Redactie
Redactie Opvoeden 21 jul 2017

7 x dingen die je elke dag als moeder doet, maar die je stiekem liever zou overslaan

Een van de voordelen van moeder worden is dat je leven een stuk stabieler wordt. Al zou je het willen, je ontkomt gewoon niet aan het feit dat een vaste, dagelijkse routine – hoewel veel moeders vooraf van het idee gruwelen – het in de praktijk een feit is dat rust en regelmaat leiden tot een rustig en fijn gezinsleven.

Waarschuwing: er bungelt een uiterst dunne lijn tussen ‘rustig en fijn’ en ‘saai en voorspelbaar’. Er zijn dagen waarop ik me afvraag welke dag van de week het precies is. Niet omdat ik zo slecht geslapen heb en dat niet kan bedenken, maar omdat alle dagen soms godsgruwelijk veel op elkaar lijken.

F*ck dagelijkse routine

Soms speel ik met mezelf het grote ‘verstoorspel’, waarbij ik iets uit de dagelijkse routine (ook al zo’n dun lijntje: routine versus sleur) weglaat, puur om de dag iets anders te laten verlopen dan de vorige. Feitelijk komt dat neer op het uitbannen van nét dat ene taakje/spelletje/verplichting die ik eigenlijk elke dag zou moeten doen, maar waar ik stiekem niet altijd zin in heb.

1. Badderen

Met stip op één, deze. Niet omdat het niet leuk is om te zien hoe fijn ze het vindt, maar omdat het altijd zoveel tijd in beslag neemt. Maar ja, douchen is beduidend minder leuk (vindt ze).

2. Voorlezen

Dat zeg ik ja, fervent voorvechter van (voor)lezen. Het is goed voor kinderen, het is een mooi en knus ritueel om samen opgekruld in bed een boekje te lezen en het is ook nog eens bijzonder goed voor de taalontwikkeling. En toch zijn er dagen waarop ik het liefst zou zeggen: ‘hup, snel onder de dekens jij, mama doet het licht uit en jij gaat nú slapen, klaar!’ (en dat het dan ook echt zo gaat ja)

3. Haar naar de crèche brengen

Niet zozeer omdat ik het stom vind (ze kan er moeilijk zelf naartoe fietsen), maar omdat het helaas vaak gepaard gaat met de nodige drama en tranen.

4. ‘Iets’ doen

Wat is er mis met een hele dag in huis rondlummelen zonder een doel te hebben of daadwerkelijk iets te doen? Op zich niks, ware het niet dat dat met een peuter alleen maar te bolwerken is als ze de hele dag naar de iPad mag staren. En dat is geloof ik in ernstige strijd met de beeldschermwet voor driejarigen.

5. Om zes uur eten

Voor mij persoonlijk een van de makkelijkste uit de dagelijkse routine om te skippen: er zijn in ons huishouden genoeg momenten waarop onze dochter om zes uur keurig een boterham geserveerd krijgt, zodat de vriend en ik rond een uur of acht een mals kippetje uit de oven kunnen schuiven. Fine, shoot me.

6. Koken

De avonden waarop dat malse kippetje ingeruild wordt door Thuisbezorgd.nl #deleven

7. Zeuren over moeder zijn

Omdat het moederschap natuurlijk uiteindelijk allemaal hartstikke leuk/knus/liefdevol/een godsgeschenk is, en toch zeur ik elke dag wel een keertje. Vooruit, die haal ik er bij deze voor morgen uit – ik kan het allicht proberen.

O ja, er schijnen ook moeders te zijn die vinden dat ze elke dag moeten opruimen, maar in dat beeld herken ik mezelf niet, sorry.

Het onomstotelijke bewijs is bij deze geleverd: Moeders hebben maar liefst 26 ochtendtaken

Reageer op artikel:
7 x dingen die je elke dag als moeder doet, maar die je stiekem liever zou overslaan
Sluiten