Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 30 okt 2017

Gratis lesprogramma CyberPi leert jouw kind programmeren (en dat is goed nieuws)

Je denkt misschien dat het voor bollebozen is of kinderen die hoogbegaafd zijn, maar een kind programmeren leren is belangrijk voor zijn toekomst. Lesprogramma CyberPi maakt programmeren nu bereikbaar en gratis voor basisschoolkinderen. En dit is waarom jij dit ook wil voor je kind.

Je kind programmeren leren

Programmeren is meer en meer een vaardigheid die een kind later in de toekomst goed kan gebruiken. Het lesprogramma CyberPi van de Cybersoek is ontwikkelt voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8, maar ook te volgen als je jonger bent en eager om te leren programmeren.

Zo werkt CyberPi

CyberPi werkt met een klein computertje, genaamd Raspberry Pi en is voor een klein bedrag aan te schaffen. In het lesprogramma leer je de programmeertaal Python en hoe je je eigen site (en webserver) kunt bouwen. Maar dat is lang niet alles. Het computertje kan geprogrammeerd worden en zo maak je je eigen Minecraft spellen en kun je bijvoorbeeld een interactieve tuin ontwerpen met zoemende bijtjes, vlinders en bloemen. Eindelijk een vorm van beeldscherm en gamen waar je kind echt wat van opsteekt.

Scholen die hun (basis)school kind programmeren aanbieden

Op 15 scholen in Nederland kun je als kind aan de slag met het programma CyberPi en het bijbehorende computertje Raspberry Pi, waaronder de school waar mijn eigen zoontje opzit. De Godelindeschool in Naarden. Juf Aline Brinkman, lerares in groep 6 gaat aan de slag met het programmeren. Ik besluit haar even op te bellen om alle ins en outs te horen.

Alina Brinkman: ‘Via mijn man Jeroen kwam ik bij het project CyberPi terecht. Hij zag een oproep op Facebook, waar er gezocht werd naar enthousiaste mensen die met het basis- en/of middelbaar onderwijs te maken hebben. Gedurende 10 weken heb ik met 10 deelnemers het lesprogramma doorlopen en feedback gegeven. Met deze input is het uiteindelijke lesprogramma tot stand gekomen. Het project is een samenwerkingsverband tussen de CyberSoek, de Universiteit van Amsterdam en XS4all. De CyberSoek is een buurthuis in Amsterdam (Indische buurt) waar o.a. kinderen computercursussen kunnen volgen.

Programmeren is het lezen en schrijven van de toekomst

Ik denk dat programmeren een belangrijke vaardigheid is voor kinderen in de toekomst. De maatschappij zal veel programmeurs nodig hebben. Programmeren is het lezen en schrijven van de toekomst. Kinderen werken al veel met computers en het is goed om ze te stimuleren om creatieve technische oplossingen te bedenken. Daarbij doet het een beroep op het logisch denken en is het zaak nauwkeurig te werken, anders klopt je commando niet en gebeurt er niets.

In een aantal groepen heb ik de afgelopen jaren gewerkt met het programma Scratch. Kinderen vinden het geweldig om te zien dat ze vrij eenvoudig hun eigen spel kunnen ‘bouwen’. Daar worden ze heel enthousiast van. Ook kinderen die aanvankelijk denken dat ze het niet leuk zullen vinden of het niet kunnen. Zien dat je een figuurtje tot leven kunt brengen in een zelfgekozen achtergrond geeft een enorme kick.

Codetaal heeft met spelling weinig van doen

Ik denk dat een kind programmeren leren niet alleen of vooral voor (hoog)begaafde kinderen is weggelegd. Als je enthousiast bent kom je een heel eind en kun je het goed leren. Ik heb (nog) niet voldoende ervaring met het programmeren op school om te kunnen zeggen of het voor meer visueel ingestelde kinderen extra nut heeft. Bij programmeren moet veel tekst worden ingevoerd, maar dit is codetaal en heeft met spelling weinig van doen. Nauwkeurig kunnen en willen werken is wel van belang.

In het regeerakkoord schrijft het nieuwe kabinet dat er meer aandacht moet komen voor ‘digitale geletterdheid en praktische vaardigheden’. Dat kan ik helemaal onderschrijven. Op de Godelindeschool is de directie en het team op de dependance enthousiast en zal ik graag een voortrekkersrol hierin spelen. We overwegen de aanschaf van een aantal RaspberryPi’s, zodat we in elk geval in de bovenbouw binnenkort kunnen starten met het lesprogramma van de CyberPi. Wij staan positief tegenover inbreng van ouders, bijvoorbeeld in de vorm van gastlessen. Daar wordt al regelmatig gebruik van gemaakt.’

CyberPi & Friends
Volgens stichting Cybersoek is programmeren essentieel voor kinderen van de toekomst. Kinderen leren om te gaan met techniek en creatieve digitale oplossingen stimuleert ze enorm. Het project CyberPi is een samenwerking met Cybersoek, de Universiteit van Amsterdam en XS4ALL.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Gratis lesprogramma CyberPi leert jouw kind programmeren (en dat is goed nieuws)
Sluiten