Gadverdamme: deze 12 dingen zijn smeriger dan een wc-bril
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F03%2Fconscious-design-JDL3c2zSI_s-unsplash.jpg)
Als je aan een toilet denkt, denk je hoe dan ook aan de talloze bacteriën die er in, op en om het ding leven. Maar wees gerust (of juist niet), er bestaan namelijk heel wat voorwerpen die nog veel meer bacteriën bevatten dan de wc-bril waar je meerdere keren per dag met je blote kont op zit. En ja, die gebruik je elke dag. Ieuw!
1. De snijplank
Uit onderzoek van de universiteit van Arizona is gebleken dat een gemiddelde snijplank zo ongeveer tweehonderd keer meer bacteriën bevat dan een gemiddelde toiletbril.
Vooral de snijplanken waarop je rauw vlees snijdt, zijn smerig. De meeste bacteriën nestelen zich in de groeven die worden veroorzaakt door het snijden.
Voordat je door dit smerige verhaaltje al je snijplanken linea recta de deur uit wil doen: schoonmaken kan prima, als je het maar op de juiste manier doet.
Was plastic snijplanken met een goede borstel, heet water en afwasmiddel. Dompel ze daarna onder in een laag water met daarin twee theelepels bleek.
Houten snijplanken maak je op dezelfde manier schoon, maar mag je niet te lang in het water laten liggen, omdat dit invloed heeft op de kwaliteit van het hout.
2. De etensbak van je huisdier
Als je hond aan de toiletbril likt, krijgt hij ongeveer 295 soorten bacteriën binnen. Eet of drinkt hij uit zijn eigen bak, krijgt hij er ongeveer 2.110 binnen, per 6,5 vierkante centimeter. En er bestaat geen enkele hond die maar 6,5 vierkante centimeter van zijn etensbak aflikt…
Zo maak je het schoon: Na elke maaltijd, was je de bak om met heet water en afwasmiddel. Daarna leg je het bakje in een laagje water met soda en zout, en ‘scrub’ het bakje goed aan alle kanten.
Als je dit laatste niet goed doet, zullen er bacteriën overblijven, die zich daarna op hun gemakje gaan vermenigvuldigen. Al je werk voor niets.
3. Je wasgoed
Als je je vuile ondergoed in de wasmachine gooit, verspreid je daarmee ongeveer honderdmiljoen soorten bacteriën. Ja, honderdmiljóen.
Vooral de E. coli bacterie is hier een boosdoener, ook wel de ‘poepbacterie’ genoemd. Door de warme omgeving binnenin je wasmachine (vooral als je je vochtige was nog even in de machine laat zitten als het klaar is) kunnen deze bacteriën hun ding doen en zich in no time vermenigvuldigen.
Zo voorkom je dit: Nou, haal in ieder geval je was tijdig uit de machine. Eigenlijk gewoon als het klaar is. Desinfecteer je wasmachine daarnaast regelmatig door een wasloze was te draaien en daarbij bleekmiddel te gebruiken in plaats van wasmiddel.
Zaak is wel dat je dan moet zorgen dat er een extra spoelronde in het programma zit wat je dan gebruikt om te voorkomen dat je volgende was er met witte chloorvlekken uit komt. Was daarnaast je ondergoed gescheiden van je andere was en als het even kan met een bleek die veilig is voor kleuren.
Must read: Op deze onverwachte plekken vind je extreem veel bacteriën
4. Je smartphone of tablet
In 2013 heeft een Britse studie aangetoond dat tablets en smartphones retesmerig zijn. Uit de resultaten van het onderzoek kwam naar voren dat er op een tablet ruim zeshonderd verschillende soorten bacteriën aanwezig zijn, waaronder de Stafylokokken bacterie, die voor maagklachten zorgt.
Goor detail: ruim 75 procent van de mensen gebruikt zijn telefoon terwijl hij op de wc zit. Drie keer raden waar de bacteriën op je telefoon vandaan komen…
Hoe je het schoon houdt: Veeg je telefoon regelmatig schoon met speciale reinigingsdoekjes en laat ‘m hoe dan ook uit de buurt van het toilet.
5. Je tapijt
Fun fact: bacteriën zijn dól op huidschilfers. En je tapijt is daar een heuse broedplaats van, als je je bedenkt dat een gemiddeld persoon ongeveer 1,5 miljoen van dit soort schilfers per uur verliest.
Er leven ongeveer tweehonderdduizend bacteriën per 6,5 vierkante centimeter in je tapijt. Dat is zevenhonderd keer meer dan dat er op je wc-bril zitten.
Zo houd je het schoon: De enige oplossing om echt álle bacteriën en huidschilfers uit je tapijt te verwijderen, is door een tapijtreiniger los te laten in je huis. De stofzuiger blaast ze namelijk even hard weer uit.
6. Je handtas
Als je íets altijd (de naam zegt het al) in je hand hebt, is het wel je tas. Brits onderzoek heeft aangetoond dat de gemiddelde handtas – en dan vooral de hengsels – drie keer zo smerig zijn als een gemiddelde toiletpot. Qua bacteriën, dan. Tassen die je heel vaak gebruikt, zijn zelfs tien keer smeriger.
Houd het schoon: Zet je tas niet op de grond en pak je hengsels elke dag aan met een natte doek. Gebruik je een plastic (boodschappen)tas, gebruik dan een desinfecterende doek.
7. Je afstandsbediening
Heb je je afstandsbediening wel eens heel goed bekeken? De kans is groot dat je de brokken eten tussen de knopjes in ziet zitten. Geen wonder dus dat het ding vele malen viezer is dan een gemiddelde wc-bril. Eten voor de televisie was dus nog nooit zo smerig…
Zo houd je het schoon: Maak je afstandsbediening zo nu en dan grondig schoon met een natte doek met wat zeep. Pas op dat je ‘m dan natuurljk niet te nat maakt. Wroet vooral goed tussen de knopjes om te voorkomen dat de koekresten van de koffiedate met de buurvrouw met het ding weglopen.
Deze 6 schoonmaakfouten zorgen ervoor dat je huis alleen maar viezer wordt!