Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 28 dec 2017

7 manieren om je dagelijkse gezinsroutine een stuk makkelijker te maken

Als jouw dagelijkse routine meer als een race tegen de klok voelt dan ehh… als een leven, dan is er geen tijd te verliezen. Dan moet je nu even resetten, focussen en het jezelf makkelijker gaan maken. Hier 7 kleine veranderingen die een groot verschil maken. Begin 2017 met een schone lei en meer rust.

Iedereen die kinderen heeft, weet dat een leven met kinderen sowieso best ingewikkeld is. Althans op een bepaalde manier minder makkelijk dan toen je ze (nog) niet had. Van extra vuile was en meer koken, tot veel boodschappen doen. Van je kinderen ophalen van school en ze naar clubjes en speeldates brengen tot ze klusjes en huiswerk laten doen.

De dagelijkse gezinsroutine

Gelukkig kun je altijd manieren vinden om het leven makkelijker te maken.

1. Zorg voor een goed gevulde voorraadkast

Als het klaarmaken van het avondeten elke avond als een gedoe voelt: want, wat maak je nu weer klaar? En als je dan net niet in huis hebt wat je nodig hebt en dus toch maar weer thuisbezorgd.nl inschakelt, dan is er niks mis met jou, maar wel met je voorraadkast.

Winkelen voor je voorraad en ervoor zorgen dat jullie favoriete benodigdheden altijd aanwezig zijn, kan van grote invloed zijn op hoe je gezin eet. Als je bedenkt dat je van alles kunt maken met bijvoorbeeld alleen eieren, volkoren pasta, diepvriesspinazie en uien, dan klinkt het helemaal niet zo ingewikkeld. En als je dan één keer in de week je grote boodschappen doet, dan moet je de rest van de week ook wel doorkomen.

Een hecht gezin ontstaat door te beginnen met dit ene ding

2. Houd een regelmatige speelgoedopruimsessie

Hoe goed georganiseerd, gecodeerd en gelabeld de speelkamer ook is, er hoeft maar één speeldate te zijn om dat allemaal weer om zeep te helpen. (Zeg maar eens dat ik geen gelijk heb!).

De manier om alles terug op z’n plek te krijgen? Houd alleen het speelgoed waar ze écht mee spelen én wat bij hun leeftijd past en zorg ervoor dat alle onderdelen compleet zijn. Geef de rest weg, gooi het weg of verkoop het. Herhaal dit wanneer nodig.

Onderzoek wijst uit: de baas zijn van het gezin is goed voor de gezondheid van vrouwen

3. Kies (soms) voor de makkelijke weg

Ik voelde het altijd als een verplichting wanneer er op school een briefje hing (of mailtje rondging) met ‘welke ouder wilde helpen met het versieren van de hal voor ‘vul-een-willekeurige-feestdag-in’, ‘welke ouder bij de open-ochtend kon zijn voor geïnteresseerde ouders wier kind misschien naar onze school gaat’ of welke oproep-om-hulpouders dan ook.

Tot ik naast een moeder stond die hoofdschuddend naar de vragen op het bord in de gang keek en zei: ‘Ik ben er te druk voor. Ik help heus weleens mee, maar gewoon niet zo vaak als het wordt gevraagd.’ Tuurlijk! Dat kan ook, dacht ik. Er is niks mis mee als je toegeeft dat je er te druk voor bent.

Het is niet het einde van de wereld als jij niet kunt helpen. Doe wat je kan, maar voor wat niet lukt, kies je de weg van de minste weerstand.

4. Maak alleen tijd voor de mensen die er toe doen

Dus schrap die zogenaamde vrienden die je alleen maar energie kosten en nooit geven. Tijd is kostbaar.

Eindelijk: dé 18 ingrediënten voor een ‘Happy Family’

5. Houd de buitenschoolse verplichtingen van je kind in de hand

Het is een lastige balans: je kinderen elke mogelijke kans bieden die er is, zonder hun schema’s helemaal vol te plannen… Maar je weet het als je over die grens heen bent gegaan. Niet meer doen in 2017!

6. Neem een gezamenlijke agenda

Voorkom last minute-gedoe om een oppas te vinden, paniek over een vergeten verjaardagsfeest, en andere familiezaken die stress opleveren.

Dit doe je door een online agenda te vinden die werkt voor alle betrokken partijen (inclusief de kinderen, als ze oud genoeg zijn om hun verantwoordelijkheden te nemen). Want zo zorg je ervoor dat alle schema’s op elkaar zijn afgestemd.

En als er een nieuwsbrief van school in je mailbox verschijnt, of een nieuw wedstrijdschema voor voetbal/hockey/karate, dan zet je deze data meteen in de agenda. Een snelle blik op de agenda helpt je elke week zorgvuldig te plannen.

7. Zet de zelfredzaamheid-kaart in

Deze tip kan je leven echt veel makkelijker maken, op de lange termijn. Op de korte termijn zal het juist even ingewikkeld worden (sorry!).

Het idee is om je kinderen te leren dat ze dingen goed zelf kunnen, als ze ouder worden en er dus toe in staat zijn. Ze leren om bepaalde dingen zelf te doen in plaats van het zelf maar op te pakken, kan in het begin wat frustratie opleveren, maar het gaat zich uiteindelijk uitbetalen.

Moet je nagaan wat een tijd het kan schelen als je kinderen (volgend jaar?) hun eigen ontbijt kunnen maken, zichzelf kunnen douchen en aankleden en hun tanden zelf kunnen poetsen.

Dat zou toch geweldig zijn? Dat er minimale inspanning van onze kant nodig is om ze ‘s ochtends klaar te maken? Natuurlijk hangt dat van de leeftijd van je kinderen af, maar geef toe: als je kind 6 is, valt dit heel goed te proberen.

Kids weer naar school? Deze routine maakt de ochtend een stuk aangenamer

En echt, als het ons eenmaal is gelukt, zijn we de jaren die erop volgen heel dankbaar voor deze tip.

Minder stress dankzij routine

Je gezinsleven versimpelen is niet per se makkelijk. Het kost wat tijd en inspanning. Maar, zoals met veel dingen, als je al het harde werk vooraf doet, pluk je daar de komende jaren de vruchten van. In de vorm van minder stress en drukte en meer vrijheid om te genieten. Van je gezin dus!

7 manieren om dagelijks minder stress te ervaren als ouder

Reageer op artikel:
7 manieren om je dagelijkse gezinsroutine een stuk makkelijker te maken
Sluiten