Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Eropuit 24 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Een dagje weg: dit kun je allemaal doen in Groningen

Er gaat niets boven Groningen. Nu ben ik misschien een beetje bevooroordeeld omdat ik een echte Groninger ben, maar geloof me, na een dag hier te zijn geweest denk jij er hetzelfde over! Wie dacht dat Groningen alleen maar bestaat uit boerderijen inclusief koeien, heeft het mis.

Eigenzinnige winkels, leuke restaurants en kroegen, de grachten en bijzondere musea: je vindt het allemaal in Grunn. Het is zeker een bezoekje waard! Dit zijn de niet te missen plekken om naartoe te gaan:

1. Musea

Het begint eigenlijk al als je vanaf het station Stad (zo noemen Groningers Groningen) in wilt. Je kunt dan eigenlijk niet om het Groninger Museum heen, zodra je het station verlaat zul je zien wat we bedoelen. Tot en met 5 mei zijn de kunstwerken van de beroemde Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly te zien in het Groninger Museum. Een ander museum dat ook een bezoekje waard is, is de minder bekende – maar daarom niet minder leuke – Universiteitsmuseum. Het ligt er wel een beetje aan wanneer je dagje Groningen staat gepland, dit museum is namelijk gesloten tot en met 5 juni. Voor een ontdekkingstocht van de grafische wereld kun je terecht bij het GRID Grafisch Museum. Ook leuk: dat museum bevindt zich vlakbij de Martinitoren! Kun je daar ook direct een kijkje nemen.

2. Leukste winkelstraat van Groningen

Ik, en eigenlijk vooral mijn uitpuilende kledingkast, zijn het levende bewijs dat je goed kunt winkelen in Groningen. In Groningen heb je de Herestraat waar je winkels als Zara, H&M, Stradivarius vindt, daarnaast zijn er ook allerlei leuke winkels aan de Vismarkt en de Grote Markt. Maar waar je zeker even door heen wilt lopen is het gezelligste straatje van Groningen: de Folkingestraat. Dit straatje zit op de route als je via de museumbrug de stad in wilt lopen, de Folkingestraat mondt namelijk uit in de Vismarkt. Deze straat zit vol met kleine winkeltjes, van vintage tot delicatessen en boekenwinkels. Ook vind je er veel restaurantjes

3. Prinsentuin

Toe aan een beetje rust? In het centrum van de stad kun je dat ook vinden! De Prinsentuin is een idyllisch plekje op steenworp afstand van de Martinitoren. Loop lekker langs de rozen- en kruidenperken. Bekijk ook even de indrukwekkende zonnewijzer uit 1731 boven de poort. Kom lekker tot rust op de bankjes en geniet van al het moois om je heen!

4. Noorderplantsoen

Als het lekker weer is, is het ook heerlijk om even te gaan wandelen in het Noorderplantsoen, dé plek waar heel Groningen op zonnige dagen samenkomt om van de zon te genieten. Het is maar een paar minuten lopen van het centrum en een ideale plek om te gaan picknicken! Als je zin hebt om ergens te ontbijten of te lunchen, kun je terecht bij Anat, aan de rand van het plantsoen. Anat is dé vegan hotspot van de stad.

5. Koffietentjes

In Groningen zijn ontzettend veel leuke koffietentjes te vinden. Zo is Spaak zeker een bezoekje waard. Een koffiezaak waar ook nog eens een fietsenhandel onder hetzelfde dak zit. En nee, het is geen koffiehoek waar je kunt zitten terwijl je wacht op de reparatie van je fiets (wat overigens wel kan, beneden is de werkplaats). De zaak werkt samen met het Groningse Koffiestation en je kunt er ook nog eens licht lunchen. Als je echt voor een goede koffie wil gaan (en dan bedoelen we écht goed), dan is een bezoekje aan Black & Bloom zeker iets waar jij vrolijk van wordt. De zaak stond zelfs op nummer 1 van de Misset Horeca Koffie Top 100.

6. Wandelen langs de grachten

Een mooi plek om langs te lopen is de grachtengordel in Groningen, en dan met name de straat Hoge der A. Een wandeling langs de Hoge en Lage der A zorgt ervoor dat je langs zo’n 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten komt. Psst, zin in een biertje? Als het weer een beetje meezit kun je een lekker terrasje pakken ter hoogte an de Brugstraat!

7. Conceptstores

Groningen zit vol met conceptstores. Zo kun je bijvoorbeeld langs bij Holtbar: daar vind je heel wat leuke spulletjes, het heeft een tof interieur én er zit een coffee corner in. Als je erop af loopt zie je getal, Holtbar ga je leuk vinden! Bien is ook een leuke conceptstore in Groningen, waar mode, wonen en lifestyle samenkomen. Let op: je gaat er geld uitgeven, je komt echt niet met lege handen de deur uit.

Gaat de peuter ook mee op pad? Met deze tips ben je helemaal voorbereid! 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme