Kirsten Athmer
Kirsten Athmer Beauty 16 februari 2016

Dana woog 136 kilo: ‘Vroeger greep ik naar eten, nu vind ik heil bij mijn yogamatje’

136 kilo: zoveel woog de Amerikaanse Dana Falsetti meer dan anderhalf jaar geleden. Dana begon met cardio- en krachttraining en verloor zo’n dertig kilo. Maar tevreden? Dat was ze nog niet. Sterker nog: ze voelde zich helemaal niet gelukkig in haar eigen lichaam. Als ze besluit yoga te volgen, bereikt ze een keerpunt in haar leven.

Als tienjarige kroop Dana regelmatig ‘s nachts uit bed om de koelkast leeg te halen. ‘Toen ik na de middelbare school verder ging studeren, woog ik 136 kilogram. Pas op dat moment besefte ik dat ik met een eetstoornis te kampen had’, zegt ze tegen Redbook. ‘Ik zat vast in de gedachte dat ik mijn lichaam moest veranderen. Ik dacht dat een slanker lijf al mijn problemen zou oplossen, maar dat was niet zo. Ik moest niet alleen fysiek een transformatie ondergaan.’

Keerpunt

Het idee om yogales te gaan volgen, ontstond door een speciale korting die aan studenten werd aangeboden: ‘Yoga was een keerpunt in mijn leven, waardoor ik opnieuw van mijn lichaam ging houden.’

De 22-jarige dame kreeg met bloed, zweet en tranen de basisposities onder de knie. ‘Ik weet nog hoe ik in de kelder bij mijn moeder thuis de kraaipositie stond te oefenen. En iedere keer opnieuw viel ik op mijn gezicht. Ik wilde dat zo graag kunnen, maar mijn lichaam was er nog niet klaar voor’, aldus Dana.

Na de tiende les kwam er eindelijk verandering in. Dana: ‘Ik had vooraf nooit gedacht dat ik een hoofdstand zou kunnen uitvoeren. Ik was er vast van overtuigd dat ik daar te zwaar voor was. Voorover buigen? Daar was mijn buik toch te dik voor? Eigenlijk zat ik constant gevangen in negatieve gedachtes. Maar als zoiets dan toch plots lukt, besef je dat die grenzen enkel in je hoofd bestaan. Of ik me nu gelukkig of gefrustreerd voelde, vroeger greep ik altijd terug naar eten. Nu zoek ik mijn heil in mijn yogamatje.’

Contrast

Dana kreeg verschillende reacties: ‘Sommige mensen noemen mij een inspiratiebron, anderen vinden dat ik op een walvis lijk. Ik ben geen van beide, ik ben mezelf. Van dat commentaar trek ik me niets aan, mensen zien toch altijd wat ze willen zien.’

Gelukkig heeft het aantal positieve reacties de overhand. Op Instagram heeft de Amerikaanse yogi een eigen fanbase vergaard, deze bestaat uit meer dan 140.000 volgers.

‘Ik was met dit account gestart om mijn eigen voortgang bij te houden. Ik kreeg steeds meer fans, maar mijn manier van schrijven en foto’s plaatsen is niet veranderd. Ik doe het nog steeds voor mezelf, blijkbaar kunnen de mensen die authenticiteit wel appreciëren.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan via Facebook.

Lees ook : Deze 27 dames zijn bizar fit en lenig >>

Reageer op artikel:
Dana woog 136 kilo: ‘Vroeger greep ik naar eten, nu vind ik heil bij mijn yogamatje’
Sluiten