Sophie Nortier
Sophie Nortier Kids 22 okt 2020

Zoraida vertelt hoe haar dagritme eruit ziet: ‘Lenna en ik gedijen het best op rust, reinheid en regelmaat’

In de nieuwe rubriek op Famme.nl ‘Een kijkje in het leven van…’ vragen we moeders naar hun dagritme. Want het kan toch niet zo zijn dat iedere dag weer van een leien dakje verloopt? Zoraida, moeder van Lenna (1,5), probeert elke dag vast te houden aan hetzelfde dagritme…

Een kijkje in het leven van Zoraida…

Zoraida is 32 jaar en moeder van haar dreumes Lenna. Ze werkt daarnaast 28 uur per week als projectleider bij de gemeente en is bezig haar eigen kleine label op te zetten. Zo probeert ze alle ballen hoog te houden.

De ochtenden

‘Het is voor mij even schakelen in de ochtend. Lenna heeft negentien maanden lang geen nacht doorgeslapen en meestal vond ze half zes wel een mooie tijd om naar beneden te gaan. Sinds een week of twee slaapt ze door én uit. Heerlijk! Maar daardoor moet ik wel mijn ritme weer even vinden.

Om 7:00 uur ben ik klaarwakker en sluip ik naar beneden om Lenna en mijn man niet wakker te maken. Met een kopje koffie kijk ik het nieuws en scroll ik even door de socials. Na koffie nummer twee maak ik Lenna wakker met een flesje warme melk.’

‘Ik vond het in het begin wel erg lastig om haar naar de opvang te brengen’

‘Als ik Lenna aan ga kleden, komt mijn man uit bed en neemt Lenna mee naar beneden voor een broodje, zodat ik zelf even kan douchen en een knap outfitje kan aantrekken. Daarna wisselen we van beurt en zit mijn man met Lenna om 08.15 uur op de fiets richting de gastouder. Dat geeft mij de tijd om thuis even snel op te ruimen, waarna ik om negen uur de laptop aanzwengel om mijn werkdag te starten.

Ik vond het in het begin wel erg lastig om haar naar de opvang te brengen. Ik geniet namelijk ontzettend van het moederschap en van haar; hoe ze loopt, hoe ze nu begint met praten, hoe ze de wereld ontdekt, hoe ze de wereld ziet en ga zo maar door.

Op de dagen dat ik vrij ben is ons ritme exact zo, maar in plaats van een dagje gastouder, zitten we dan vaak om half negen in de auto om iets leuks te doen, zoals een bezoekje kinderboerderij, rondje bos, bezoek aan familie of een wandeling op het strand. Eigenlijk doen we het liefst een activiteit buiten.’

Zoraida met dochtertje Lenna
Bron: Lisa Joy Kruis

De middagen

‘Omdat Lenna nog twee uurtjes slaapt in de middag, ben ik in die tijd meestal aan het werk. Op mijn vrije dagen ben ik inmiddels ook vaak aan het werk. Wegens Corona krijg ik die 28 uur gewoonweg niet in drie dagen gepropt. Dus ik probeer wat uren in te halen als Lenna lekker slaapt. Ik zal namelijk nooit mijn werkmail beantwoorden als ik quality-time met Lenna heb.

Als Lenna wakker wordt, dan eten we samen een stuk fruit en gaan we vaak eerst iets leuks in huis doen. Spelen met een bak met rijst en bakjes, vingerverven op de keukenvloer, spelletjes spelen, lezen, van alles eigenlijk. We sluiten de dag altijd buiten af. Meestal met een rondje fietsen of een kleine wandeling naar de koeien bij ons verderop in het dorp.’

‘Ik ben een gezegend mens dat mijn man (bijna) altijd kookt’

De avonden

‘Als ik Lenna ophaal bij de gastouder staat ze echt te springen en te dansen zodra ze me ziet. Ze heeft hele brabbelverhalen en de knuffel die ze dan geeft mag van mij voor altijd duren. Dit is voor mij toch wel het leukste moment van de dag.

Ik ben een gezegend mens dat mijn man (bijna) altijd kookt. Zelf kook ik maximaal een keer per week, de rest doet hij. Lucky me!

Wij eten altijd vroeg. Meestal al om 17.15 uur. We nemen echt de tijd om te eten. Samen aan tafel en, heel ouderwets misschien, zelfs met de pannen op tafel. Iedereen vertelt dan hoe zijn/haar dag is geweest. Het is nog wat vroeg, maar ook aan Lenna vragen we naar haar dag.

We vinden het belangrijk dat iedereen in het gezin gehoord word en dat er ook echt geluisterd word naar de ander. Zo gaan we ook echt pas van tafel als iedereen uitgegeten is en staat de TV uit. Iets wat ik vroeger als kind altijd mega stom vond.

Meestal gaan wij tussen 18.00 uur en 18.15 uur naar boven. Dan zet ik het badje aan en gaat Lenna naar de WC. Na een kwartiertje badderen, doen we een heel slaapritueel van insmeren, pyjama aan, Ewan het droomschaap aan, boekje lezen, flesje warme melk en dan lekker slapen. Iedere avond ziet dit ritueel er hetzelfde uit. Lenna slaapt altijd heel makkelijk in. Eigenlijk leg je haar in haar bed en ze is al in dromenland.

Omdat mijn man en ik allebei graag sporten, hebben we nu beiden onze eigen sportavonden in de week. Op dinsdag en vrijdagavond ga ik naar kickboksen en ben ik pas tegen 21.00 uur terug. Als ik thuis kom, praten mijn man en ik nog wat en gaan we naar bed.

‘Ik vind de avond rush wel echt een dingetje’

Op de dagen dat ik niet sport, ga ik naar boven en werk ik verder. Ik ben bezig een klein label op te zetten en hier stop ik vrijwel al mijn vrije tijd in. Ook deze avonden stop ik rond een uur of half negen en dan kijken mijn man en ik vaak nog even samen een serietje. Omdat Lenna dus echt 19 maanden niet doorsliep, ben ik gewend geraakt om vroeg naar bed te gaan. Ik lig er dus echt bijna altijd voor 22.00 uur in, als het niet al eerder is.

Ondanks dat de dingen wel soepel verlopen, vind ik de avond rush wel echt een dingetje. Ik gedij heel goed op rust, reinheid en regelmaat, en die rust vind ik dan ver te zoeken.’

Balans tussen werk en privé

‘Ik werkte altijd fulltime. Toen ik zwanger werd riep ik ook echt heel hard dat ik dat zou blijven doen, want waarom zou ik minder gaan werken? Dit was echt de grootste grap ooit, want nog geen minuut na de geboorte van Lenna wilde ik haar al niet meer loslaten. Ik heb volgens mij nog in mijn kraamweek geregeld dat ik ouderschapsverlof kon opnemen om maar drie dagen van negen uur te hoeven werken.’

‘Er zijn avonden dat ik ruim een uur in bad lig. Heerlijk!’

Momentje voor jezelf

‘Het twee keer per week sporten doet me echt goed. En de tijd die ik kwijt ben om mijn eigen label op te zetten, zie ik ook als tijd voor mezelf. Mijn vriendinnen zie ik gelukkig vaak met de kinderen erbij, dus dat gaat ook wel goed. Én, last but definitely not least, er zijn avonden dat ik ruim een uur in bad lig. Heerlijk!’

Lijkt het jou ook leuk om meer te vertellen over je dagritme? Mail dan naar [email protected] o.v.v. ‘Een kijkje in het leven van…’

Lees ook:
Jasmijn is moeder van Bryn (1) en vertelt hoe haar dagritme eruit ziet: ‘Ik doe alles op gevoel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zoraida vertelt hoe haar dagritme eruit ziet: ‘Lenna en ik gedijen het best op rust, reinheid en regelmaat’
Sluiten