Beauty 16 feb 2016 Kirsten Athmer

Dana woog 136 kilo: ‘Vroeger greep ik naar eten, nu vind ik heil bij mijn yogamatje’

136 kilo: zoveel woog de Amerikaanse Dana Falsetti meer dan anderhalf jaar geleden. Dana begon met cardio- en krachttraining en verloor zo’n dertig kilo. Maar tevreden? Dat was ze nog niet. Sterker nog: ze voelde zich helemaal niet gelukkig in haar eigen lichaam. Als ze besluit yoga te volgen, bereikt ze een keerpunt in haar leven.

Als tienjarige kroop Dana regelmatig ‘s nachts uit bed om de koelkast leeg te halen. ‘Toen ik na de middelbare school verder ging studeren, woog ik 136 kilogram. Pas op dat moment besefte ik dat ik met een eetstoornis te kampen had’, zegt ze tegen Redbook. ‘Ik zat vast in de gedachte dat ik mijn lichaam moest veranderen. Ik dacht dat een slanker lijf al mijn problemen zou oplossen, maar dat was niet zo. Ik moest niet alleen fysiek een transformatie ondergaan.’

Keerpunt

Het idee om yogales te gaan volgen, ontstond door een speciale korting die aan studenten werd aangeboden: ‘Yoga was een keerpunt in mijn leven, waardoor ik opnieuw van mijn lichaam ging houden.’

De 22-jarige dame kreeg met bloed, zweet en tranen de basisposities onder de knie. ‘Ik weet nog hoe ik in de kelder bij mijn moeder thuis de kraaipositie stond te oefenen. En iedere keer opnieuw viel ik op mijn gezicht. Ik wilde dat zo graag kunnen, maar mijn lichaam was er nog niet klaar voor’, aldus Dana.

The choice to love yourself is yours. It takes a lot to show up for yourself even when you feel insecure or afraid or unworthy, but that's exactly why you have to show up. Unworthy is exactly how I felt for years. It's how I felt walking into my first yoga class, how I felt about showing my thighs at the beach, how I felt about clothes shopping and eating and so many things in my life. But that's the point – to show up and bring all your shit with you and deal with it because you just can't pretend it isn't real anymore… and you know you deserve better from yourself. Maybe you come to find it was only as real as you made it. I can say if I never gave myself the chance to practice yoga, the chance to try, I may have never found myself in such a beautiful place. Photo by @matthias.khan

Een foto die is geplaatst door Dana Falsetti (@nolatrees) op

Na de tiende les kwam er eindelijk verandering in. Dana: ‘Ik had vooraf nooit gedacht dat ik een hoofdstand zou kunnen uitvoeren. Ik was er vast van overtuigd dat ik daar te zwaar voor was. Voorover buigen? Daar was mijn buik toch te dik voor? Eigenlijk zat ik constant gevangen in negatieve gedachtes. Maar als zoiets dan toch plots lukt, besef je dat die grenzen enkel in je hoofd bestaan. Of ik me nu gelukkig of gefrustreerd voelde, vroeger greep ik altijd terug naar eten. Nu zoek ik mijn heil in mijn yogamatje.’

Contrast

Dana kreeg verschillende reacties: ‘Sommige mensen noemen mij een inspiratiebron, anderen vinden dat ik op een walvis lijk. Ik ben geen van beide, ik ben mezelf. Van dat commentaar trek ik me niets aan, mensen zien toch altijd wat ze willen zien.’

This West Coast adventure (an understatement) is coming to a close, but I have some workshops coming up that I'm looking forward to! They are a mix of inversions, arm balances, and fundamentals. Always open to all levels, all beginner friendly. If you feel like you want to attend but don't feel ready yet, that means you should come. All you have to do is show up and bring an open mind. You can sign up through the link in my bio! Upcoming Workshops: Alexandria, VA (sold out). New Orleans, LA. Philadelphia, PA. Denver, CO. If I'm not hitting a city near you yet, you can always practice with me at home on @codyapp! I'll be announcing many more workshops as the year progresses. Photo by @brookemichellej. Bikini by @aerie.

Een foto die is geplaatst door Dana Falsetti (@nolatrees) op

Gelukkig heeft het aantal positieve reacties de overhand. Op Instagram heeft de Amerikaanse yogi een eigen fanbase vergaard, deze bestaat uit meer dan 140.000 volgers.

‘Ik was met dit account gestart om mijn eigen voortgang bij te houden. Ik kreeg steeds meer fans, maar mijn manier van schrijven en foto’s plaatsen is niet veranderd. Ik doe het nog steeds voor mezelf, blijkbaar kunnen de mensen die authenticiteit wel appreciëren.

My beliefs have shifted. I don't believe in time or limits. I do believe in endless possibilities, I do believe we are all capable of more than we'll ever realize. When I don't believe in myself, I have discipline to keep me strong. And that's why I love to prove myself wrong. I've been doing it for the last year or so, and I will continue until I truly believe I know nothing. ? @brookemichellej

Een foto die is geplaatst door Dana Falsetti (@nolatrees) op

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan via Facebook.

Lees ook : Deze 27 dames zijn bizar fit en lenig >>

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over je leven als vriendin, partner, moeder en overall powervrouw in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dana woog 136 kilo: ‘Vroeger greep ik naar eten, nu vind ik heil bij mijn yogamatje’
Sluiten