Redactie
Redactie Mind 20 jun 2014

Dames, stop met ‘sorry’ zeggen!

We zeggen het allemaal. ‘Sorry’. Het woord ‘sorry’ is aan de ene kant soms lastig uit te spreken. Aan de andere kant lijkt het ook de meest makkelijke weg. Vooral vrouwen gebruiken het woord vaak om zich te verontschuldigen. En daar moeten we eens mee ophouden, zegt Sylvia Ann Hewlett, auteur van Executive Presence: The Missing Link Between Talent and Success. ‘Het maakt vrouwen minder geschikt in het leiderschap.’ Hewlett geeft een aantal goede tips om het verboden woord te vermijden.

Het shampoo merk Pantene heeft zelfs een video gemaakt over het feit dat vrouwen zo vaak ‘sorry’ gebruiken.

Business consultant Kathryn D. Cramer, stelt dat het zeggen van ‘sorry’ iets is van het vrouw-zijn. Vrouwen willen zorgen en beschermen. Alle communicatie die een eventuele bedreiging kunnen vormen, wordt direct afgezwakt met ‘sorry’. Op deze manier verzacht het een gesprek. Daarbij komt kijken dat vrouwen vaak aardig gevonden willen worden en niet willen overkomen als een bitch. Hewlett geeft ons drie leerzame tips om het verboden woord te vermijden.

1. Let op wanneer je ‘sorry’ gebruikt

Vaak is ‘sorry’ een verbale tik en gebruik je het net zo vaak als bijvoorbeeld ‘zeg maar’. Het kan ook zijn dat je je in een oncomfortabele omgeving bevind. Let eens goed op wanneer je het woord precies zegt, vraag je af in wat voor situatie je zit en wat je ermee wilt bereiken.

2. Gebruik een vervangend woord

Soms is ‘sorry’ de makkelijkste manier om iets te zeggen en vaak kun je het ook anders benoemen. Stel, je bent op je werk en moet iemand aanspreken op iets wat diegene niet naar verwachting heeft gedaan. Zeg dan:’Laat ik het zo zeggen, het is niet helemaal gegaan zoals ik verwacht had.’ In plaats van ‘Sorry, maar het is niet helemaal gegaan zoals ik het had verwacht.’

3. Omarm stilte

Soms is het beter om helemaal niets te zeggen in plaats van ‘sorry’. Door het gebruik van stilte voelen mensen gauw genoeg wat er aan de hand is, zonder dat het een vervelend gesprek wordt. Het inzetten van woorden als ‘sorry’ laat mensen comfortabel voelen, waardoor de echte boodschap vaak niet helemaal goed overkomt, zegt Hewlett.

Reageer op artikel:
Dames, stop met ‘sorry’ zeggen!
Sluiten