Marlies Jansen
Marlies Jansen Kids 12 december 2015

Dáárom hoop ik dat mijn kinderen heel gemiddeld zijn

Famme’s Marlies heeft haar bedenkingen bij de uitblinkwedstrijd die het leven tegenwoordig vaak is. Gemiddeld zijn is heerlijk, heeft ze ontdekt.

Anno nu moeten we meer dan ooit uitblinken. Zodra we onszelf het geboortekanaal uit hebben gewerkt, begint het al. Snel doorslapen, praten, afzwemmen, mooie cijfers halen, ‘heel aardig’ dansen/voetballen/zingen: zucht. En als we groot zijn, gaat het gewoon door.

Verwachtingen

Aan dat hijgerige gedoe doe ik mooi niet meer mee (heb ik me in elk geval voorgenomen). Ik werd er niet blij of trots maar vooral moe van, die uitsloverij. En dat ik één ‘anti-pronk’-kind heb, gaf mijn nieuwe inzicht ook een zetje. Mijn meissie ziet er niet fashionable schattig uit maar houdt van baggy trousers en een skaterslook. Haar best doen om er fabelachtig mooi uit te zien of uitmuntend te turnen? Doei! Zij wentelt zich bij scouting in de modder en raust door de struiken.

En geef haar eens ongelijk. Gewoon ‘gewoon’ zijn heeft namelijk zo z’n voordelen.

[STAP stap=”1″]

Geen topatleet

Allereerst ben ik echt dolblij dat mijn kinderen geen topatleten zijn. Ze hoeven niet minstens 10 uur per week te trainen (pfieuw, scheelt een hoop taxiën!) en hebben tijd over voor een sociaal leven én voor het ontdekken van andere interesses. Drama, fotograferen, zingen of cakejes bakken bijvoorbeeld. Het leven kan nog alle kanten op!

[STAP stap=”2″]

Goed zijn

Het ‘goed’ of vooral ‘beter’ willen doen is tot op zekere hoogte gezond, maar we rollen maar al te vaak de rand over tegenwoordig. En wat heb je nou aan gevolgen als (faal)angst, stress, woede-aanvallen en depressies? In onze Westerse wereld lijden daar absurd veel mensen aan.

[STAP stap=”3″]

Prutsen

Dus hoe lekker is het als je gewoon kind/mens mag zijn en kan aanprutsen en leren door vallen en opstaan? (Beroemd worden door The Voice of Cupcake Contest is in dit licht bezien ook heul niet handig).

[STAP stap=”4″]

Hyperintelligent

Uitzonderlijk slim zijn, ook zoiets wat we allemaal hopen voor onze kinderen. Het lijkt fijn en dat is het deels ook, maar… Beter, grootser en succesvoller maken niet gelukkiger, integendeel. Als je hele leven opgaat aan werken aan een of andere eenzame top, blijft er amper tijd over.

[STAP stap=”5″]

Genieten

Tijd die gewone, middelmatige stervelingen besteden aan genieten van het leven. Van de kleine, mooie dingen, samen met je geliefden en vrienden. En hoeveel voldoening kan een doodgewone baan als hondentrainer of verpleegkundige wel niet geven?

[STAP stap=”6″]

Uniek

We willen uitblinken, opvallen, gezien worden. Maar we hóeven niet bijzonder te zijn om uniek te zijn. Dat zijn we al. Gewoon ons middelmatige zelf zijn maakt veel gelukkiger dan iets ‘beters’ na te streven. Met mijn dochter was het vechten tegen de bierkaai om te voldoen aan de eisen die de uitblinkwedstrijd aan meisjes anno nu stelt, en wat was het nut er eigenlijk van? Het was frustrerend voor ons beiden én ik deed haar er tekort mee. Ze is top zoals ze is. Authentiek. Nou ja, alleen wel jammer dat ze vooralsnog wél uitblinkt in verschrikkelijke tafelmanieren.

Herken je dit gevoel van Marlies? Praat mee op onze Facebook-pagina!

Hier lees je waarom mensen die fouten maken en klunzig zijn, vaak sympathieker worden gevonden dan perfectionisten >

Reageer op artikel:
Dáárom hoop ik dat mijn kinderen heel gemiddeld zijn
Sluiten