Laura Saija
Laura Saija Ouderschap 24 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo creëer je als thuisblijfouder een fijn dagritme voor jezelf én je kind

Het creëren van een dagritme of een dagelijks schema kan een thuisblijfouder houvast geven. Zonder dagritme kan het nog wel eens voorkomen dat je om drie uur ’s middags nog in je pyjama rondloopt en niks van je to-dolijst gedaan hebt. Nou is dat voor een dagje niet erg, maar als het al maanden aanhoudt, wordt het toch tijd voor een ritme.

Als je naar je werk gaat, heb je vaak een vaste routine en ook op het kinderdagverblijf werken ze meestal met een schema. Het zorgt nou eenmaal voor rust en regelmaat. Door middel van een schema kun je ruimte inplannen voor huishoudelijke taakjes, maar ook vaste momenten waarop je volledige aandacht hebt voor het spelen met je kind.

Dagritme voor een thuisblijfouder

Een dagritme is erg persoonlijk. Een ritme dat voor jou werkt, werkt voor een andere ouder totaal niet. Creëer daarom een dagritme waar jij je prettig bij voelt.

Maak een schema

Er is een verschil tussen een ritme en een schema. Een ritme is een herhaling, een dagelijks patroon. Een schema is een middel om dat patroon overzichtelijk vast te leggen, bijvoorbeeld op papier. Denk daarom na over wat voor dagritme je zou willen hebben en leg het vervolgens vast in een schema. Zo kun je altijd even in je schema spieken, als je dag rommelig verloopt.

Wees niet te streng voor jezelf

De belangrijkste regel bij een dagritme voor thuisblijfouders is dat je niet te streng voor jezelf moet zijn. Je hoeft je niet elke dag precies aan het schema te houden. Je dag is niet mislukt als er taken niet afgerond zijn.

Realistische doelen

Leg de lat niet te hoog als je een dagschema maakt. Het leven van een thuisblijfouder wordt vaak ondergewaardeerd. Je bent namelijk de hele dag aan het vliegen en alle ballen hoog aan het houden, maar krijgt nooit de credits die je verdient. Je krijgt soms zelfs te maken met kwetsend commentaar. “Wat doe je de hele dag”of “Dan heb je vast tijd over”, zijn veel gehoorde opmerkingen. Misschien krijg je daarom het idee dat je van alles gedaan moet krijgen op zo’n dag dat je thuis bent met de kinderen. Zorg dat je geen doelen of eisen aan jezelf stelt, die niet haalbaar zijn.

Voorbeeld van een dagritme voor je kind (0-4)

  • 7.00 – 8.30 uur: Opstaan, douchen, aankleden, ontbijten
  • 8.30 – 10.00 uur: Boodschappen doen, wandelen, eventueel oudere kinderen naar school brengen
  • 10.00 uur: Fruitmoment
  • 10.30 uur: Schoonmaakronde, takenlijst
  • 11.30 uur: Lunch
  • 12.30 – 14.00 uur: Middagdutje of zelf spelen, even uitrusten
  • 14.30 uur: Snackmoment
  • 15.00 – 16.30 uur: Samen spelen, knutselen, naar de speeltuin
  • 16.30 uur: Schermtijd voor de kinderen, eten koken
  • 17.30 uur: Avondeten
  • 19.00 uur: Slaaproutine
  • 19.30 uur: Slapen

16 dingen die je nooit tegen een thuisblijfmoeder moet zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme