten zodra een kind veilig thuis was. Nu gaat pesten ook na schooltijd nog door via online pesten. Met deze tips kun je je kind helpen tegen cyberpesten.

Wanneer begint cyberpesten?

Cyberpesten kent geen standaard leeftijdsgrens. In principe kun je als ouders gaan letten op cyberpesten vanaf het moment dat je kind online actief wordt. Denk aan het eerste mobieltje en het eerste moment dat je kind een eigen social media account heeft.

Verschillende manieren van online pesten

Het wereldwijde web is behoorlijk groot en zo zijn er ook verschillende manieren waarop kinderen al jong online actief zijn. Youtube, Snapchat, Facebook en Instagram zijn de bekendste social media. Maar er wordt natuurlijk ook genoeg tijd doorgebracht op WhatsApp. Kinderen zijn hierdoor constant in contact met elkaar. Via al deze kanalen kan een kind continue gepest worden. Pesters kunnen zo ook constant pesten. Cyberpesten bestaat uit:

– Uitschelden, bedreigen en roddelen
– Online buitengesloten worden: bijvoorbeeld door niet in toegevoegd te worden in groepsgesprekken op WhatsApp
– Een nep profiel dat aangemaakt wordt om een kind te pesten
– (intieme) foto’s die verspreid worden om een kind belachelijk te maken

Het is ook belangrijk om te weten dat cyberpesten vrijwel nooit op zichzelf staat. Er is vaak een verband met pesten of sociale problemen op school.

Tips om cyberpesten tegen te gaan

1. Pas de privacyinstellingen aan

Scherm de profielen van je kind zoveel mogelijk af. Door de privacyinstellingen op de social media accounts van je kind strikt te houden, voorkom je misbruik. Zo kunnen bijvoorbeeld foto’s op Instagram en Facebook minder makkelijk gebruikt worden om te pesten. Stel daarnaast ook in dat je kind eerst toestemming moet geven voordat hij of zij in een bericht getagd wordt. Zo voorkom je dat iedereen het meteen ziet als je kind in een gemeen bericht getagd wordt.

2. Zoek je kind regelmatig op Google

Als de pesters al ‘vrienden’ zijn met je kind op social media, kunnen ze alsnog foto’s en informatie gebruiken. Bijvoorbeeld door nep-profielen te creëren. Haal de naam van je kind regelmatig door een zoekmachine. Zo kun je controleren wat er allemaal online over hem of haar te vinden is.

3. Maak met je kind afspraken over het geheim houden van gevoelige informatie

Bespreek goed de mogelijkheden en grenzen van social media met je kind. Kinderen zijn zich vaak nog niet bewust van de gevolgen van social media. Zorg ervoor dat je kind goed weet dat online veiligheid belangrijk is. Leer je kind dat hij of zij nooit wachtwoorden door moet geven. Ook niet aan vriendjes of vriendinnetjes. En dat ze goed moeten nadenken voordat ze iets online plaatsen.

LEES OOK: Confronterende video: zo ziet online pesten er in het echte leven uit

4. Maak schermafbeeldingen als bewijs

Een eerste reactie kan zijn om de nare berichten van de pesters te verwijderen. Spreek met je kind af dat ‘ie deze berichten altijd eerst aan jullie laat zien. Maak hier een schermafbeelding van en bewaar deze als bewijs. We hopen er natuurlijk niet op, maar het kan zover komen dat je aangifte wilt doen. In dat geval is het erg belangrijk dat je bewijsmateriaal hebt.

5. Blokkeer cyberpesters

Blokkeer de pesters onder meer op Whatsapp en Facebook. En rapporteer accounts of nepprofielen die jouw kind schaden. Het is niet te voorspellen of dit de pestkoppen helemaal zal afschrikken. Maar het zorgt er in ieder geval voor dat je kind meer rust heeft en er niet continu mee geconfronteerd wordt.

LEES OOK: De 5 beste films en series over pesten die je (met je kind) wil kijken

6. Help je kind erover praten

Als je kind online gepest wordt, kan het helpen om erover te praten. Kijk of je kind ervoor openstaat om het ook met de leraar te bespreken. Zo kan er ook op school op gelet worden. Maar er zijn ook andere manieren voor je kind om steun te vinden. Bijvoorbeeld door erover te chatten met lotgenoten of andere leeftijdsgenoten. Dit kan onder meer via organisaties als Pestweb en de Kindertelefoon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Stop pesten nuKorrelatie

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 tips om cyberpesten bij kinderen tegen te gaan, die je als ouder móet kennen
Sluiten