florine duif
florine duif Work & Life 6 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Daarom blijven (kinder)liedjes zo irritant in je hoofd zitten

Soms hoor je zo’n nummer dat vervolgens continu op repeat staat in je hoofd en waar je niet vanaf kunt komen. En vaak ook nog een nummer dat je helemaal niet leuk vindt. Hoe komt het nou eigenlijk dat een liedje in je hoofd blijft zitten en – belangrijker – hoe kom je ervan af?

Potverdorie, vanmorgen was de welbekende ‘oorwurm’ er weer en ging ongeveer zo: ‘De wielen van de bus gaan rond en rond, rond en rond, rond en rond’. Eh, oorwurm zei je? Juist, zo noem je een liedje dat zich via het oor richting brein begeeft om daar lekker te blijven zitten.

Liedje in je hoofd

Voor het eerst is er echt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze oorwurmen. Drie jaar lang onderzocht Kelly Jakubowski, muziekpsychologe aan de Durham University in Engeland, de vastgenagelde liedjes bij ruim 3000 mensen.

Ze vroeg hen om welke song het ging en vergeleek ze met bijvoorbeeld liedjes die rond die periode veel op de radio verschenen maar niet als oorwurm werden bestempeld.

Zo belangrijk is de therapeutische werking van muziek

Kenmerken van oorwurmen

Kelly ontdekte dat alle oorwurmen een snel tempo hebben en voorzien zijn van een makkelijke melodie, een simpele structuur en een ritmisch patroon. Vaak stijgen ze even in toonhoogte, dalen daarna en stijgen weer. Een goed voorbeeld hiervan is ‘Twinkle, Twinkle Little Star’.

Hoe sneller het ritme, hoe groter de kans is dat het liedje zich vastgrijpt in je hoofd. Kelly zegt dat dit komt omdat het tempo dan eerder matcht met de bewegingen die je maakt en je dus ook eerder geneigd bent het liedje te herhalen. Een oorwurm ontstaat bijvoorbeeld vaak als je hardloopt, fiets, je tanden poetst of met je vingers tegen de tafel tikt.

Waarom muziekles hartstikke goed is voor de ontwikkeling van je kind

Zo kom je ervan af

Goed, nu weten we dus hoe je eraan komt. Alleen, hoe kom je ervan af? De onderzoekers kwamen met de volgende tips op de proppen:

Zo zou het liedje opzetten en helemaal beluisteren plus uitzingen helpen. Het maken van een moeilijke rekensom wil ook weleens doeltreffend zijn om je hersens de oorworm te doen vergeten. Een beetje gekke, maar wel effectieve oplossing is deze: op het topje van De Eiffeltoren gaan staan. Daar schijnt nog nooit iemand last te hebben gehad van oorwurmen. Ja, met die onderzoekers kun je lachen.

Nou goed, je weet in elk geval wat je te doen staat als je ‘De wielen van de bus’ weer in je hoofd hebt zitten.

Waarom je beter niet te vaak naar je favoriete muziek kan luisteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Daarom blijven (kinder)liedjes zo irritant in je hoofd zitten
Sluiten